دکتر سیدحسین موسویان، در گفتگو با جاشوا لندیس، استاد دانشگاه اوکلاهاما و مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه این دانشگاه به بررسی موضع خاورمیانهای ایران و تشریح ریشههای تروریسم در خاورمیانه پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی هابیلیان به نقل از خبرآنلاین، دکتر سیدحسین موسویان، معاون پیشین سیاست خارجی شورای عالی امنیت ملی، عضو ارشد تیم پیشین هستهای و سفیر اسبق کشورمان در آلمان در گفتگو با جاشوا لندیس، استاد دانشگاه اوکلاهاما و مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه این دانشگاه به بررسی موضع خاورمیانهای ایران پرداخت.
لندیس در ابتدا گفت: یکی از نظامیان بازنشسته رده بالای آمریکایی که به تازگی کمپینی علیه توافق هستهای ایران راه انداخته، ادعا کرده که ایران گروههای رادیکال و تندروی اسلامی در دنیا را رهبری میکند، آیا این مسئله صحت دارد؟
موسویان در پاسخ به این سوال گفت:
من فکر میکنم که در سطح بین المللی این اجماع وجود دارد که تروریسمی که به طور کل خاورمیانه را احاطه کرده از سوریه گرفته تا یمن و افغانستان و... شامل داعش، القاعده و همچنین سایر گروهها اعم از بوکوحرام، احرارالشام میشود و خطرناکترین و رادیکالترین گروههای تروریستی هستند؛ این گروهها مهمترین و اصلیترین تهدید علیه صلح، امنیت و ثبات حهان به شمار میروند. میدانید که هیچ شکی در اینباره وجود ندارد. آمریکاییها و اروپاییها هیچ شکی ندارند که این تروریستها تهدید شماره یک برای امنیت جهان هستند.
اگر بدون استثنا به همه این گروهها نگاه کنید اعم از داعش، القاعده، بوکوحرام، جبهة النصره، احرار الشام و... همه آنها از یک مکتب فکری بر آمدهاند و آن مکتب وهابیت و سلفیت است، که در واقع ورژنی از سنیهای رادیکال است.
موسویان در ادامه افزود: ریشههای این گروههای تندرو به عربستان سعودی و سایر کشورهای حوزۀ خلیج فارس باز میگردد؛ کشورهایی که متحد ایالات متحده آمریکا هستند.
لندیس در ادامه از موسویان پرسید: در مورد حزبالله چه نظری دارید؟
موسویان در پاسخ به این سوال گفت:
حزبالله به این دلیل تشکیل شد که اسراییل در اوایل دهه ۱۹۸۲ به لبنان حمله کرد، این کشور را اشغال کرد و شمار زیادی از مردم این کشور را کشت. هیچ کسی به کمک لبنان نیامد. حزبالله ایجاد شد تا در مقابل حمله اسراییل بجنگد و در واقع این گروه تلاش کرد تا از تمامیت ارضی لبنان و استقلال این کشور دفاع کند و شما به خاطر دارید که اسراییل چندین بار دست به حمله علیه لبنان زد.
حزبالله اصلاً قابل قیاس با داعش نیست؛ داعشی که ادعای تشکیل حکومت اسلامی دارد و به ادعای خودشان میخواهند بر جهان اسلام حکمفرمایی کنند و حتی میخواهند عربستان سعودی را بگیرند و در مکه و مدینه پایتخت داشته باشند.
موسویان در ادامه در پاسخ به سوال جاشوا لندیس دربارۀ نزاع شیعه و سنی در خاورمیانه گفت:
کسی نمیتواند تفاوت میان شیعه و سنی را انکار کند، ما به طور سنتی و تاریخی از دیرباز این اختلاف را داشتهایم. البته این اختلاف را میتوانید در شاخههای سایر ادیان حتی مسیحیت و یهودیت نیز مشاهده کنید. اما امروز به اعتقاد من مشکل جنگ و نزاع میان شیعه و سنی نیست؛ امروز گروههای تندرویی که به آنها اشاره کردم بیش از شیعیان در حال کشتن سنیها هستند، آنها تعداد قابل توجهی از مسیحیان و حتی کردها را کشتند. لذا شما نمیتوانید بگویید که این جنگی است جدید میان شیعه و سنی. میتوان گفت این پدیدهای جدید از مکتب فکری وهابیسم و سلفیسیم است که منشأ و ریشه آن اقلیتی سنی، تندرو و رادیکال هستند.