ناکارآمدی الگوهای سنتی پیشگیری وضعی برای مقابله با ترور دانشمندان هسته‌ای

 61892552

استادیار حقوق جزا و جرم شناسی پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی(سمت) گفت: ترور دانشمندان هسته‌ای پیش از ترور شهید فخری‌زاده بدون به کارگیری هوش مصنوعی انجام شد و ترور شهید فخری زاده اولین مورد به کارگیری هوش مصنوعی برای ترور دانشمند هسته‌ای را نشان می‌دهد؛ توسل تروریست‌ها به هوش مصنوعی برای ترور ضرورت چاره اندیشی را نشان می‌دهد و دیگر الگوهای سنتی پیشگیری وضعی ناکارآمدی آن‌ها اثبات شده است.

 

مهدی خاقانی اصفهانی، استادیار حقوق جزا و جرم شناسی پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی(سمت)، در همایش بین‌المللی «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» که در تالار مفید دانشگاه قم برگزار شد، در ارائه مقاله‌ای با عنوان «پیشگیری وضعی از بزه‌دیدگی تروریستی ناشی از جنگ‌افزارهای هوش مصنوعی»، عنوان کرد: در جرم شناسی پیشگیرانه، پیشگیری وضعی یا اجتماعی یا پیشگیری وضعیت محور مورد بررسی قرار می‌گیرد که در پی سختی‌افزایی فرصت‌های ارتکاب جرم است و تاکید پیشگیری وضعی بر کاهش امکان فیزیکی و امکان بزه است دربرابر آن پیشگیری اجتماعی یا انسان‌مدار در پی کاهش تمایل به ارتکاب جرم است.

 

وی به ترور مقامات بلندپایه و راهبردی اشاره کرد و افزود: ترور شهید فخری زاده با توسل به فناوری هوش مصنوعی اتفاق افتاد و این شیوه پیش از آن به کار گرفته نشده بود؛ ترور سران مملکت از گذشته تاکنون، در سال های اول انقلاب بیشتر معطوف به سران سیاسی بوده است اما با گذشت زمان متاسفانه معطوف به ترور نخبگان هسته‌ای شد.

 

خاقانی اصفهانی بیان کرد: ترور دانشمندان هسته‌ای پیش از ترور شهید فخری‌زاده بدون به کارگیری هوش مصنوعی انجام شد و ترور شهید فخری زاده اولین مورد به کارگیری هوش مصنوعی برای ترور دانشمند هسته‌ای را نشان می‌دهد؛ توسل تروریست‌ها به هوش مصنوعی برای ترور ضرورت چاره اندیشی را نشان می‌دهد و دیگر الگوهای سنتی پیشگیری وضعی ناکارآمدی آن‌ها اثبات شده است.

 

وی اظهار کرد: در کل علوم جنایی کاربردی در جرم‌شناسی پیشگیرانه باید از ظرفیت های جرم شناسی پیشگیرانه وضعی و امکان سنجی شرایط و موانع حقوقی دست یازیدن بهره‌مند شویم زیرا دغدغه ما این است که اتخاذ یکی از تدابیر پیشگیری وضعی موجب مسئولیت حقوقی برای دولت باشد زیرا استفاده از هوش مصنوعی برای پیشگیری فوق فوری به صورت پدافندی در موارد استفاده از هوش مصنوعی برای ترور یک ریسک بزرگی است.

 

خاقانی اصفهانی تصریح کرد: ما شاهد کاهش نقش انسان و افزایش نقش تجهیزات در افزایش بزه‌ها هستیم و به طور خاص در ترور شهید فخری زاده نشان داده شده است که تسهیلات خودکار و ربات‌ها در این زمینه در حال افزایش است.

 

وی به نظریه «فعالیت روزمره» و «نظریه الگوی جرم» و «نظریه انتخاب منطقی» اشاره کرد و گفت: پیشگیری وضعی در تشریح مفاهیم «جرم»، «بزهکار بالقوه»، «آماج جرم»، «موقعیت» و «پیشگیری از جرم» از این سه نظریه بهره‌ گرفته‌اند.

 

استادیار حقوق جزا و جرم شناسی پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی(سمت) به وجاهت ضرورت توسل به زور هوش پدافندی در برابر بهره‌گیری از هوش مصنوعی برای ترور اشاره کرد و افزود: راهبرد لجستیکی و فناورانه و مدیریت انسانی و تکنولوژیکی پدافند ضد ترور باید اصلاح شود.

 

وی به فقدان قانون جامع مبارزه با تروریسم اشاره کرد و ادامه داد: این قانونگذاری براساس ارائه لایحه قضائی، بایستی ضمن درج اختیارات مقتضی مبتنی بر الزامات شرعی و قانون اساسی برای مقامات امنیتی و اطلاعاتی، بر اصول دادرسی انجام شده است.

 

خاقانی اصفهانی بیان کرد: از هوش مصنوعی پدافندی نباید برای کنترل شهروندان و مظنونان بی‌دلیل استفاده شود.

 

منبع: ایسنا


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31