انجمن دفاع از قربانیان تروریسم به منظور بزرگداشت کودکان آسیب دیده از مناقشات مسلحانه و تروریستی پنجمین همایش «دادخواهی برای کودکان» را با محوریت کودکان کرد و بویژه کودک شهید سیدفرزین حسینی در سنندج برگزار کرد.
به گزارش هابیلیان به نقل از خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، این همایش با همکاری جنبش کودکان برای کودکان، انجمن سفیران صلح و دوستی آموزش و پرورش، جمعیت هلال احمر، بنیاد شهید، شهرداری و کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان سنندج و با حضور فعالان حقوق بشر و حقوق کودکان، مقامات شهری و استانی و خانوادههای شهدای ترور در شهر سنندج برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که به مناسبت بیست و پنجمین سال تشکیل دفتر امور کودکان و منازعات مسلحانه در سازمان ملل متحد برگزار شد، منیژه صفیاری، نماینده جنبش کودکان برای کودکان در سخنانی با عنوان «کودک قربانی ترور کیست؟» اظهار داشت: کودک قربانی ترور اصطلاحی نمادین و استعارهای کلامی نیست تا بخواهیم فقط در مناسبتها نسبت به آنها مباحثی نظری و تئوریک داشته باشیم و باید گفت این دُردانگان هستی با مصائبی جانکاه و تاسفبار روبرو شده که هیچ کلامی قادر به توصیف این حجم از مصائب سهمگین بر این غنچههای خلقت نیست.
وی افزود: عمق فاجعه نسبت به کودکان بیپناه و معصوم در دهههای گذشته چنان تاسفبار و جانکاه است که یادآوری آن خاطرات پس از گذشت دههها، همچون زمان وقوع حادثه دردناک بوده و روح و جان انسان را آزرده میکند.
نماینده جنبش کودکان برای کودکان در بخش دیگری از سخنانش گفت: نمونه ای از کودکان قربانی ترور جنایت صدام و منافقین در بازار تهران و فرزین حسینی نمونه دیگری از کودک قربانی جنایت صدام و حزب دموکرات در کردستان و آیلان کردی نمونهای از قربانی جنایت اوباما و داعش در سوریه هستند و این روند تباه شدن کودکان همچنان ادامه دارد و با هیچ مرهمی تسکین و با هیچ اقدامی جبران نخواهد شد.
این قربانی ترور اضافه کرد: من به نمایندگی از جنبش کودکان برای کودکان میگویم کودکان آسیب دیده از فجایع تروریستی و مخاصمات مسلحانه، آیینه تمام نمایی از وضعیت حقوق بشر در جهان کنونی هستند که نیازمند خیزشی جهانی در حمایت از این کودکان هستیم تا در دادگاهی بینالمللی تمامی مسببان، پشتیبانان، حامیان و تجهیزکنندگان مورد مواخذه قرار گرفته و حقایق بازگو شوند.
در ادامه همایش دکتر سلطانی، جامعه شناس و عضو هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، در خصوص پدیده تروریسم اظهار داشت: ایران و به خصوص منطقه کردستان از پدیده ترور آسیبهای جدی دیده است.
وی افزود: تروریسم چند ویژگی دارد و این پدیده همراه با خشونت بوده و در آن گفتگویی وجود ندارد، تروریستها به دنبال سود و منفعت سیاسی خود هستند و در این راه با اقدامات تروریستی خودشان پیامهایی برای ترساندن به جامعه مخابره میکنند.
این جامعه شناس عضو هلال احمر در خصوص پدیده اقدامات انتحاری تروریستی نیز بیان داشت، غالب انتحارکنندگان در سنین پایین بوده و فریب گروههای تروریستی را خورده اند.
در بخش دیگری از همایش پیام ویدئویی آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت بیست و پنجمین سال تاسیس دفتر امور کودکان و منازعات مسلحانه در سازمان ملل منتشر و متن آن توسط یکی از کودکان قرائت شد.
در بخشی از این پیام آمده بود: «۲۵ سال قبل جامعه جهانی درخواست اقدام جسورانهای کردند که رنج کودکانی که کشته و یا معلول شده و یا به عنوان سرباز از آنها در مناقشات استفاده میشود، متوقف شود، همچنین خشونت، حملات به مدارس و بیمارستانها و منع دسترسی به کمکهای بشردوستانه حیاتی پایان یابد.
