"آفتاب مطهر"(10)

Bookroom.ir File 3945

او در مسجدی در محله پاچنار تهران برای عده ای اندک وعظ می نمود و از این کار خسته و افسرده نمی شد و وانمی خورد ، زیرا تشخیص داده بود وظیفه اش همین است و باید داروی دردهای اجتماعی را به آنها معرفی کند ، اگر چه عده ای زبان به مذمت بگشایند و شنوندگان سخن حق کم باشند

آسیب شناسی آگاهانه :

شهید مطهری همتش را صرف این جهت کرد که مبارزه ای معقول و منطقی را با امواج انحراف پیش گیرد و انصافاً در این راه فعالیت هایی مفید انجام داد . اگر در فقه بحث و مطالعه می کرد ، موضوعاتی را مورد تحقیق قرار می داد که جامعه به آن مبتلا بود .

در آن موقع در زمینه احکام اسلامی از سوی افراد یا گروه هایی مطالبی پیرامون حقوق بانوان و مسائل مربوط به زنان مطرح می شد ، می خواستند از این راه به احکام دین مبین اسلام خدشه هایی وارد کنند . شهید مطهری این معضل را احساس کرد و بحث ها و مقالاتی را در این زمینه به نگارش در آورد که نتیجه اش کتاب " حقوق زن " (1) و " مسئله حجات " (2) و امثال اینها می باشد .

اگر این کوشش های علمی و پژوهشی ایشان نبود ، حتماً گروه هایی از جوانان اعم از پسر و دختر منحرف می شدند و باورشان نسبت به موازین شرعی و دینی تضعیف می گردید . در زمینه های دیگر هم وقتی تحقیق می کرد ، ناظر به نیازهای موجود بود ، یا در جهت تبیین و اثبات مسائل اسلامی و یا برای رفع شبهات و دفاع از عقاید و اندیشه های اسلامی .

پزشک در این جهان زیاد است ، اما فرض کنید روزی یک بیماری واگیردار در جامعه پیدا شده  که مردم را مبتلا کرده است ، مثلاً مردم دچار بیماری وبا شده اند ، اما در حالی که بیماران دارند از تأثیر این بیماری هلاک می شوند ، یک متخصص بیماری های عفونی در چنین زمان حساسی ، درباره یک بیماری کمیاب که در جزایر میکرونزی (3) پیدا شده ، تحقیق کند .

این نیز تحقیق و تلاش علمی و دارای ارزش است ، اما این جامعه را وبا تهدید کرده است و بیماران باید دارویی را مصرف کنند تا از این ویروس خطرناک رهایی یابند . پزشکانی داریم که تحقیقات خوبی در ریشه یابی بیماری ها کرده اند ، داروهایی را هم شناخته اند ، اما کمتر کسی است که دردها را درست شناسایی کند؛ در جهت درمان آنها برآید ، به فکر چاره باشد و بداند این بیمار چه دارویی باید بخورد ، از چه راههایی این داروها در اختیار بیماران قرار گیرد ، تزریق کنند یا راه خوراکی بهتر است ، کدام روش زودتر اثر می بخشد و سلامتی را به ارمغان می آورد .

این مثال برای آشنایی با ویژگی بارز شهید مطهری بسیار سودمند است . او کسی بود که آسیب های اجتماعی و آفت های فرهنگی را نسبت به دیگر علما و روحانیان بسیار زودتر درک کرد . وی افسوس می خورد که چرا این گرفتاری ها وجود دارد و چرا دیگران از او نمی پذیرند که این بیماری ها وجود دارد .

آری او دل می سوزانید که این مردم چنین ناگواری هایی دارند. اما حتی نزدیکانش می گفتند تو در اشتباهی و بدبین هستی ، او اعتنایی به این بازدارنده ها نداشت ، درد را که می شناخت ، دارویش را نیز با بهترین بیان و زیباترین قلم در اختیار مردم می نهاد .

آن شهید با سخنرانی های متعدد به هر جا که میسر بود می رفت ، حقایق را روشن و چاره را مطرح می ساخت . یادم هست در ایام محرم ، شهید مطهری در نقاط مرکزی تهران به منبر می رفت و گاهی تعداد مستمعین او به یکصد نفر هم نمی رسید ، در حالی که در مسجدی مجاور یا در محله ای دیگر سخنرانانی با طمطمراق مشغول سخنرانی بودند .

او در مسجدی در محله پاچنار تهران برای عده ای اندک وعظ می نمود و از این کار خسته و افسرده نمی شد و وانمی خورد ، زیرا تشخیص داده بود وظیفه اش همین است و باید داروی دردهای اجتماعی را به آنها معرفی کند ، اگر چه عده ای زبان به مذمت بگشایند و شنوندگان سخن حق کم باشند .

دوستانش چنین سبکی را بر نمی تابیدند ، به او انتقاد می کردند چه لزومی دارد این حرف ها را مطرح کنی ، کسی نمی پذیرد ، سخنانی مطرح کن که مشتری بیشتری دارد . عده ای دیگر تهدیدش کردند اگر از این حرکت دست برنداری تو را خواهیم کشت ، او پاسخ داد اگر انسان قرار است بمیرد ، چه بهتر که در راه حقایق و دفاع از دیانت از دنیا برود و بی تردید این تهدیدها مطهری را بیشتر تشجیع می کرد تا حقایق را بگوید .

