تحلیل پایان دوران برتری آمریکا در دنیا از جانب یک دیپلمات غربی بیشتر از همه باید از سوی تحلیلگران و کارشناسان غربگرای داخلی مورد توجه قرار گیرد تا آنها نیز به لزوم تغییر نگاه و چرخش به سوی شرق آگاه شوند
تصمیم بحثبرانگیز دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای گذراندن تعطیلات آخر هفته (یکشنبه گذشته) در باشگاه گلف شخصیاش سبب شد بار دیگر رفتارهای غیرمسؤولانه او مورد توجه رسانهها قرار گیرد. در همین حال، مقامات سیاسی و شخصیتهای برجسته علمی ایالات متحده نظیر نوآم چامسکی با انتقاد از رویکرد ترامپ در مقابله با بحرانها، رئیسجمهور آمریکا را عامل فنای انسان توصیف کردند. به نظر میرسد با توجه به افزایش شمار مبتلایان و تعداد فوتیها به یکصد هزار نفر در آمریکا، ترامپ با اتخاذ استراتژی فرار به جلو و فرافکنی به دنبال این است با عادی جلوه دادن اوضاع، خود را مسلط بر شرایط و دولتش را کنترلکننده کرونا معرفی کند. به عبارت دیگر، ترامپ در فرصت باقیمانده تا انتخابات ریاستجمهوری به دنبال این است که بدون توجه به واقعیت موجود، صرفا به مانورهای تبلیغاتی آن هم بر پایه شخصیت خود بپردازد؛ موضوعی که دکتر فواد ایزدی، استاد دانشگاه تهران نیز در گفتوگو با «وطن امروز» بر آن تاکید داشت.
پایگاه هیل در تحلیلی با اشاره به رفتار چند هفته اخیر ترامپ در قبال تحولات آمریکا، از بروز اختلاف جدی بین کاخ سفید و پنتاگون خبر داده است. نظر شما در این باره چیست؟
اساسا باید در نظر داشت ترامپ در ماههای باقیمانده تا انتخابات ریاستجمهوری هر اقدامی را که انجام میدهد در چارچوب اهداف انتخاباتی و بر پایه رفتارهای تبلیغاتی منحصر به فرد خودش است. او به دنبال این است که خود را به عنوان یک رئیسجمهور مطلع، پیگیر و متفاوت نشان دهد که قدرت کنترل بحران را دارد اما واقعیت امر این است که دوران ریاستجمهوری ترامپ را باید دوران تنش بین کاخ سفید و مقامات نظامی و بهداشتی دانست. از گافهای عمده او در رابطه با بحران کرونا و تجویزهای درمانی بر خلاف نظر مقامات بهداشتی آمریکا گرفته تا دخالت در امور امنیتی و نظامی بدون هماهنگی با مقامات وزارت دفاع همگی نشانههایی است که ثابت میکند ترامپ تنها و تنها یک هدف را دنبال میکند و آن برنده شدن در انتخابات است.
مشاور اقتصادی ترامپ از تداوم نرخ دو رقمی بیکاری تا نوامبر 2020 خبر داده است. این یعنی تولید همچنان با کاهش مواجه خواهد بود. با توجه به تاثیر منفی کرونا بر اقتصاد آمریکا و اینکه دولت نیز در زمینه تامین خدمات رفاه اجتماعی و اقلام بهداشتی با ضعف جدی مواجه است، آیا میتوان انتظار داشت ترامپ در انتخابات آینده، مجددا به ریاستجمهوری برسد؟
همانطور که عنوان کردید موضوع اقتصاد و بیکاری تاثیر زیادی بر انتخاب رئیسجمهور در آمریکا خواهد گذاشت. اما اگر بخواهیم دقیقتر به موضوع کرونا و تاثیر آن بر انتخابات بپردازیم، باید گفت که اولا کرونا هم به نفع ترامپ و هم به ضرر او است. اگر بحران کرونا به شکل فعلی تا نوامبر 2020 (آبان امسال) ادامه پیدا کند وضعیت مطلوب جمهوریخواهان خواهد بود، چراکه برگزاری انتخابات با مشارکت پایین به نفع جمهوریخواهان است به طوری که سالمندان آمریکا که بیشترین آمار مشارکت در انتخابات را دارند از ترس کرونا کمتر در مراکز رایدهی حضور خواهند داشت. همچنین مسأله اقتصاد و ضعف دولت هم سبب شده نارضایتی از دولت فدرال افزایش پیدا کند و دموکراتها نیز سعی دارند با برجسته کردن رفتارهای غلط ترامپ، از این وضعیت حداکثر استفاده را ببرند. در حال حاضر بحثهایی در رابطه با برگزاری الکترونیکی انتخابات از سوی دموکراتها مطرح شده تا آنها بتوانند ضعف مربوط به کاهش مشارکت را نیز جبران کنند. به هر حال در شرایط فعلی نمیتوان نظر قطعی پیرامون برنده انتخابات داد.
به نظر میرسد رفتار ترامپ در رابطه با کرونا علاوه بر اینکه وجهه دولت فدرال را تضعیف کرده، در صحنه بینالملل نیز سبب شده آمریکا ضعیفترین آمریکای چند قرن گذشته باشد. جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی نیز از پایان دوران رهبری جهان تحت هدایت آمریکا خبر داده است.
این نکته بسیار مهمی است. وقتی مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در یک جلسه سطح بالا و کارشناسی از پایان رهبری آمریکا در جهان صحبت میکند و قرن 21 را قرن رهبری آسیا میداند، یعنی ایالات متحده امروز بشدت ضعیف است. شاهد عینی این ضعف نیز فرار آمریکا از عراق و افغانستان است. معتقدم این تحلیل از جانب یک دیپلمات غربی بیشتر از همه باید از سوی تحلیلگران و کارشناسان غربگرای داخلی مورد توجه قرار گیرد تا آنها نیز به لزوم تغییر نگاه و چرخش به سوی شرق آگاه شوند.