نویسنده ورلدپالتیکسرویو ، بااشاره به رویارویی ایران با آمریکا و عربستان سعودی و حمایت مقامات بلندپایه دولت ترامپ از گروهک منافقین، حضور این گروهک در آلبانی را «ازجمله خطرناکترین بحرانهای ژئوپلیتک حال حاضر در جهان» توصیف میکند که این کشور ناخواسته در آن قرار گرفته است.
بهگزارش سرویس بینالملل پایگاه خبری تحلیلی هابیلیان، نشریه آمریکایی ورلدپالتیکسرویو در گزارشی بااشارهبه حضور رودی جولیانی، وکیل شخصی ترامپ در آلبانی برای سخنرانی در گردهمایی سالانه منافقین در تیرانا و همزمانی این رویداد با وضعیت سیاسی بغرنج آلبانی و مشکلات عدیدهای که دولت ادی راما با آن دستوپنجه نرم میکند، درباره تبعات ادامه حضور این گروهک در آلبانی هشدار داده است.
این مقاله که در تاریخ 18 ژولای بهقلم فریده قتیس، تحلیلگر مسائل بینالمللی و ستوننویس سیانان و واشنگتنپست، منتشر شده است، بااشاره به رویارویی ایران با آمریکا و عربستان سعودی و حمایت مقامات بلندپایه دولت ترامپ از گروهک منافقین، حضور این گروهک در آلبانی را «ازجمله خطرناکترین بحرانهای ژئوپلیتک حال حاضر در جهان» توصیف میکند که این کشور ناخواسته در آن قرار گرفته است.
بهاعتقاد نگارنده این مقاله، آلبانی درحالحاضردر دل یک «بحران سیاسی تمامعیار» قرار دارد که در مواردی به اعمال خشونت منجر شده و چشمانداز روشنی برای آن متصور نیست. فریده قتیس بااشارهبه تلاش نافرجام چندینوچندساله آلبانی، درجایگاه یکی از اعضای ناتو، برای پیوستن به اتحادیه اروپا، مینویسد بحران داخلی حال حاضر در آلبانی رسیدن به این هدف را دور و دورتر میکند. وی دراینباره میافزاید مشکلات گریبانگیر آلبانی، این کشور را به هدفی مطلوب برای بازیگران مخرب تبدیل کرده است که بهدنبال سوءاستفاده از یک کشور متزلزل و بحرانزدهاند.
نویسنده ورلدپالتیکسرویو معتقد است میزبانی از گروهک منافقین آلبانی را در کانون توجه ایران قرار داده است و این موضوع باتوجهبه شرایطی که آلبانی در آن قرار دارد، زنگ خطر را برای این کشور به صدا در میآورد. وی بااشاره به از انزوا خارجشدن منافقین پس از رویکارآمدن ترامپ، درحالی که پیش از آن و از هنگام انتقال به آلبانی این گروهک در سطح بینالمللی گوشهگیر شده بود، مینویسد حمایت مقامات بلندپایه دولت ترامپ بهویژه جان بولتون و جولیانی از منافقین، بدون شک توجه تهران را به شرایط سیاسی خطرناک در آلبانی جلب میکند.
فریده قتیس شرایط بحرانیای را که دولت ادی راما با آن دستبهگریبان است، اینگونه توصیف میکند: «دولت آلبانی در اوایل سال جاری وارد بحران شد، زمانی که احزاب مخالف از پارلمان خارج شدند و با متهمکردن نخستوزیر ادی راما به فساد، اعمال نفوذ در انتخابات و ارتباط با جرایم سازمانیافته، خواستار استعفای او شدند. حزب سوسیالیست مرکزی راما اکثریت کرسیهای پارلمان را از آن خود دارد، درحالیکه مخالفان از احزاب چپ و راست تشکیل شده اند. از زمان پایان حکومت کمونیستی، فساد در همه دولتهای آلبانی وجود داشته است، اما راما تا حد زیادی از حمایت ایالات متحده و بسیاری از دولتهای اروپایی برخوردار است [و به این دلیل بر فساد او سرپوش میگذارند.]»
بهنوشته قتیس، تنشها در تیرانا در ماه گذشته و پس از افشاگری بیلد با انتشار یک نوار صوتی از راما که از نقشه او و حزب سوسیالیست در توطئهچینی با گروههای مجرم برای دستکاری در انتخابات 2016 پرده برمیداشت، به اوج خود رسید. اگرچه راما و همحزبیهایش منکر این اتهام شدند، اما انکار آنها مانع از آن نشد که مخالفان آنها به خیابان بریزند و جنگی خیابانی میان معترضین از یک سو با کوکتل مولوتوف و پلیس از سوی دیگر با ماشین آبپاش در گرفت.
این خبرنگار و تهیهکننده سابق سیانان با اشاره به ضربالاجل تعیینشده توسط شورای اروپا برای تصمیمگیری در خصوص آغاز مذاکرات الحاق آلبانی به اتحادیه اروپا در اکتبر، به دولت این کشور هشدار میدهد که زمان برای آنها درحال از دسترفتن است. وی به مقامات آلبانیایی گوشزد میکند که جنگهای خیابانی، دستکاری در انتخابات و توطئهچینی با باندهای مجرم همگی شواهدی است دال بر صحت دیدگاههایی است که میگوید وضعیت دموکراسی در آلبانی بلوغ و پایداری لازم را برای پیوستن به اتحادیه اروپا پیدا نکرده است. قتیس در پایان تصریح میکند آلبانی باید به تمام این مخاطرات، منافقین و خطر پاسخ متقابل احتمالی از سوی ایران را بیافزاید.