مصاحبه مطبوعاتی شهید حسن آیت


این را من به خود آقای بنی‌صدر هم گفته‌ام در ملاقاتی که با هم داشته‌ایم به او گفتم آقای بنی‌صدر شما جزئی از این نظام جمهوری اسلامی‌هستید شما یک رئیس جمهور قانونی هستید ما با شاه مبارزه می‌کردیم ممکن بود بمب کار بگذاریم ممکن بود خرابکاری کنیم با شما هم اگر از قانون اساسی منحرف شدید ممکن است مبارزه کنیم اما نوع دیگر یعنی چه؟ یعنی استیضاح می‌کنیم سؤال می‌کنیم چون شما قانونی هستید مثلاً انگلستان الآن یک نظام قانونی دارد نماینده‌اش ممکنست که به خیلی‌ها حمله کند به نخست‌وزیر به دیگران ... ولی نمی‌رود بنشیند ارتش را علیه او تحریک کند نمی‌رود تحصن و اعتصاب راه بیندازد از راه قانونی مبارزه می‌کند، منظورم این بوده است.

س: آیا مطالبی که شما گفته‌اید تضعیف دولت و آقای بنی‌صدر نبوده است؟

ج: یک نفر آمده پیش من حرفهایی از من پرسیده من هم عقیده‌ام را گفته‌ام تضعیف اینست که شما در جمع انتقاد کنید آن هم انتقاد خارج از اصول و گرنه امام گفت که هدایت کنید. مجلس اصل است چرا شما این صحبتها را در نظر نمی‌گیرید، مگر امام بارها نگفته‌اند مجلس اصل است و بالاتر از هر جاست چه کسی الآن مجلس را تضعیف می‌کند چه کسانی می‌گویند انتخابات مجلس قلابی بود؟ باطل بود فلان بود .... تضعیفی نشده است شماحتی در خانه وقتی کنار هم نشسته‌اید ممکن است راجع به امام هم انتقاد داشته باشید، این کجایش تضعیف است. بله ایشان رئیس جمهور است اتفاقاً در همان جا من گفته‌ام باید حمایتش کرد ولی نباید گذاشت از چهارچوب قانون خارج شود.

س: شما هم نماینده هستید هم در مجلس خبرگان بوده‌اید آدم معروفی هستید مردم با این شرایط نمی‌توانند این حرفها را بپذیرند.
ج: من مسئول مردم نیستم من حق ندارم فکر کنم؟
س: درست اما شما مقامهایی داشته‌اید.

ج: خوب چکار کرده‌ام؟ آمده‌ام در مسجد حرف زدم در جمع حرف ُزده‌ام در یک جلسه خصوصی توطئه چینی کرده‌ام؟ نه، آن چیزی که اینها منتشر کرده‌اند با اینکه تحریف شده است هیچ جایش تضعیف رئیس جمهور نیست و تازه روزنامه انقلاب اسلامی‌است که رئیس جمهور را تضعیف می‌کند با همین کارش یعنی شما در خانه نشسته‌آید یک مسئله‌ای را گفتید، هر چی، به نام تو تیتر زدند گفته‌اند «توطئه» شما بچه که نیستید چی بچه هم می‌فهمد که این توطئه نیست توطئه از طرف آنهاست که یک نفر را فرستاده‌اند جاسوسی و سؤالاتی کرده و بعد مطالب را تحریف کردند. نقطه چین کرده‌اند و می‌خواسته‌اند مطلب را نامفهوم کنند نقطه چین معنی ندارد. بع دهم آن را تغییر داده‌اند و قسمتهایی از آن را حذف کرده‌اند معهذا بسیاری از مطالبی که این همه گفته‌اند موجب افتخار من است راجع به آقای منتظری و امام بحث کردن توطئه است؟

س: راجع به شکایتی که کرده‌اید بر علیه روزنامه انقلاب اسلامی‌چه نظری دارید؟

ج: بله شکایت کردم و شکایتم را هم تعقیب می‌کنم و مسلم بدانید که اینها خیلی کور خوانده‌اند ببینید چه کسانی به آیت حمله می‌کنند. منافقین و جبهه ملی ... از مخالفین بشناسید که مسئله چیست، اصل اینست که شما فکرتان را بکار بیندازید، نگران هم هیچ نباشید ابداً چون شما اگر فکر کنید که دشمن سر جایش می‌نشیند، نمی‌نشیند، این توطئه خنثی شد یک توطئه دیگر باید ملت احساس مسئولیت کنند و محکم مقابل توطئه‌ها بایستند و مطمئن باشند جمهوری اسلامی‌پیروز است.

