ترور حقوق بین‌الملل از آسمان بغداد

Soleimaiii1اقدام امریکایی‌ها با دستور مستقیم رئیس جمهور امریکا در ترور شهید سلیمانی و مقام نظامی کشور عراق و همراهان این دو شهید، نامشروع و غیرقانونی و خلاف اصول حقوق بین‌الملل است و در واقع قواعد آمره بین‌المللی (erga ones) نقض شده است.

۱- این اقدام عجیب و محیرالعقول در تاریخ روابط بین‌الملل کم‌نظیر و شاید بی‌نظیر است و تاکنون دیده و شنیده نشده که بالاترین مقامات سیاسی دستور رسمی ترور مقامات نظامی کشور‌های دیگر را خارج از موقعیت عملیات نظامی (military operation) صادر کند. قانون جنگل هم چنین نیست.
سردار شهید حاج‌قاسم سلیمانی با دعوت مستشاری دولت عراق و با ویزای قانونی وارد عراق شده و اصالتاً در موقعیت جنگی نبوده که قوای مسلح امریکایی حق عملیات نظامی داشته باشند. ادعای پوچ نقشه برای کشتن اتباع امریکایی نیز موجه جرم نیست و فاقد دلیل اثباتی و فاقد مبنای مشروعیت است. همچنین از نظر نظامی کشتن افراد بی‌دفاع در کف خیابان و بدون آرایش نظامی، ترور و قتلی بی‌شرفانه است، ارزش نظامی ندارد و هنر نظامی محسوب نمی‌شود.

۲- منع توسل به زور؛ حقوق جنگ در روابط بین‌الملل به حقوق منع توسل به روز متحول شده است. در بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد، هیچ کشوری حق ندارد در روابط بین‌الملل به زور متوسل شود.

۳- طبق منشور ملل متحد تجاوز به هر شکل ممنوع است و برابر ماده ۵۱ دفاع مشروع در مقابل تجاوز حق قانونی کشور صدمه دیده است.
مضافاً مطابق اساسنامه دادگاه بین‌المللی کیفری تجاوز جنایت جنگی محسوب می‌شود.

۴- رئیس جمهور امریکا علنی و فاحش دستور ترور مقامات نظامی و شهروندان کشور‌های ایران و عراق را صادر کرده است. بی‌گمان این عملیات نظامی محسوب نمی‌شود به این دلیل که عملیات نظامی باید در موقعیت مخاصمه مسلحانه (armed conflict situation) واقع گردد.
ترور افراد در حال خارج شدن از فرودگاه غیرنظامی و در اتومبیل غیرنظامی و خارج از موقعیت نظامی جز ترور وحشیانه هیچ معنای دیگری ندارد.
این اقدام رئیس جمهور امریکا بی‌شک مجرمانه و جنایت علیه بشریت است و شخص ترامپ به عنوان آمر این جنایت مجرم بین‌المللی است.

۵- نظامیان امریکایی در این عملیات نیز قاتل و مجرم هستند و از نظر حقوقی مسئولیت جزایی دارند. دولت عراق باید به دستور دادستان بغداد بلافاصله نیرو‌های عملیاتی مستقر در سفارتخانه را تعقیب کیفری کند.
هیچ کشوری حق ندارد از سفارتخانه خودش در خاک کشور دیگر عملیات نظامی انجام بدهد و نظامیان مرتکب ترور هیچ مصونیت سیاسی ندارند.
فراتر از این عناصر نظامی امریکا حق اجرای دستور مجرمانه ترامپ را نداشتند. چون عملیات آن‌ها در موقعیت نظامی و دفاعی نبوده و دستور خودسرانه یک مقام سیاسی رافع مسئولیت کیفری مباشر جرم نمی‌شود. در کشوری که مدعی تمدن و قانون است دستور غیرقانونی رئیس جمهور قابل اجرا نبوده و نظامیان جنایتکار حق اجرای دستور مجرمانه را نداشتند.

۶- از منظر قوانین داخلی امریکا رئیس جمهور این کشور قوانین داخلی را نقض کرده و بدون رعایت قانون اساسی و بدون مجوز کنگره مرتکب قتل شده و طبق قوانین داخلی امریکا نیز مجرم است. برای کشوری که مدعی نظام حاکمیت قانون است الان باید نشان دهد که جرم و جنایت قابل تعقیب است. طبق قوانین جزایی امریکا این اقدام مجرمانه قتل است.

۷- دولت ایران می‌تواند از طریق نظام‌های قانونی داخلی شکایت کیفری علیه ترامپ و عناصر جنایت کار نظامی ثبت شود. ترور به نحو مزبور و با دستور صریح رئیس جمهور پدیده جزایی است.

۸- مطابق کنوانسیون ۱۶ نوامبر ۱۹۳۷ جلوگیری و مجازات تروریسم «منظور از اعمال تروریستی، اعمال جنایتکارانه‌ای است که علیه یک دولت، با هدف ایجاد حالت وحشت و ترور در افکار اشخاص خاص یا گروه‌ها یا افکار عمومی به اجرا در‌می‌آید. این کنوانسیون هر عملی که عمداً موجب صدمه جانی به افرادی که دارای مشاغل یا مقامات دولتی هستند صورت گیرد را اعمال تروریستی محسوب می‌کند.»

قطعاً حمله پهپاد امریکایی و به شهادت رساندن سردار سلیمانی نقض واضح قطعنامه ۱۲۶۹ مصوب ۱۹ اکتبر ۱۹۹۹، قطعنامه ۱۳۶۸ مصوب ۲۰۰۱ و قطعنامه ۱۳۷۳ مصوب ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی ناشی از اقدامات تروریستی، نقض حق حیات، بی‌حرمتی به کرامت و منزلت انسانی و نقض فاحش حقوق بشر بوده و بنابراین حق دفاع مشروع منطبق بر ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد در برابر حملات تروریستی را برای دولت مورد حمله تروریستی به رسمیت می‌شناسد.


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29