نشست بررسی «اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی» با حضور کارشناسان ارشد مطالعات تروریسم و روابط بینالملل برگزار شد.
نشست بررسی «اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی» به همت بنیاد هابیلیان و خبرگزاری تسنیم، ظهر امروز در محل خبرگزاری تسنیم برگزار شد. در ابتدای این نشست سیدمحمدجواد هاشمینژاد؛ دبیرکل بنیاد هابیلیان و کارشناسارشد مطالعات تروریسم، با تسلیت ایام فاطمیه و گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی، دولت آمریکا منافع خود در ایران را از دست رفته میدید، بنابراین تلاش کرد تا به طرق مختلف به انقلاب اسلامی ضربه بزند. اسنادی موجود است که حتی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکاییها انقلابیون شاخص همچون شهید بهشتی را شناسایی کرده بودند تا در صورت پیروزی انقلاب اسلامی، آنها را ترور کنند.
دبیرکل بنیاد هابیلیان با اشاره به شعار «ایران قربانی تروریسم» گفت: از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون بیش از 17000 نفر از مردم کشور ما ترور شدهاند و اولین اقدام تروریستی در همان روز پیروزی انقلاب یعنی 22بهمن1357 بود.
هاشمینژاد افزود: آمریکا همواره در کنار دیگر ابزارها همچون جنگ هشت ساله از ابزار تروریسم برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده است. ایجاد گروهکهای تروریستی همچون القاعده و داعش و ایجاد اخلافات ساختگی شیعه و سنی از این نمونه است.
فرزند شهید هاشمینژاد افزود: امروز تقابل آمریکا با جمهوری اسلامی ابعاد مختلفی به خود گرفته است. اما همچون گذشته آمریکاییها در خصوص جمهوری اسلامی باز هم دچار خطای محاسباتی شدهاند.
هاشمینژاد با اشاره به ترور سردار سلیمانی افزود: اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی، تروریسم آشکار دولتی بود. اما در همین اقدام جنایتکارانه نیز آمریکا خطای محاسباتی داشت. دولت آمریکا به خیال اینکه در عراق اعتراضاتی شکل گرفته و در آبان ماه در ایران اغتشاشاتی انجام شده است، اقدام به این ترور کرد و گمان میکرد که هزینه چندانی برایش ندارد، اما حضور بینظیر مردم ایران و عراق در تشییع شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس تمام محاسبات آنها را به هم ریخت.
هاشمینژاد در پایان گفت: شاید مردم از شرایط اقتصادی ناراضی باشند اما در برابر آمریکا همواره متحد بوده و ایستادگی میکنند.
شهید سلیمانی یک هدف راهبردی برای آمریکا بود
در ادامه دکتر ابوذر گوهریمقدم؛ استاد روابط بینالملل دانشگاه امام صادق (علیهالسلام) با بیان اقدامات جنایتکارانه دولت آمریکا گفت: اقدام دولت آمریکا در ترور سردار سلیمانی کاملا تروریستی بود. دولت آمریکا یک هدف راهبردی را تعقیب کرد و یک اقدام جنگی انجام داد.
این استاد دانشگاه افزود: اگر این اقدام تروریستی یک حرکت تاکتیکی ساده بود نیاز به در جریان قرار دادن کنگره نداشت، ولی وقتی کنگره آمریکا از دولت این کشور برای در جریان قرار نگرفتن این اقدام انتقاد میکند، نشان میدهد که این حرکت تروریستی یک اقدام جدی بوده است.
گوهریمقدم به سابقه اقدامات تروریستی آمریکا اشاره کرد و گفت: آمریکاییها بزرگترین حامی و مجری اقدامات تروریستی هستند. اما دولت کنونی آمریکا قباحت را از حد گذرانده است و با صراحت جانشین شهید سلیمانی را نیز تهدید به ترور میکند.
