آیین افتتاحیه هفته کتاب خراسان رضوی (ما همانیم که میخوانیم) با برپایی نشست و نقد و بررسی کتاب میلیشیا برگزار شد.
به گزارش هابیلیان، نقد و بررسی کتاب میلیشیا در حالی با حضور مریم رمضانی، نویسنده کتاب، برگزار شد که سید محمد جواد هاشمینژاد(دبیرکل بنیاد هابیلیان) و محمد امین فرجاللهی(پژوهشگر) به عنوان مهمان در این برنامه حضور داشتند.
«میلیشیا» به قلم مریم رمضانی به معنای نیروی شبهنظامی است که به ماجرای جذب نیرو توسط گروههای منافقین و باورها و شیوه مدیریت آنها میپردازد.
میلیشیا با فضای امروز جامعه تناسب دارد
در ابتدای این نشست، رئیس حوزه هنری خراسان رضوی به بیان دلایل انتخاب کتاب میلیشیا برای این برنامه پرداخت و گفت: فکر کردیم که برنامههای هنری اگر نسبتی با مسائل روز نداشته باشند بی خاصیت است و پس از اندکی جستجو رسیدیم به کتاب میلیشیا که وقایع آن در دهه ۶۰ میگذرد و به جریانی میرسد که مخالف حکومت و نظام آن دوره است. در این کتاب مخالفت از نگاههای فرهنگی وسیاسی دنبال میشود و به خشونت میرسد. من احساس میکنم این کتاب با فضای امروز جامعه ما تناسب دارد.
عسگری افزود: متاسفانه میلیشیاهای زیادی داریم که متاسفانه ضد نظام و ضد دین فعالیت میکنند. آنها در فتنه اخیر ماهیت خودشان را دقیقتر نشان دادند.
به گفته مجید عسگری، کتاب میلیشیا میخواهد بگوید اتفاقهای امروز تکراری است و مردم از ابتدای انقلاب با این اتفاقها آشنا هستند. اما اشکال ما این است که این خوانشها کم بوده است. اکنون سعی داریم در حوزه هنری داریم با این نگاه به بررسی و تولید آثار بیشتری در این فضا بپردازیم.
بخشهایی از کتاب واقعیتهای تاریخی هستند
در ادامه این نشست مریم رمضانی درباره چگونگی انتخاب سوژه و نوشتن این رمان گفت: میلیشیا حاصل یک کار کارگاهی و شاگردی مرحوم استاد تشکری است. ای کاش اینجا حضور داشتند و جایشان در این مراسم بسیار خالیست. نوشتن این کتاب حدود 2 سال و نیم طول کشید. استاد تشکری منبع خاطرات مشهد بودند و محل فعالیت و تجمعات منافقین را در مشهد به خوبی میشناختند.
رمضانی توضیح داد که از سال ۹۶ درکلاسهای استاد تشکری نویسندگی را شروع کرده و سپس وارد حوزه هنری شده و در کارگاههایی که در آنجا برگزار میشده با کمک استاد تشکری سوژه را انتخاب کرده و بر اساس جلسات کارگاه آن را نگارش کرده است.
نویسنده میلیشیا درباره بخشهای داستانی این کتاب نیز میگوید: در میلیشیا بخشهایی واقعیتهای تاریخی هستند اما باقی آن داستان و تخیل است.
به گفته این نویسنده، برای نوشتن این کتاب که وقایع آن در مشهد میگذرد، تحقیقاتی انجام شده و بر اساس اطلاعات دقیق تاریخی پیش رفته است.
رمضانی در پاسخ به سوال یکی از مخاطبان نوجوان که پرسید با وجود اینکه شما زن هستید ولی متن کتاب بسیار مردانه است؛ این تناقض را چطور حل کردید تصریح کرد: میلیشیا دوبار نوشته شد و در نسخه اصلی «پروا» شخصیت اصلی داستان و مادر میلی بود که این مدل، با روحیات من هماهنگتر بود؛ اما بعد از یک سال و نیم بررسی گروهی و فردی زیر نظر استاد تشکری که بسیار دقیق و آشنا به فضای انقلاب بود، دیالوگ ها به قدری پخته شد که حالت مردانه پیدا کرد و این رفت و برگشت ها باعث واقعی تر شدن لحن ها و شخصیت ها شد.
در بخش دیگری از این مراسم استاد مهرداد قبل از خوانش کتاب میلیشیا در صحبتهایی پیرامون کتاب گفت: این کتاب به دلیل اینکه ماهیت پلید و جنایات و وحشیگری منافقین را افشا میکند، ضربه زیادی به این گروهک زده است.
واقعیت به خوبی ترسیم شده است
بخش دیگر این نشست به صحبتهای سید محمد جواد هاشمینژاد، فرزند شهید آیتالله هاشمینژاد و دبیرکل بنیاد هابیلیان(خانواده شهدای ترور) اختصاص یافت.
هاشمینژاد با بیان اینکه موضوعات سیاسی شاید برای خیلیها جذاب نباشد گفت: ممکن است سیاست و برخی موضوعات اجتماعی ما برای افراد زیادی جذابیت نداشته باشد اما اگر هنر کنار آن بنشیند آثار هنری جذابی برای مردم میشود. این کتاب به این صورت است. جامعه اکنون دراین زمینه کمبود دارد.