قدم به قدم در حال اثبات این هستیم که موارد نقض فاحش ضدکودکان میتواند متوقف شود، اما تلاش بیشتری لازم است. کودکان همچنان در حال آسیب دیدن هستند».
دکتر یزدانی، روانشناس کودک، سخنران بعدی همایش در سخنانی (به زبان کردی) با موضوع عدالتخواهی برای کودکان پرداخت و گفت: کودکان باید شاد باشند و به خلق آثار هنری بپردازند، اما برخی نمیخواهند کودکان را شاد ببینند و با جنگ و ترور موجب ایجاد ترس در کودکان میشوند.
وی ادامه داد: باید برای مقابله با این جریان به ایجاد آثار هنری از قربانیان بپردازیم تا یادشان را گرامی بداریم و میتوانیم این کار را با خلق نقاشی از آنها انجام دهیم.
این روانشناس کودک یادآور شد: همچنین میتوانیم فیلم و کلیپ بسازیم و یا به سازمانهای بین المللی نامه بنویسیم و از کسانی که خشونت ایجاد میکنند شکایت کنیم. ایشان در انتها گفت، باید تمام تلاش خود را کنیم تا دنیایی شادتر برای کودکان ایجاد کنیم.
مریم کریمی، مسوول خیریه کودکان افغانستان هم در خصوص کودکان قربانی ترور در افغانستان گفت: در دو دهه گذشته در افغانستان شاهد تعداد بیشماری از اقدامات انتحاری و انفجار و جنگ بوده ایم که کودکان بسیاری از افغانستان در این جریانات آسیب دیده اند.
وی ادامه داد: موارد بسیاری از کودکان قربانی ترور در افغانستان داریم که در نتیجه اقدامات تروریستی، پدر و مادر و اعضای خانواده خود را از دست داده و یا معلول شده اند و از آن بدتر اینکه برخی از آنها نان آور خانه نیز بوده اند.
کریمی اضافه کرد: همچنین مادرانی را داریم که با استرس ناشی از اقدامات تروریستی، کودکان معلول به دنیا آورده اند. من نیز نمونهای از آسیبهای تروریسم و جنگ هستم که به کشورهای دیگر آواره شده ایم.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: از جامعه جهانی میخواهیم که برنامههایی برای کودکان آسیب دیده از ترور و جنگ داشته و از آنها حمایت موثر و دائمی نموده و امیدواریم شاهد افزایش تعداد قربانیان تروریسم و بخصوص کودکان قربانی در جهان نباشیم.
برادر شهید سیدفرزین حسینی هم در روایتی از برادر شهیدش اظهار داشت: سیدفرزین حسینی یکی از قربانیان خشم گروههای تروریستی بود که در هفدهم اردیبهشت ۱۳۵۹ در اثر ترکش خمپاره حزب دموکرات به شهادت رسید؛ برادرم هشت ساله و با دوستش در حال بازی بود که با ترکش جانیان دموکرات خنده اش برای همیشه متوقف شد.
نیسا صیفی کاران، از جمعیت کودکان هلال احمر هم در خصوص فعالیتهای کودکان هلال احمر گفت: ما از کودکی در هلال احمر آموزشهای مناسبی در زمینه رسیدگی به مجروحان دیده ایم و از شما میخواهیم که به این خانواده بپیوندید و به هلال احمر کمک کنید.
در این مراسم همچنین طاهره اصفهانی، از اعضای کانون پرورش فکری کودکان با زبانی کودکانه قصه زندگی شهید فرزین حسینی را برای کودکان ارائه داد. پخش کلیپ «دادخواهی برای کودکان»، اجرای سرود و قرائت دلنوشتههای کودکان خطاب به شهید ترور سید فرزین حسینی، توسط دانش آموزان از دیگر برنامههای این همایش بود.
در انتهای مراسم از خانواده شهید فرزین حسینی تجلیل و دانش آموزان حاضر در مراسم هم با برافراشتن پرچمهای دادخواهی برای کودکان از آرمانهای دفاع از کودکان قربانی ترور حمایت کرده و بیانیه دادخواهی برای کودکان توسط یکی از دانش آموزان قرائت شد.
در حاشیه این همایش، نمایشگاه عکسی با عنوان «نوای کودکان» دایر شد.