یک استاد حقوق تاکید کرد: تروریسم اقدامی کور است و تروریستها عموما قربانیان خود را تصادفی انتخاب میکنند.
به گزارش هابیلیان به نقل از ایسنا، قاسم زمانی در نشست بررسی کارآمدی سازمان ملل متحد در حمایت از قربانیان تروریسم که از سوی انجمن دفاع از قربانیان تروریسم و با همکاری دانشگاه علامه برگزار شد در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه در موضوع تروریسم ما با قربانیان مستقیم و غیرمستقیم تروریسم روبرو هستیم، اظهار کرد: تروریسم اقدامی کور است و تروریستها عموما قربانیان خود را به صورت تصادفی انتخاب میکنند. البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که تروریستها نیز خود به نوعی قربانی هستند. آنها قربانی جهل، باورهای واهی و خشونت هستند که فکر میکنند که با اتکا به این راهکار میتوانند به اهداف خود دست پیدا کنند.
وی با تاکید بر اینکه اقدامات تروریستی یکی از بنیادینترین حقوق بشر یعنی حیات و سلامتی انسانها را نشانه میرود، ادامه داد: سازمانهای بینالمللی و دولتها موظف هستند که از وقوع اقدامات تروریستی جلوگیری کنند و نباید در این زمینه سیاست انفعالی داشته باشند. بلکه باید با حداکثر توان عمل کنند.
این استاد حقوق تاکید کرد: تعهدات دولتها در این زمینه سلبی و ایجابی است.
در ادامه این برنامه هیبت الله نژندیمنش دیگر استاد حقوق شرکت کننده در این مراسم تاکید کرد: تروریسم نه تنها ناقض بنیادیترین حقوق افراد است بلکه تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بشری است.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد که تا کنون گوشهای سازمان ملل برای شنیدن صدای قربانیان تروریسم سنگین بوده است، اظهار کرد: در حال حاضر همچنان تعریف واحدی از موضوع تروریسم وجود ندارد و شاید این یکی از دلایل نشنیدن صدای قربانیان تروریسم از سوی مجامع بینالمللی بوده است. از دیگر سو برنامهها و قطعنامههای سازمان ملل در این زمینه نیز از کارآمدی مناسب برخوردار نیست.
این استاد حقوق همچنین با بیان اینکه قربانیان تروریسم نمیتوانند خود به صورت مستقیم طرح دعوا کنند و باید از طریق دادستانی این اقدام را انجام دهند یا اینکه نماینده حقوقی داشته باشند ادامه داد: از سال 1994 سازمان ملل بحث تروریسم و قربانیان آن را به موضوع حقوق بشر پیوند زد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: عدالت صرفا مجازات مرتکبین اقدامات تروریستی نیست بلکه باید اعاده حقوقی قربانیان تروریستی نیز از ملزومات اصلی به شمار آید.
همچنین در این برنامه مهرداد رایجیاناصلی با بیان اینکه امروز تروریسم در کنار اینکه یک پدیده سیاسی و بینالمللی است بلکه یک پدیده جنایی و مجرمانه نیز هست، گفت: برخی از اندیشمندان تروریسم را به سه نوع تروریسم غیردولتی، دولتی و غیردولتی – دولتی یا دو پهلو تقسیم کردند که در این زمینه میتوان گفت: جریان تروریستی داعش و طالبان از مصداق گروههای تروریستی آخر هستند.
وی همچنین گفت: متاسفانه تروریسم هنوز به عنوان یکی از مصادیق جنایت ذاتی به رسمیت شناخته نشده است.
همچنین در ادامه این برنامه مرتضی قهرمانی منامن با بیان اینکه عموما تروریستها در انجام اقدامات خود هدفمند عمل نمیکنند و میتوان از تروریسم به عنوان یک خشونت کور نام برد، گفت: ما در موضوع تروریسم با قربانیان بالفعل و بالقوه مواجه هستیم.
این دانشجوی دکترای حقوق بینالملل با بیان اینکه سازمان ملل یک مسئولیت ذاتی در حمایت از مجموعه انسانها به خصوص در مقابل هر گونه تعرض به کرامت انسانی دارد، گفت: تروریست یک جنایت بینالمللی است و عموما تروریستها برای رسیدن به اهداف خود از روشهای غیرانسانی استفاده میکنند.
وی همچنین با بیان اینکه تروریسم تهدیدی علیه صلح و امنیت جهانی است خاطرنشان کرد: علی رغم وجود قطعنامههایی پیرامون مقابله با تروریسم متاسفانه هیچ گونه سند بینالمللی مستقل برای حمایت از قربانیان تروریسم وجود ندارد.