چرا آمریکا در سوریه می‌ماند!

 Ekhtiariiبا وجود پایان نبرد در سوریه و پاکسازی اکثر شهرها از نیروهای تروریستی داعش، ایالات متحده آمریکا اعلام کرده است که سیاست این کشور مبتنی بر تداوم حضور در سوریه بوده و نیروهای آمریکایی قصد خروج از این کشور را ندارند. بیانات مقامات واشنگتن در روزهای اخیر در تعارض آشکار با مواضع قبلی دولت ترامپ مبنی بر کاهش حضور در منطقه خاورمیانه داشته و از سوی دیگر نقض آشکار حاکمیت کشور سوریه محسوب می شود. علاوه بر این، اخیرا آمریکا ضمن فاسد خواندن بشار اسد، بر مقابله با حکومت وی تاکید کرده است. این بیانات و موضع‌گیری‌ها حاکی از اراده دولت جدید آمریکا برای خلع رئیس‌جمهور سوریه از قدرت بوده و به‌نظر می‌رسد نخبگان سیاسی آمریکا این هدف را بطور جدی در ماه‌های آینده پیگیری و دنبال کنند.

با توجه به این موضوع، حال این سوال مطرح می‌گردد که علت اصلی و غایی تمایل آمریکا جهت حضور در سوریه و تلاش برای سرنگونی دولت اسد چیست و آمریکا چه اهدافی را با حضور در سوریه تعقیب می‌کند. در همین زمینه، رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، اهداف کشورش را در سوریه شکست کامل داعش و القاعده در سوریه، حل و فصل سیاسی درگیری مردم سوریه با بشار اسد، از بین بردن نفوذ ایران در سوریه، ایجاد شرایط مطلوب برای بازگشت آوارگان سوری و پاکسازی سوریه از سلاح‌های کشتار جمعی برشمرد. 

علی‌رغم این اظهارات واهی و ریاکارانه، به نظر می‌رسد که کانون اصلی سیاست تداوم حضور در سوریه در عصر پساداعش دفاع از رژیم صهیونیستی اسرائیل و مقابله با تهدیدات احتمالی آینده، بویژه از سوی ایران، علیه این کشور می باشد. در همین ارتباط، سیاستمداران آمریکایی دو راهبرد را همزمان پیگیری خواهند کرد که مکمل یکدیگر هستند. نخست، تلاش برای خروج مستشاران و نیروهای نظامی ایران از سوریه. آمریکا با این اقدام از یکسو سعی دارد تا تهدیدات علیه رژیم صهیونیستی را در محیط پیرامونی و خارج نزدیک بطور جدی مرتفع سازد و امنیت نسبی را برای این رژیم به ارمغان بیاورد. از سوی دیگر، آمریکا در صدد است تا با حضور در سوریه و اعمال فشار برای خروج ایران از این کشور، قدرت منطقه ای ایران را تحدید کرده و موازنه قدرت را به زیان ایران و به نفع متحدانش تغییر دهد.  

تکمیل این پروژه و تاثیرگذاری آن مستلزم اجرایی شدن فاز دوم راهبرد آمریکا یعنی برکناری اسد از قدرت میباشد. دولتمردان آمریکایی بخوبی بر این موضوع واقفند که سیاست های آنها در سوریه زمانی کارایی لازم را خواهد داشت که اسد در راس قدرت حضور نداشته باشد و قدرت به شخصی واگذار شود که منافع آمریکا را تامین کند.  با توجه به حمایت های روسیه و ایران از دولت کنونی سوریه و عدم امکان برکناری اسد در شرایط فعلی، همانگونه که تیلرسون بیان داشته است، کشورش سیاست «صبر» را در پیش خواهد گرفت. اما با این وجود تلاش های دیپلماتیک خود را جهت نیل به مقصود بطور جدی ادامه خواهد داد. 

آنچه که مسلم است، این واقعیت است که هدف آمریکا در منطقه یعنی دفاع از اسرائیل ثابت مانده، اما نحوه نیل به آن با توجه به شرایط و ملاحظلات جدید امنیتی تغییر کرده است. بنابراین، شعار مبارزه با تروریسم و دفاع از حقوق مردم سوریه صرفا مستمسکی در راستای تحقق اهداف منطقه ای آمریکا و تامین امنیت رژیم صهیونیستی می باشد.      


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29