س: اطلاعیه‌ای که انجمن‌های اسلامی‌(دفتر تحکیم وحدت) در این رابطه دادند فکر می‌کنید که واقعیت در آن اطلاعیه گفته شده یا نه؟

ج: به من گفته‌اند که چند نفر بوده‌اند نه همه آنها و بعد هم اگر همه آنها باشند خوب اشتباه حالیشان شده است یعنی فکر کرده‌اند من از طرف آنها شروع کرده‌ام صحبت کردن، اینها نمی‌دانند اصل قضیه چیست. اینها فکر کرده‌اند ما خودمان را قیم انجمن اسلامی‌کرده‌ایم نه اینطور نیست البته اینها همه‌شان نبودند دو سه نفر بودند که شاید هم تکذیب بشود (از طرف خودشان).

س: در رابطه با تعطیل دانشگاهها آیا شما از اول هم در جریان بودید؟

نه ما نبودیم در کار اینها شورای انقلاب تصویب کرد و اصلاً موقعی این مسئله مطرح شد من در بابلسر بودم و در دانشگاه آنجا داشتم سخنرانی می‌کردم و آنها هم گله می‌کردند که دست استادهای کمونیست افتاده نیست مسلمانها نمی‌دهند شب که من برگشتم دیدم که شورای انقلاب تصمیم گرفته که دانشگاهها تعطیل بشود البته من موافق هم بودم.

س: بعد از پیام امام در رابطه با انقلاب فرهنگی که بعد از آن بچه‌ها شروع کردند شما در جریان این مسئله بودید یا نه؟

بله دوستان آمدند به من گفتند که بهتر است که دانشگاه تعطیل بشود اما ما اقدامی‌در این مورد نکردیم خود شورای انقلاب تصمیم گرفت و همانهایی که پیش من آمدند پیش شورای انقلاب هم رفتند و این تصمیم شورای انقلاب بود.

س: امام همیشه مردم را به وحدت کلمه دعوت می‌کنند و از این جهت هم اخیراً اظهار نگرانی کرده‌اند نظرتان چیست؟

وحدت درست است یعنی آنهایی که واقعاً به خط انقلاب معتقدند باید وحدت داشته باشند باید از اختلافات خصوصی و اغراض خصوصی بپرهیزند اگر احیانا هم سوء تفاهمی‌شد به جای اینکه در بوق و کرنا بکنند بنشینند کنار هم صحبت کنند و به وحدت برسند البته وحدت بین مسلمین معتقد به خط امام ولی من نمی‌توانم که مثلاً با آقای حسن نزیه وحدت داشته باشیم یا بین ما و کمونیستها وحدت باشد اما شکی نیست که باید وحدت مسلمین معتقد به خط امام باید وجود داشته باشد.
ویژگیهای خط امام چیست؟

خط امام یعنی این انقلاب باید در تمام دنیا صادر بشود، جهانی بشود، وابسته به غرب و شرق نباشد. اسلامی‌خالص باشد نباید از کمونیسم و سوسیالیزم و غیره داخلش کنند. همین قانون اساسی که در مجلس خبرگان تصویب شده همین خط امام است.

س: اعلام کرده بودید که ما باید 270 نماینده برای آینده داشته باشیم و گفته بودید که بنی‌صدر در خط آمریکا است با بختیار رابطه داشته و اینگونه مسائل همینطور در رابطه با بیرون راندن استادهای غیر مذهبی به اضافة اینکه انجمنهای اسلامی‌در دبیرستانها و در سطح شهرستانها تشکیل بدهید و یک سری مسائل در رابطه با سپاه و ارتش که باید حتماً وارد اینها بشوید. از اینها بوی قدرت می‌آید. نظرتان چیست؟ یا گفتید که برنامه‌ای داریم که بابای بنی‌صدر هم نتواند مقاومت کند.

