دوگانگی هویت عربستان؛ از صدور تروریسم تا ایجاد مرکز جهانی مقابله با تروریسم

Ekhtiarii

طی سفر اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا به ریاض، سران کشورها و دولت‌های شرکت‌کننده در یک کنفرانس «اسلامی‌آمریکایی»، دراقدامی عجیب پایتخت عربستان را به عنوان مرکز جهانی مبارزه با عقاید و افکار افراطی انتخاب کردند. بر اساس روزنامه الشرق الاوسط، هدف اصلی از ایجاد «مرکز جهانی مبارزه با ایدئولوژی افراط گرایی» مقابله با رواج گرایش‌های افراطی ایدئولوژیکی و حمایت از تحکیم اصول اسلامی میانه‌رو در جهان بوده است. چنین تصمیمی در شرایطی اتخاذ شده است که عربستان سعودی خاستگاه یکی از افراطی‌ترین و خطرناک‌ترین عقاید و تغذیه‌کننده فکری بسیاری از گروه‌های تکفیری و فعالیت‌های تروریستی به شمار می‌آید. به عبارت دیگر، طی سال های گذشته عربستان شیطانی را ساخته و پرداخته است که اکنون مدعی است قصد مبارزه با آن را دارد.

 اما سوالی که مطرح می گردد آن است که حکومتی که بنیان آن بر اساس آیین وهابیت و قرائت خشک و ریاضت طلبانه از مبانی اسلام پایه گذاری شده و حکام سعودی نیز سالیان متمادی است که اصول و اعتقادات وهابیت را در کتب درسی دانش آموزان، در مساجد و در رسانه هایشان تبلیغ و ترویج می کنند چگونه قادر خواهد بود با افراطی گری و تروریسم مبارزه کند.

آن چه که مبرهن است این موضوع است که از همان ابتدا تمام پویش های سیاسی داخلی و خارجی عربستان بر مبنای یک ایدئولوژی دینی متعصبانه و متصلبانه بنا شده است که با خشونت و افراطی گری معنا می یابد. با عنایت به همین واقعیت است که می توان درک بهتری از کنش های آل سعود در حمایت از تروریست ها و جریان های تکفیری یافت. بنابراین، نباید انتظار داشت که سازمان تازه تاسیس سعودی نقش حیاتی و فعالی در مبارزه با افراط‌گرایی و از بین بردن افکار تروریستی در منطقه و جهان داشته باشد. در همین ارتباط، تلاش های اخیر سعودی ها جهت ممانعت از تصویب لایحه پیشنهادی دولت ترامپ برای تحریم شاخه سعودی داعش در کنگره و جلوگیری از طرح گنجاندن گروه عربستانی وابسته به داعش در فهرست گروه های تروریستی سازمان ملل خود مبین سیاست های مزورانه نخبگان سیاسی ریاض در مقابله با افراطی گری و اشاعه خشونت است.

اما موضوع قابل تامل آن است که در حالی که جمهوری اسلامی ایران خود سال ها قربانی ترور بوده و از کشورهای مهم و تاثیرگذار در مبارزه با تروریسم و خشونت محسوب می گردد هیچ جایگاهی در مرکز به اصطلاح مبارزه با افراطی گری و تروریسم ندارد بلکه در مقابل خود متهم به حمایت از تروریسم و افراطی گری در منطقه و جهان است. شایان ذکر است علیرغم این که همه دولت های غربی از نقش مخرب عربستان در تهدید صلح و امنیت جهانی آگاهند، اما به دلیل منافع سیاسی و اقتصادی صرفا سکوت اختیار کرده و با سیاست های متظاهرانه رهبران ریاض شریک شده اند. همانگونه که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در نشست اسلامی – آمریکایی اظهار داشت که « ما ایران را از روی اعمال و رفتارهایش قضاوت می کنیم نه حرفهایش»، بهتر است که شرکای غربی عربستان نیز این کشور را بر اساس رفتارهایش قضاوت کنند و از سیاست های دوگانه و عوام فریبانه پرهیز نمایند.

 

 

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31