نشست تاریخ شفاهی ترور در ایران با حضور سیدمحمدجواد هاشمینژاد دبیرکل بنیاد هابیلیان، دکتر ابوالفضل حسنآبادی مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، آقای محمد آصفییزدی مدیر عامل موسسه فرهنگی خانۀ تاریخ مشهد و آقای محمد نظر زاده مسئول بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی در مرکز پژوهش های آستان قدس رضوی و به همت دبیرخانۀ بازخوانی دهۀ 60 برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبریتحلیلی هابیلیان در ابتدای این نشست سیدمحمدجواد هاشمینژاد دبیرکل بنیاد هابیلیان ضمن خیر مقدم به میهمانان به اهمیت تاریخ شفاهی پرداخت و گفت: کشور ما سالیان سال است که درگیر بحث تروریسم بوده و تروریسم به اشکال مختلف کام مردم را تلخ کرده است.
هاشمی نژاد با اشاره به ترورهای قبل از انقلاب افزود: ایران قبل از انقلاب مورد حملات تروریستی قرار گرفته است اما رژیم وقت با کمک کشورهای غربی و همچنین کمک همسایهها، مانع فعالیت این گروهکها میشد، در نتیجه اقدامات تروریستی زیادی نداشتیم.
دبیرکل بنیاد هابیلیان با اشاره به فعال شدن گروهکهای ترورریستی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: گروهک نفاق صدمات زیادی را به کشور ما وارد کرد. این گروهک با ترور افراد با نفوذ و تاثیرگذاری چون شهید مطهری، شهید بهشتی و... به کشور ضربات جبران ناپذیری وارد کرد.
وی ادامه داد: وقتی نقش گروهک تروریستی منافقین را در جنگ بررسی میکنیم، متوجه تفاوت روند جنگ، قبل و بعد هم پیمان شدن با حزب بعث میشویم. گروهک نفاق به روشنی تغییر روش میدهد و سازوکار خودش را در برهههای مختلف زمانی به ما نشان داده است.
هاشمی نژاد در ادامه افزود: در حال حاضر تیم امنیت ملی آمریکا کسانی هستند که منافقین سالها با آنها کار کردهاند و این گروهک از این فرصت استفاده میکند تا 40 سال تجربه خود را در اختیار کشورهای غربی قرار داده و به هدف اصلیشان که پاک کردن سابقه جنایاتشان در دهه شصت در ایران است برسد.
در ادامه این نشست ابوالفضل حسنآبادی به بیان اهمیت تاریخ شفاهی پرداخت و گفت: موضوع ترور را میتوان در حوزههای تاریخ شفاهی ترور در دنیا، تاریخ شفاهی ترور و همچنین تاریخ شفاهی ترور در ایران دستهبندی کرد.
حسن آبادی با اشاره به اهمیت تاریخ شفاهی برای همه اشاره کرد و گفت: تاریخ شفاهی جمع آوری و گردآوری خاطرات گفته یا ناگفته افراد است که در وقایع مختلف حضور داشتهاند و آن را باید ثبت و ضبط کرد. تاریخ شفاهی در دنیا به طرق مختلف ثبت میشود و برای استفاده بیشتر و بهتر در حال حاضر در قالبهای چندرسانهای ارائه میشود که بنیاد هابیلیان در این عرصه وارد شده و آثار مختلفی را ارائه کرده است.
وی با اشاره به تاریخ شفاهی ترور در ایران و تلخ بودن وقایع رخ داده گفت: تاریخ شفاهی ترور، تاریخ شفاهی سخت است و بسیاری از کسانی که به نحوی درگیر ترور هستند بهخصوص خانواده کسانی که مورد ترور واقع شدهاند حاضر به بیان وقایع تروریستی که شاهد عینی آن بودهاند نیستند.
وی افزود: ما در کشور 17000 شهید ترور داریم که اذهان سطح وسیعی از مردم کشور را درگیر کرده است. ترورهایی که در کشور رخ داده را میتوان در دو حوزه ترورهای کور و ترورهای هدفمند دستهبندی کرد. در مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، ترورهای هدفمند بهصورت مجزا تاریخ شفاهی شده و شهدایی مانند شهید بهشتی و شهید مطهری و...، تاریخ شفاهیشان ثبت و ضبط شده است.
مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی با اشاره به تاثیراتی که یک واقعه تروریستی روی خانواده قربانیان ترور می گذارد گفت: اکثر تاریخ شفاهیهای ثبت شده از پیش از حادثۀ تروریستی تا زمان وقوع آن ثبت میشود که بهتر و مهمتر است که به پس از این رخداد هم پرداخته شود. به عنوان مثال اگر شهید مطهری ترور نمی شد چه اتفاقی می افتاد.
حسنآبادی در پایان سخنانش گفت: تاریخ شفاهی اگر از بُعد تاریخی دیده شود اهمیت بیشتری خواهد داشت و نه تنها در حوزه سیاسی بلکه حوزه های دیگر مانند مسائل اجتماعی و... را در بر خواهد گرفت. همچنین در راستای تاریخی بودن وقایع تروریستی باید به بُعد بینالمللی آن نیز توجه داشت و آرشیو تاریخ شفاهی را به زبانهای دیگر نیز منتشر کنیم ولی متاسفانه نگاهمان بیشتر داخلی بوده است.
در ادامه این نشست محمد آصفییزدی با اشاره به فوق تخصصی بودن بحث تاریخ شفاهی گفت: ما برای بهتر شدن وضعیت تاریخ شفاهی باید گفتمان سازی دقیقی را انجام دهیم و در این حوزه کلید واژههای ترور، تروریسم، التقاط، ترور کور و مباحث این چنینی که ایجاد تفاوت میکنند را بطور دقیق تعریف کنیم.
وی افزود: از دیگر دستهبندیها، سازمانها و جریانهای تروریستی هستند که بهطور جدی باید تفکیک شوند.
در انتها آصفی از برگزاری مکتب تاریخ نگار دهه 60 در خانه تاریخ مشهد خبر داد.