مرکز مطالعات الجزیره: حمایت از قاتلان دوازده هزار شهروند ایرانی، دلیل تیرگی روابط ایران و اروپاست

WEB 4 1

مرکز مطالعات الجزیره در یادداشتی با موضوع بررسی علل تیرگی روابط سیاسی میان ایران و اروپا، به حمایت کشورهای اروپایی از گروهک تروریستی منافقین اشاره کرده است.

به‌گزارش پایگاه خبری، تحلیلی هابیلیان، مرکز مطالعات الجزیره در یادداشتی به قلم حمزه صفوی، استاد مطالعات منطقه‌ای در دانشکده حقوق دانشگاه تهران، به بررسی علل تیرگی روابط سیاسی میان ایران و اروپا پرداخته است.

نویسنده این یادداشت با اشاره به امکان‌ناپذیربودن تحلیل علل بحران فعلی در روابط میان ایران و اروپا بدون بررسی زمینه‌های تاریخی آن، در ابتدا نگاهی تاریخی به تنش‌های میان ایرانِ پس از انقلاب و کشورهای اروپایی انداخته است.

نویسنده الجزیره اولین عامل مؤثر در برهم‌خوردن روابط میان ایران و اروپا در دوران پس از انقلاب را آشوب‌ها و ترورهای گسترده گروه‌های تجزیه‌طلب قومی، به‌ویژه جریان‌های کردی و گروهک منافقین عنوان می‌کند. وی در این خصوص می‌نویسد ورود جریان‌های کردی به فاز تقابل مسلحانه با دولت مرکزی پس‌از بی‌ثمر‌ماندن چندین دور مذاکرات نمایندگان امام خمینی (ره) با سران این گروه‌هک‌ها برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز تنش‌ها، و نیز دست‌به‌اسلحه‌شدن منافقین و ایجاد شورش مسلحانه علیه نظام پس‌از رنگ‌باختن امیدهای این گروهک برای کسب قدرت، نظام را مجاب به تغییر رویه در قبال گروه‌های اپوزسیون کرد. به اعتقاد نویسنده الجزیره، تحدید آزادی‌های گروه‌های اپوزسیون در کنار اقداماتی نظیر اعدام برخی از مقامات رژیم پهلوی و تعدادی از آمران شورش‌های مسلحانه گروهک‌های کردی، انتقاد کشورهای غربی را به‌دنبال داشت و حادثه تسخیر سفارت آمریکا در تهران موجب تعمیق شکاف میان ایران و اروپا شد. وی در این بخش اقدام کشورهای غربی در فروش اسلحه ازجمله سلاح‌های شیمیایی به عراق طی جنگ هشت‌ساله را عاملی مؤثر در بی‌اعتمادی ایران به کشورهای غربی عنوان می‌کند.

حمزه صفوی در برشمردن دلایل اخیر تیرگی روابط میان ایران و اروپا نیز به عواملی همچون حبس تعدادی از نخبگان علمی و تجار ایرانی در اروپا به دلایل غیرموجه؛ زیرپاگذاشتن تعهدات مصوب در دهه 90 میلادی از سوی برخی کشورهای اروپایی مبنی ‌بر حمایت‌نکردن از گروه‌های مسلح علیه ایران؛ بازداشت اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی در بلژیک به اتهام ارتکاب جرمی که در واقع مرتکب آن نشده است؛ و رویه دستگیری حمید نوری توسط مقامات سوئدی اشاره می‌کند. درخصوص حمایت کشورهای اروپایی از گروه‌های سیاسی‌ای که آشکارا به اجرای عملیات تروریستی در داخل ایران مبادرت می‌ورزند، صفوی به میزبانی دانمارک از گروهک حرکة‌النضال اشاره می‌کند که تعداد زیادی از شهروندان ایرانی را در عملیات تروریستی به شهادت رسانده است. استاد دانشکده حقوق دانشگاه تهران دراین‌خصوص بااشاره به ترور دوازده هزار شهروند ایرانی توسط منافقین، حمایت کشورهای اروپایی از این گروهک را مصداق نقض تعهدات مذکور از جانب این کشورها عنوان می‌کند. درباره موضوع دستگیری حمید نوری نیز، صفوی این نکته را خاطرنشان می‌کند که بازداشت یک مقام سابق به‌دلیل اقداماتی که پیشتر در کشورش انجام داده است، پایه‌گذار رویه‌ای نادرست در آینده نظام بین‌الملل است که محدود به ایران نخواهد بود و باید انتظار داشت دامنگیر مواردی مشابه از شهروندان و مقامات اروپایی شود.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31