این استاد روابط بینالملل در ادامه به چرایی این اقدام آمریکا اشاره کرد و گفت: آمریکا تصور میکرد که قدرت نرم جمهوری اسلامی در منطقه کاهش یافته است و اگر اقدامی این چنینی صورت گیرد، ایران منفعلانه رفتار خواهد کرد. در حقیقت آمریکاییها تلاش کردند که با این اقدام قطعه دیگری از پازل فشار حداکثری را تکمیل کنند. اما اتفاقات پس از ترور حاج قاسم محاسبات آمریکاییها را بهم ریخت.
دکتر گوهری مقدم افزود: واقعیت این است که آمریکا به دنبال بده بستان با جمهوری اسلامی نیست بلکه میخواهد، جمهوری اسلامی را مهار کند.
آمریکا با ترور سردار سلیمانی بازی آتش را شروع کرد
دکتر ابراهیم متقی؛ استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران دیگر کارشناس این نشست، با بیان اینکه آمریکاییها گمان میکنند با تحریم اقتصادی، ایران ضعیف و ضعیفتر میشود گفت: دولت آمریکا تصور میکند با فشار میتواند جمهوری اسلامی را شکننده کند.
وی در ادامه افزود: آمریکاییها با بستر همین تحریمها از جمله قانون کاتسا، سپاه پاسداران را در زمره سازمانهای تروریستی قرار دادند و با استناد به همین قانون و دستور رئیسجمهور این کشور، سردار سلیمانی را ترور کردند.
این استاد دانشگاه تهران به اصول حاکم بر روابط بینالملل اشاره کرد و گفت: یکی از اصول سیاست رئالیستی این است که اگر قدرت را از دست دهی، طرف مقابل تهاجمی میشود و این از اصول حاکم بر سیاست خارجی آمریکا است.
ابراهیم متقی به دو نمونه از شیوههای دولت ترامپ برای مقابله با جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: ترامپ با ائتلاف دیپلماتیک علیه ایران و ادامه تحریمهای اقتصادی به دنبال شکست جمهوری اسلامی ایران است.
وی در ادامه به ترور سردار سلیمانی اشاره کرد و گفت: الگوی رفتاری سردار سلیمانی عملیاتی بود و به پوشش شدید برای تردد بهای چندانی نمیداد.
این استاد دانشگاه افزود: رئیس دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی 10 روز پیش از ترور سردار سلیمانی گفته بود که ما اطلاعات ترددهای ژنرال سلیمانی را داریم اما دستور شلیک نداریم.
دکتر متقی به بسترهای این ترور اشاره کرد و خاطرنشان کرد: این اقدام تروریستی درست در زمان بحرانهای اجتماعی عراق و لبنان و ایران صورت گرفت و تصور آنها این بود که این حرکت به معنای پایان نظام سیاسی جبهۀ مقاومت در منطقه است.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: در سال 2020 غیرممکن است که مقامات آمریکایی به منطقه سفر کنند.
وی در خصوص رفتار دولتهای اروپایی نیز گفت: ایران موازنه قدرت در منطقه را بر هم زده است و نقش نیروی قدس سپاه پاسداران در این موضوع اساسی است. اروپاییها نیز به دنبال این بودند که با مشوقهای سیاسی و اقتصادی، ایران را متقاعد کنند تا فضا به سمت شرایط امروز نرود. اما در شرایط فعلی منافع اروپاییها ایجاب میکند تا با آمریکا مقابله نکنند.
این استاد دانشگاه تهران به شرایط داخلی آمریکا نیز اشاره کرد و افزود: در داخل آمریکا نیز گروههای ضد ایرانی زیادی فعال هستند اما هیچ کدام نتوانستند به این جمعبندی برسند که ترور سردار سلیمانی امنیت منطقه را ارتقاء داده است. در حقیقت آمریکا با این اقدام بازی آتش را شروع کرده است.
وی افزود: مماشات ما سبب میشود که قدم بعدی را هم آمریکا بردارد.
مشروح این نشست طی روزهای آینده در خبرگزاری تسنیم منتشر خواهد شد.