ج: نه توجه کنید اولاً دربارة آن برنامه من جواب داده‌ام و من تکرار نمی‌کنم و در روزنامه جمهوری اسلامی‌هم درج شده اما اینکه دو نکته که باید برای شما بگویم این ما باید متوجه بشوید که چه کسی است. شما الآن آمده‌اید پیش من شروع می‌کنید می‌گویید «ما» یعنی با مسلمانها ما افراد معتقد به خط امام نه یک گروه خاص، یعنی «ما» که به خط امام معتقدیم باید برویم در سپاه و در ارتش من این حرف را از قدیم می‌زدم نه بعنوان یک گروه و دسته، ارتشی است که هنوز کاملاً تصیفیه نشده معهذا احتیاج هم به ارتش داریم. خوب اگر شما در ارتش نروید یا دیگران نروند این ارتش ساخته نمی‌شود. باید ملت مسلمان هجوم بیاورند که به ارتش همانجا هم من «ارتش بیست میلیونی» گفته‌ام اینها هیچ بحث قدرت نیست الآن هم می‌گویم، حتی گفته‌ام بروید به دبیرستانها همانطور که آنها می‌روند گفتم که بحث کنید با آنها و به خط امام بیاورید الآن هم می‌گویم شما ضبط کنید و بروید بیرون بگویید آیت گفته «ما» باید برویم در ارتش، خانمها، آقایان ما باید برویم در ارتش که دشمن نرود در ارتش.

س: مخاطب به شما گفته است که قضایا از کار سیاسی بالاتر است و شما گفته‌اید که بعد تعقیب آن را هم خواهیم داد یعنی اینکه ترتیب کارهای نظامی‌را هم می‌دهم حتی شما مسئله سلاح سنگینی هم مطرح کردید.

ج: این حرف مخاطب است که جاسوس طرف است نه من در جوابش چه گفتم او گفته سلاح سبک برداریم سلاح سنگین برداریم خرابکاری یاد بگیریم؟ من اگر توطئه‌گر بودم با او توافق داشتم، اما من گفتم خطرناکست که در سپاه باند باشد سپاه باید وحدت داشته باشد. سپاه باید در جهت انقلاب اسلامی‌باشد این حرف او توطئه‌گر است که می‌خواهد از من حرف بکشد مرا هماهنگ خودش کند با نقشه و برنامه آمده در جیبش هم ضبط صوت است. اتفاقاً این حسن نیت مرا نشان می‌دهد.
س: جوّ نوار، جوّ صحبت شما طوری بود که ما اینطور استنباط می‌کنیم.

نه اینطور نیست اتفاقاً جوّ عکس این را نشان می‌دهد یک نفر مخاطب است فرض کنید شما می‌آیید پیش من از همان اول هم نظرتان اینست که از آیت حرفی بکشید که بعد آن را بزرگ کنید و در روزنامه درج کنید و بگویید آیت توطئه‌گر، آیت اگر توطئه‌گر باشد با شمای ناشناس که نمی‌آید توطئه بچیند. شمای نشناس آمدید خودتان را دلسوز برای انقلاب جلوه می‌دهید می‌گویید الآن انقلاب دارد از بین می‌رود فلان می‌شود بهمان می‌شود... آیت هم به شما آن جوابها را می‌دهد که شما هم در جیبتان نوار است و ضبط می‌کنید.

س: جوّ نوار طوری است که مشخص می‌کند که مخاطب شما آشنا بوده و می‌گویید که وقتی خمینی رفت منتظری را به جایش می‌گذاریم.
ج: من به سؤال دیگری جواب نخواهم داد، هیچ، برای اینکه ....

س: آیا روزنامه انقلاب اسلامی‌را با رئیس جمهور همراه می‌دانید و این روزنامه را با آمریکا همراه می‌دانید؟

ج: گفتم روزنامه انقلاب اسلامی‌توطئه کرده است آقای بنی‌صدر باید تکلیفش را با این روزنامه مشخص کند یا بگوید مال منست یا بگوید آن چیزی که می‌نویسد مربوط به من نیست.

س: موضعگیری روزنامة جمهوری اسلامی‌را در رابطه با این مسئله براساس واقعیتها می‌بینید یا نه؟
ج: من هنوز دقیقاً روزنامه جمهوری اسلامی‌را نخوانده‌ام.
س: اطلاعیه‌ای را که حزب داده بود آن را نخوانده‌اید؟
ج: چرا آن را خوانده‌ام آن درست من بر آن اساس موافقم.

س: جنبشی‌ها می‌گویند که آقای بنی‌صدر می‌خواهد جول و پلاس حزب جمهوری را بزودی برچیند نظرتان چیست؟
ج: این را باید از آقای بنی‌صدر و جنبشی‌ها بپرسید.