اگر مطهری در قید حیات بود و در چنین مجالسی حضور داشت به وارثان نسل های انقلابی و خانواده های شهدا و ایثارگران قریب به این مضمون را می فرمود که ای عزیزان مراقب ارزش های دینی باشید ، زیرا آسان و رایگان به دست شما نرسیده است . این را از شما نگیرند ، وسوسه های شیطان ایمان شما را به یغما نبرد .

به هوش باشید ! دزدان سرگردنه در لباس های گوناگون آمده اند ، انسان های به ظاهر آدم و در باطن شیطان در میان من و شما وجود دارند ، فریب قیافه های آنها را نخورید ، درباره عمق افکارشان بیندیشید و درباره اهداف و انگیزه های آنان فکر کنید .

یک وقت کسی در یک محفل علمی با دانشمندانی همتای خودش می نشیند ، بحث علمی می کند ، شبهه ای را هم به منزله فرض بیان می نماید و از دیگران پاسخ می خواهد ، این اشکالی ندارد ، (4) اما اگر کسی بیاید در حضور عده ای جوان ، یک موضوع دقیق فلسفی ، یا یک شبهه را طرح کند و پاسخش را هم ندهد ، چه هدفی را تعقیب می کند ؟

پی نوشت:

1. کتاب نظام حقوق زن در اسلام 33 مقاله دارد که شهید مطهری در سال های 1345 و 1346 در مجله زن روز ، با عنوان زن در حقوق اسلامی انتشار داد . ماجرای نشرش به این شکل است که در سال 1345 تب تعویض قوانین مدنی درباره حقوق خانوادگی در سطح مجلات زنانه سخت بالا گرفت و چون بسیاری از پیشنهادهایی که می شد بر ضد نصوص مسلم قرآن بود ، ناراحتی هایی را در میان مسلمانان به وجود آورد . در این میان یک نفر قاضی به نام ابراهیم مهدوی زنجانی بیش از همه حرارت و هیجان نشان داده و لایحه ای در چهل ماده به همین منظور تنظیم و در مجله زن روز چاپ کرد .

به پیشنهاد یکی از روحانیون تهران و پس از قبول هیئت تحریریه این نشریه ، مقرر گردید مقالات شهید مطهری و مهدوی در برابر یکدیگر در هر شماره مجله درج شود . اگر چه شش هفته بیشتر طول نکشید که مهدوی بر اثر عارضه قلبی درگذشت و برای همیشه از پاسخگویی راحت شد ، ولی علاقمندان از شهید مطهری خواستند این سلسله مقالات را به طور مستقل ادامه دهد . او با این تقاضا موافقت کرد و تا سی و سه مقاله ادامه داد که در سال 1353 در قالب کتاب مزبور چاپ شد .

2. کتاب مسئله حجاب محصول سخنرانی های شهید مطهری در انجام اسلامی پزشکان می باشد که البته مطالب کتاب برگزیده مختصر این بحث هاست . پس از نشر این کتاب توسط انجام مزبور ، صاحب نظران و سایر علاقمندان به آن اقبال نشان دادند ، به طوری که در همان ماههای اول نسخ آن نایاب شد و بلافاصله انجمن از شهید مطهری درخواست که با در نظر گرفتن نظریات اعلام شده توسط اعضای انجمن و دیگر مشتاقان ، چنانچه لازم می دانند در این اثر تجدید نظر کنند تا برای طبع دوم آماده شود .

در نتیجه چاپ دوم به صورتی کامل تر و با رجحان بیشتری نسبت به طبع نخست مهیا شد که تقدیم علاقمندان گردید و از طرف انتشارات صدرا نزدیک به شصت بار چاپ شده است . لازم به ذکر است پس از پیروزی انقلاب اسلامی شهید مطهری قصد داشت مقاله ای با عنوان نقش بانوان در تاریخ معاصر ایران ، به منزله مقدمه کتاب مسئله حجاب بنگارد و چند صفحه ای از آن را هم به رشته تحریر در آورد ، ولی متأسفانه منافقان کوردل به آن متفکر گرانقدر فرصت ندادند و ایشان را به شهادت رسانیدند . آن مقاله نیمه کاره در جلد نوزدهم مجموعه آثار شهید مطهری درج شده است . همچنین آن شهید یادداشت های متعددی درباره حجاب و عفاف دارد که در جلد سوم کتاب یادداشت های استاد مطهری (ص 82 تا 193) آمده است .

3. میکرونزی مجموعه جزایری بسیار کوچک و متعدد است که در غرب اقیانوس آرام (کبیر) در شمال خط استوا واقع شده اند ، از مهمترین آنها جزایر ماریان ، کارولین ، پالائوی ، مارشال و ژیلبرت می باشند .

4. سخنرانی در جمع دانشجویان دانشگاه تهران به مناسبت فرا رسیدن یازدهمین سالگرد شهادت استاد مطهری ، 19/2/1369

 

"آفتاب مطهر"(۹)

Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA

· آسیب شناسی آگاهانه :


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29