او در بیان ویژگی مهم کتاب میلیشیا گفت: با اینکه این رمان شامل داستان و شخصیتها خیالی است اما واقعیت را خیلی خوب ترسیم کرده است. بخصوص موضوع مغزشویی در گروهک منافقین به خوبی در این کتاب پرداخته شده است.
هاشمینژاد در ادامه درباره پدیده نفاق و گروهک تروریستی منافقین صحبت کرد و گفت: موضوع منافقین بسیار پیچیده است چون گروهک منافقین یک سازمان اطلاعاتی-نظامی است. قبل از حضور منافقین در کشور آلبانی، آنها به بیش از 70 کشور التماس کردند تا از آوارگی نجات پیدا کنند. کشور سوئد نیز برای اینکه گروهک منافقین را پذیرش نکند قانونی وضع کرد تا برای قبول یک فرد به عنوان شهروند، باید 25 سال از پایان عضویتش در یک گروهک تروریستی گذشته باشد.
هاشمی نژاد افزود: به عنوان مثال در موضوع آقای حمید نوری منافقین برنامه ریزی و طراحی کرده بودند. در دادگاه آقای نوری، منافقین را به عنوان شاکی از همه کشورهای اروپایی و آمریکا به استکهلم آوردند. در اتفاقی بسیار عجیب، دادگاه را به کشور آلبانی بردند چون طبق قانون ضدتروریسم سوئد، منافقین نمیتوانستند برای حضور در دادگاه به استکهلم بروند.
من در ملاقات با سفیر سوئد اسناد جنایات گروهک تروریستی منافقین را که آمریکایی ها منتشر کرده بودند نشان دادم و پرسیدم این تروریستها در کشور شما چکار میکنند؟ آیاقربانیان جنایات این گروهک را هم به دادگاه بردید؟
دبیرکل بنیاد هابیلیان بیان کرد: خانم رمضانی در کتاب میلیشیا به درستی ابزار بودن منافقین را بیان کردهاند. منافقین برای نیروهایشان همه روشهای مغزشویی به بکار میبرند. در موضوع ترور شهید هاشمینژاد، قاتل ایشان نوجوانی حدود 16 ساله به نام هادی علویان بود. باید بررسی کرد اینها چطور نوجوان دبیرستانی را جذب، مغزشویی و مجاب کردند تا حاضر بشود بصورت انتحاری خودش را از بین ببرد و مردم را به شهادت برساند. در کتاب میلیشیا سوءاستفاده از احساسات جوانان و نوجوانان و کشتن علایق در اعضای گروهک به خوبی تبیین شده است.
هاشمینژاد ادامه داد: مسعود رجوی هیچوقت هیچ چیزی را به گردن نمیگرفت. بعد از عملیات مرصاد دستور طلاق اجباری داد و همه اعضای گروهک تن دادند. غیر از مغزشویی چه روشی میتوانست همه اینها را به جداشدن از همسر و فرزند مجاب کند؟
کارشناس حوزه تروریسم از موج سواری منافقین در اتفاقات سالهای اخیر گفت و توضیح داد: یک گزارشی توسط یکی نهادهای فرانسه از جرایم و پولشویی منافقین در این کشور تهیه کرده و منتشر شده که اگر یک شهروند در فرانسه این جرایم را مرتکب شده بود حداقل 8 سال زندان محکوم میشد. آنها دستشان در کشورهای اروپایی باز است تا هرکاری دلشان میخواهند بکنند. وزارت خارجه آمریکا به تازگی گفته ما از منافقین حمایت نمیکنیم! ولی دروغ میگویند. بخاطر خدماتی که نیاز دارند و منافقین به آنها ارائه میدهند و در عین حال سابقه تروریستی بودن منافقین، حمایتشان را علنی نمیکنند.
پرداخت هنرمندانه از تاریخ انقلاب
محمد امین فرجاللهی دیگر مهمان این نشست بود که در ابتدای صحبتهایش دغدغه مهمی را بیان کرد.
به گفته او بسیاری از عزیزانی که به جنبههای هنری یک موضوع تاریخی ورود پیدا میکنند، گذرا از آن عبور میکنند و او تاکید کرد: کتاب میلیشیا پرداخت هنرمندانهای از تاریخ انقلاب بود. بستر اصلی که کتاب در آن جریان دارد تغییر رویکرد منافقین از فاز سیاسی به نظامی است.
این پژوهشگر تاریخ معاصر در ادامه از قلم توانای خانم رمضانی تقدیر کرد و گفت: حافظه تاریخی مرحوم سعید تشکری در فاخر بودن این کتاب بسیار موثر بوده است.
نقدوبررسی کتاب میلیشیا
در هفته کتابخوانی مراسم نقد و بررسی کتاب "میلیشیا" با حضور خانم مریم رمضانی نویسنده کتاب، سید محمدجواد هاشمی نژاد دبیرکل بنیاد هابیلیان و جمعی از اساتید در پردیس سینما هویزه مشهد برگزار شد