س: شما گفتید که مخاطب جاسوس بوده حتماً زمینه‌ای در شما دیده که آمده پیش شما؟
ج: مسلماً می‌دانسته که من اختلاف سلیقه با آقای بنی‌صدر دارم.
س: تقاضا کنید که نوار را در رادیو بگذارند.

ج: ملت که متوجه نمی‌شود نظر مونتاژ شده را از کجا بفهمند که مونتاژ شده.

س: شما گفته‌اید که با شاه یک نوع مبارزه کرده‌اید با آقای بنی‌صدر یک نوع دیگر؟

ج: این را من به خود آقای بنی‌صدر هم گفته‌ام در ملاقاتی که با هم داشته‌ایم به او گفتم آقای بنی‌صدر شما جزئی از این نظام جمهوری اسلامی‌هستید شما یک رئیس جمهور قانونی هستید ما با شاه مبارزه می‌کردیم ممکن بود بمب کار بگذاریم ممکن بود خرابکاری کنیم با شما هم اگر از قانون اساسی منحرف شدید ممکن است مبارزه کنیم اما نوع دیگر یعنی چه؟ یعنی استیضاح می‌کنیم سؤال می‌کنیم چون شما قانونی هستید مثلاً انگلستان الآن یک نظام قانونی دارد نماینده‌اش ممکنست که به خیلی‌ها حمله کند به نخست‌وزیر به دیگران ... ولی نمی‌رود بنشیند ارتش را علیه او تحریک کند نمی‌رود تحصن و اعتصاب راه بیندازد از راه قانونی مبارزه می‌کند، منظورم این بوده است.

س: بعضی‌ها می‌گویند چون شما آقای بنی‌صدر را جزء نظام جمهوری اسلامی‌می‌دانید و با ایشان مخالفتهایی دارید پس با کل نظام مخالف هستید؟
ج: نه معنی این، این نیست.

س: خبرنگار مجاهد: آقای آیت می‌خواستم ببینیم که این مسئله چطور از جریان حزب می‌تواند جدا باشد؟

ج: این مسئله از جریان حزب جداست برای اینکه یک جاسوس طرف آمده برای ...

س: نه این طرز تفکر شما چطور می‌توانسته از جریان حزب جدا باشد؟
ج: این را در مصاحبه‌ها جواب می‌دهم.
س: الآن چرا جواب نمی‌دهید؟
ج: برای اینکه الآن شما هم مثل همانها هستید.

س: ما هم مثل همانها؟ این همه آدمی‌که اینجا هستند همه جاسوسند؟
ج: نه جاسوس نیستند من به همه اینها گفته‌ام.
س: شما همینطور نگاه می‌کنید که جاسوس کسی است؟ این جواب شد؟

ج: من لازم نیست به شما جواب بدهم من جواب می‌دهم ملت هم گوش می‌کند.
س: یعنی بهمان ترتیب مثل همان نوار مال ما هم تحریف شد؟

ج: هیچ بحث تحریف نیست. من هیچ اجباری ندارم که به شما محاکمه پس بدهم.
س: نواری بوده شما باید در برابر آن پاسخگو باشید.
ج: گفته‌ام هیچ یا بدی هم ندارد.
س: این مسائل را در تلویزیون مطرح کند.

ج: بله، ما آمادگی خود را در این زمینه اعلام کرده‌ایم در مصاحبه که کردیم.
س: جوابی نشنیده‌ایم؟
ج: هنوز که نشنیده‌ایم.

س: اینکه می‌گویند شما قبل از اینکه آقای بنی‌صدر رئیس جمهور بشوند، شما قبلاً هم با ایشان اختلاف داشتید نظرتان چیست؟

ج: بله مخالف ریاست جمهوری ایشان بودم در مجلس خبرگان هم ما در دو صف قرار داشتیم. و خط فکری من و ایشان با هم مخالف بود.

س: روش بیان شما در مطالبتان و نحوه انتقاد شما فکر می‌کنید صحیح بوده؟
ج: شما که نمی‌دانید روش چگونه بوده؟
س: همان‌هایی که در نوار آمده.
ج: معلوم نیست که به آن صورت باشد.
س: شما مطمئن هستید؟
ج: بله.

س: شما حرفهایی را که درباره آقای بنی‌صدر می‌گویید به خاطر خدا می‌گویید یا از روی خصومت؟
ج: حرفهای من به خاطر خداست