شهید جهانبخش حمزه نژاد ارشاد
نام پدر : علی
تاریخ تولد : سهشنبه ، ۱ فروردین ، ۱۳۲۳
محل تولد : تهران
سن هنگام شهادت: ۳۷ سال
تحصیلات : دیپلم
تخصص : مددکار اجتماعی
زندگی نامه
سوابق مبارزاتی: فعالیت علیه رژیم پهلوی، پخش اعلامیههای حضرت امام راحل
کارهای تشکیلاتی: پایهگذاری انجمن اسلامی مددکاران (پیش از پیروزی انقلاب)، عضویت در حزب جمهوری اسلامی
مسئولیتها: رئیس دانشکده خدمات اجتماعی، معاون دفتر آموزش سازمان بهزیستی کل کشور، سرپرست ستاد تداوم امداد جنگزدگان غرب کشور
تولد تا جوانی
شهید عباس جهانبخش حمزهنژاد ارشاد، فرزند علی، اول فروردین سال ۱۳۲۳ ه.ش در محله امامزاده یحیی در خیابان بوذرجمهری شهر تهران به دنیا آمد. پدرش به شغل کفشدوزی مشغول بود و با دسترنج ناچیز اما حلال خود، فرزندانش را به خوبی تربیت میکرد.
عباس دوران کودکی را با فقر و تنگدستی و با مشاهده تبعیضهای اجتماعی سپری کرد. او در همان دوران، به عنوان دستفروش، کمک خرج خانوادهاش بود. در کنار کارکردن به تحصیلات خود ادامه داد و موفق به اخذ مدرک تحصیلی دیپلم شد.
در کنار کار و تحصیل، در جلسات مذهبی و نماز جماعت مساجد، شرکت فعال داشت. در عین تنگدستی به محرومان و نیازمندان کمک مینمود و با همه وجود به این خدمت عشق میورزید. عباس پس از تحصیل به عنوان کارمند در دانشکده علوم اجتماعی مشغول به کار شد.
شهید جهانبخش حمزه نژاد؛ارشاد و مبارزه علیه طاغوت
عباس از اوایل جوانی به سبب ارتباطی که با روحانیت داشت، روح مبارزه را در خود پرورش داده بود. او مبارزات مخفی خود را در سایه حضور در جلسات مذهبی و دینی آغاز نمود و با ورود به دانشکده علوم اجتماعی، افشاگری علیه خیانتها و چپاولهای رژیم منحوس پهلوی را شدت بخشید و دیری نگذشت خانهاش به محل اجتماع مبارزان اسلامی و مخفیگاه افراد تحت تعقیب جلادان ساواک تبدیل شد. او حتی در برخی مواقع تا شش ماه از سال ،نیروهای مبارز را در خانهاش پناه میداد و از آنها محافظت مینمود.
ساواک که از مبارزات و فعالیتهای انقلابی وی مطلع شده بود، چند بار به خانهاش هجوم آورد اما نتوانست کاری از پیش ببرد.
شهید حمزهنژاد ارشاد پس از واقعه خونین ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷ ه.ش به همراه چند تن از دوستانش، انجمن اسلامی مددکاران را با هدف رسیدگی به وضع معیشتی خانواده شهدای انقلاب و مجروحان و معلولان تشکیل داد.
او در راهپیماییهای ضد رژیم شرکت، و دیگران را نیز به این امر مهم و انقلابی تشویق میکرد. پخش اعلامیههای حضرت امام، همکاری با روحانیت مبارز برای ارتقاء سطح آگاهیهای مردم از جمله فعالیتهای مبارزاتی شهید به حساب میآید.
شهید جهانبخش حمزه نژاد ارشاد پس از پیروزی انقلاب اسلامی
با پیروزی انقلاب اسلامی، شهید عباس جهانبخش همهی وقت خود را صرف رسیدگی به وضع معیشتی محرومان و رفع تبعیض و بیعدالتی به جا مانده از رژیم طاغوت نمود. با انتخاب دانشجویان و کارکنان دانشکده خدمات اجتماعی به عنوان ریاست این دانشکده برگزیده شد و منشاء خدمات فراوانی در توسعه آموزش و ارتقاء سطح تحصیلی دانشجویان گردید. او هم چنین با عضویت در حزب جمهوری اسلامی ، در بخش مددکاری حزب جمهوری اسلامی، به فعالیت پرداخت.
