یک عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: تعصبات مذهبی و فشارهای اجتماعی از جمله مهمترین علل گسترش خشونت و تروریسم در منطقه هستند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی هابیلیان به نقل از ایسنا، ابراهیم متقی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران که در نشست هماندیشی نخبگان که به مناسبت برگزاری دومین کنگره بینالمللی ۱۷ هزار شهید ترور عصر روز سهشنبه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد حضور داشت به بررسی ابعاد مختلف بحث تروریسم پرداخت.
او ادامه داد: یکی از مهمترین بحثهایی که در سه دهه گذشته در جهان مطرح بوده است بحث تروریسم است و هر روز تحقیقات و مطالب بیشتری در این زمینه منتشر میشود.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: تروریسم ترکیبی از دو مولفه خشونت و غیرعقلانی بودن است. گروهک تروریستی منافقین را میبینیم که از قبل از انقلاب فعالیتهای خود را شکل دادهاند. افرادی که به چنین گروههایی میپیوندند دست به اقدام و اعمالی میزنند که خارج از عقلانیت است و به دلیل همین غیرعقلانی بودن اقدامات آنها است که نمیتوان به بررسی درستی از ترورها دست یافت.
وی با بیان اینکه برای بررسی علل وقوع ترورها باید نگاههای ارزشی را کنار گذاشت خاطرنشان کرد: همه ما میدانیم که شهدای ترور از جایگاه و ارزش بالایی برخوردار هستند ولی وقتی میخواهیم به بررسی علل وقوع چنین حوادثی بپردازیم باید نگاه ارزشی را کنار گذاشت و مسائل را به صورت علمی بررسی کرد.
او ادامه داد: یکی از مسائلی که در زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران بسیار جلوهگر شد تفاوتهایی بود که در شعارهای چریکهای فدایی مانند «میکشم میکشم آنکه برادرم کشت» و شعارهای امام و انقلاب مانند «برادر ارتشی چرا برادرکشی» کاملا نمایان و مشهود شد. علاوه بر این باید بگویم که انقلاب ایران در زمره معدود و یا حتی تنها انقلابی قرار میگیرد که هیچگاه خشونت را در تاکتیک و استراتژی خود قرار نداد ولی منافقین همواره جنگ مسلحانه را در فضای استراتژیک و تاکتیکی خود مورد استفاده قرار میدهند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران با تاکید بر این که خاورمیانه و ایران زمینههای اجتماعی ترور و واکنشهای تروریستی را دارد افزود: روح ایرانیان مبتنی بر عدالتگرایی است و منطقه ما نیز همیشه در فضای نسبی انسداد سیاست بهسر برده است و همه این عوامل میتواند زمینههای بروز ترور را فراهم میکند.
وی گفت: رهبران گروههای تروریستی عمدتا جزء نفرات اول کنکور و جزء اقشار روشنفکر جامعه هستند ولی کنشهای افراطی و سرخوردگیهای اجتماعی و یا حتی کمبودهای روانی آنها را به سمت اقدام تروریستی میکشاند، همچنین این افراد اغلب دارای آرمانگرایی شدیدی هستند که این آرمانگرایی مانع از واقعبینی آنها میشود.
متقی در پایان تاکید کرد: دلواپسی و یا هر نوع نگرانی از جمله عواملی است که زمینههای بروز خشونت را فراهم میکند. برای مثال گروههای سلفی و تکفیری هم امروز در عراق احساس نگرانی میکنند و دست به اقدامات خشونتآمیز میزنند.