رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران باید از فرصت برگزاری اجلاس جنبش عدم تعهد برای بیان دیدگاههای منطقی خود در مبارزه با تروریسم و یک جانبهگرایی آمریکا استفاده کند.
به گزارش پایگاه خبریتحلیلی هابیلیان، کمال دهقانی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری هجدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در باکو گفت: جنبش عدم تعهد جنبش بینالمللی است که در اوج درگیریهای سخت شرق و غرب در اواخر قرن گذشته به وجود آمد. آن زمان دو قطب شرق و غرب یعنی آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی با ایجاد موازنه قدرت تبدیل به ابرقدرت شده و عموما کشورهای دیگر، جهان سوم محسوب میشدند و تلاش میکردند به سمت یکی از این دو قطب حرکت کنند. در آن سالها جنبش عدم تعهد فعالیت خود را شروع کرد و به تبع آن دوران دوقطبی تمام شد.
وی ادامه داد: البته در شرایط فعلی ما با یکجانبهگریهای آمریکا مواجه هستیم که جنبش عدم تعهد میتواند برای مقابله با آن نقش موثری در عرصه بینالمللی ایفا کند به خصوص در شرایطی که آمریکا و رژیم اشغالگر قدس بحرانهایی را در منطقه خاورمیانه ایجاد کردهاند. نمونه آن نادیدهگرفتن تمامیت ارضی و حاکمیت کشورهای سوریه و یمن توسط آمریکا و عربستان است.
دهقانی با بیان اینکه «جنبش عدم تعهد میتواند یک جانبهگرایی آمریکا را به چالش بکشد»، گفت: قطعا روابط خوب و متقابل بین کشورهای عضو این جنبش برپایه عدم دخالت است. امور داخلی یکدیگر راهکاری برای مقابله با سیاستهای یک جانبهگرایی آمریکا در حوزههای مختلف است. برگزاری این اجلاس پیام خوبی به کشورهای خارج از منطقه خاورمیانه میدهد مبنی بر اینکه باید حاکمیت ارضی کشورها را مورد توجه قرار دهند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: در این بین جمهوری اسلامی ایران هم میتواند دیدگاههای مثبت و منطقی خود برای مقابله با تروریسم و یک جانبهگرایی آمریکا به خصوص در عرصههای اقتصادی به عنوان جنگ و تروریسم اقتصادی و تحریمهای یک جانبه را مطرح کند که هیچ جایگاهی در منشور سازمان ملل و حقوق بینالمللی ندارد. موضوع دخالتهای نظامی آمریکا در منطقه هم از دیگر مواردی است که ایران باید در این اجلاس به آن اشاره کرده و آن را به چالش بکشاند.
به گفته وی عقلانیت حاکم بر جنبش عدم تعهد میتواند در آغاز ششمین دهه شکلگیری این جنبش نقشآفرین باشد.
جنبش غیرمتعهدها یا عدم تعهد یک سازمان بینالمللی است که در سال ۱۹۶۱ میلادی در اوج جنگ سرد در بلگراد پایتخت یوگسلاوی تأسیس شد.
هم اکنون ۱۲۰ کشور جهان عضو رسمی و ۱۷ کشور نیز عضو ناظر جنبش غیرمتعهدها هستند که میتوان گفت این جنبش تقریباً بیش از دو سوم اعضای سازمان ملل متحد و ۵۵ درصد جمعیت دنیا را تشکیل میدهد.