سپس با دعوت سازمان بهزیستی ، عهدهدار معاونت دفتر آموزش این سازمان شد.
با آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعثی صدام علیه ملت انقلابی ایران اسلامی، بارها به جبهههای نور علیه ظلمت شتافت و در کنار رسیدگی به وضع معیشتی اقشار آسیبپذیر جامعه، به سرپرستی ستاد تداوم امداد جنگزدگان غرب کشور منصوب شد و تا شش ماه در مناطق جنگزده به رسیدگی وضع جنگزدگان مشغول بود.
سرانجام در فاجعه تروریستی هفتم تیر سال ۱۳۶۰ در قتلگاه سرچشمه تهران ، به دست منافقین بد سرشت به فیض عظیم شهادت نائل آمد.
از شهید عباس جهانبخش حمزهنژاد ارشاد دو فرزند به نامهای کاوه (۱۳۵۰) و سینا
(۱۳۵۵) به یادگار مانده است.
او در وصیتنامه خود خطاب به خانوادهاش چنین توصیه کرده است: « ... از زن خوبم میخواهم که استوار باشد و بداند فرزندان کسانی که در راه خدا شهید میشوند ،بنابر قول قرآن مورد حمایت او [ هستند] و انشاءالله که من هم مرگم در این راه باشد.
دیگر این که برای پسرم کاوه، دقیقاً جوانب امر را مشخص کنی و مبادا از ترس تنها ماندن، او را مبارز و جنگجوی در راه خدا بار نیاوری. بر توست که او را در مجالس مختلف شرکت دهی و در اولین فرصت کاری کنی که او در گروههای مردمی و در امر مسایل اجتماعی مسئولیتی را در جهت رفع مسایل مردم عهدهدار شود.
و اما کاوه پسرم: تو الگوی برادر کوچکت سینا هستی و مسئولیت خانه پس از من به عهده توست، هر چند که میدانم قبول این مسئولیت برای تو زود است ولی سعی کن که برای این مسئولیت خود را آماده کنی.
مادر و خواهران و برادرم مبادا که صحبتی در جایی شود که حکایت از پشیمانی مرگ من باشد، بلکه همیشه با غرور و افتخار از مرگ من صحبت کنید. اگر خدمت [حضرت] امام[خمینی] رسیدید، سلام [مرا] را به او برسانید [و بگوئید] که " جانم فدای یک لحظه از عمر اوست"».
مسئولیتپذیری ویژگی بارز شهید
شهید حمزهنژاد ارشاد که طعم تلخ تنگدستی را چشیده بود و با آن مبارزه کرده بود، خود را در برابر نیازهای معیشتی مردم و اقشار مستضعف و محروم جامعه که به فرموده امام امت " ولی نعمتان" جامعه هستند، مسئول میدانست.
او همه تلاش خود را برای استفاده صحیح از امکانات و ظرفیتهای کشور در رسیدگی به این امر مهم به کار بست و هرگز در برابر نیازمندان بیتفاوت نبود.
او از مصادیق بارز «کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیه »، بود. شهید حمزهنژاد ارشاد در پایان وصیتنامه خود خطاب به همسرش چنین نوشته است: « مقداری پول در بانک عمران دارم که مربوط به مناطق جنگی و حساب بهزیستی است که به صاحبش مسترد شود». زمانی که در سازمان بهزیستی مشغول خدمت به محرومان بود، نهایت دقت و تدبیر را در بهینهسازی ساختار سازمان به کار برد و همه همت خود را برای افزایش حس مسئولیتپذیری و انتخاب مدیران مسئولیتپذیر به کار بست.
ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی شهید
- انقیاد کامل در برابر فرامین ولیفقیه
- مدیر و مدبّر
- رئوف و صمیمی
- پرتلاش
- مجاهد و مبارز
- عاشق شهادت
از سجایای شهید عباس جهانبخش حمزهنژاد ارشاد به شمار میرود.