گروه ویژه اقدام مالی: ابزار مقابله با تروریسم یا تامین منافع قدرت‌های بزرگ؟

Ekhtiarii

گروه ویژه اقدام مالی یا FATF پس از یک هفته رایزنی سرانجام تصمیم گرفت نام پاکستان را به فهرست کشورهای حامیان مالی تروریسم اضافه کند. گفته می شود که این تصمیم با فشارهای آمریکا انجام شده و مقامات پاکستانی نیز به شدت نسبت به این موضوع اعتراض کردند. اقدام آمریکا در حالی انجام گرفته است که حدود سه سال پیش نیز یکبار نام پاکستان در این فهرست قرار گرفته بود. گروه ویژه اقدام مالی در سال ۱۹۸۹ و با توجه به سیاست های مبارزه علیه پولشویی و بعدا اقدام علیه کشورهای تامین کننده مالی تروریسم تاسیس گردید. مقر این گروه نیز در شهر پاریس در کشور فرانسه است.

اقدام آمریکا علیه پاکستان از چند جهت قابل تامل و مداقه است. نخست این که آمریکا در دهه 1980 میلادی به دلیل رقابت هایی که با بلوک شرق به رهبری شوروی داشت از مجاهدین افغان در مقابل شوروی حمایت کرد.  این مجاهدین که  بلحاظ فکری و معنوی از مدارس دینی و مذهبی پاکستان تغذیه می شدند، بعد ها اساس جریان های تروریستی القاعده و طالبان را پی ریزی کردند. در آن مقطع نه تنها آمریکا اقدامی علیه پاکستان نکرده بود، بلکه منافع آن کشور ایجاب می کرد حتی از پاکستان حمایت نماید. 

دوم، شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد عمده نیروهای داعش و سایر گروه های تروریستی نو ظهور در منطقه تحت تاثیر مدارس دینی پاکستان قرار داشته اند که توسط عربستان حمایت مالی می شود. رهبران واشنگتن نیز از این تروریست ها برای تحقق اهداف منطقه ای استفاده کردند؛ که البته هدف دلخواه و غایی آنها به دلیل شکست این نیروها تامین نگردید. بنابراین و بر اساس بررسی روند سیاستگذاری های آمریکا در منطقه می توان استدلال کرد که همواره این کشور تلاش کرده تا بر اساس حداکثر سازی منافع، رویکرد همکاری و یا تقابل را با کنشگران دولتی و غیر دولتی نظیر پاکستان و گروه های تروریستی بگیرد. به عبارت دیگر، هرگاه که شرایط ایجاب کرده است مقامات آمریکا سیاست انعطاف و سکوت را اتخاد نموده و در صورتی که منافع آن تامین نشده است، سیاست تقابل و تهدید را بکار گرفتند.

 اما، علاوه بر این، نکته قابل تامل این موضوع است که کشورهایی نظیر آمریکا، فرانسه و انگلستان در حالی از بنیانگذارن گروه ویژه اقدام مالی هستند که خود این کشورها بیشترین ارتباط را با سازمان های تروریستی همراه و همسود نظیر سازمان مجاهدین دارند. در واقع گروه های تروریستی ابزارهای تحقق اهداف این کشورها در مناطق مختلف هستند. بر همین اساس می توان استنتاج نمود قدرت های بزرگ معیار دوگانه در برخورد با تروریست ها و گروه های حامی آن ها دارند و معیار تشخیص تروریست خوب و بد منافع این قدرت می باشد.


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29