پيامدهاي سياسي اجتماعي فاجعه هفتم تير

Beheshty6

حجم تبليغات منفي عليه دكتر بهشتي در حدي بود كه امام خميني (ره) پس از شهادت ايشان فرمودند: " آنچه كه من راجع به ايشان متاثر هستم، شهادت ايشان در مقابل او ناچيز است و آن مظلوميت ايشان در اين كشور بود"

در سال‌ ‌هاي بعد از انقلاب جبهه ضد انقلاب پس از چند شكست سياسي در پي جبران آن برآمد. عزل بني‌صدر در اول تيرماه 1360 و پيش از آن شكست قيام مسلحانه سازمان مجاهدين خلق در تاريخ 30/3/1360 از جمله ناكامي‌هايي بود كه آنها را به سمت طراحي يك سلسله ترور جهت جبران شكست‌ها سوق داد. انفجار دفتر مركزي حزب جمهوري اسلامي با هدف وارد كردن يك ضربه كاري بر پيكر نيروهاي خط امام و وفادار به انقلاب، در تاريخ هفتم تير ماه در راستاي تحقق همين اهداف صورت گرفت. البته دشمن به اهداف خود از اين اقدام تروريستي دست نيافت و در پي اين حادثه حتي يك روز هم حالت فوق‌العاده اعلام نشد، هرچند پيامدهاي منفي و مثبت آن بر تحولات آينده جامعه تاثير گذاشت. از پيامدهاي منفي اين فاجعه، از دست دادن بسياري از نيروهاي ارزنده و وفاداربه انقلاب بود كه مي‌توانستند منشا خدمات ارزنده‌اي براي انقلاب باشند. اين حادثه همچنين فضايي را كه پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي درعرصه‌هاي مختلف رشد و گسترش انديشه‌ها، پيشرفت علمي و فرهنگي و تعالي جامعه اسلامي به وجود آمده بود و تحت تاثير قرار داد. مردم در چنين شرايطي كه اساسا به حزب و گروه با شك و ترديد مي‌نگريستند، در اين باره ديدگاهي مطلقا منفي پيدا كردند. فعاليت‌هاي حزبي پس از اين فاجعه سالها با ركود مواجه شد. از ديگر پيامدهاي منفي اين فاجعه،روي آوردن مسئولان به مقررات امنيتي براي حفظ جان خود بود كه با وجود ضرورت هاي مهم آن تا حدودي مايه فاصله گرفتن آنان از مردم شد. اما پيامد‌ها و دستاوردهاي مثبت فاجعه هفت تير را نيز مي‌توان اين گونه برشمرد:

1- پيروزي كامل خط امام

هرچند كه بعد از استعفاي مهندس بازرگان در 15/8/1358 سير جامعه به سمت حاكميت نيروهاي خط امام پيش رفت، ولي وجود بني صدر و گروه‌هاي سياسي، مدتي اين فرايند را به تعويق انداخت. بعد از سقوط بني صدر، به فاصله شش روز اين حادثه تلخ روي داد كه افكار مردم را تحت تاثير قرارداد وموجب شد حتي تا ساليان بعد از آن نيروهاي خط امام همچنان در صدر فعاليت‌‌هاي سياسي جامعه باشند بدين ترتيب جلوي هرگونه حادثه انحرافي در روند انقلاب گرفته شد.

2- بي‌اثر شدن تبليغات دشمن

تا آن زمان يكي از راهكارهاي دشمن، شايعه پراكني و بدبين كردن مردم نسبت به مسئولان بود. چون انقلاب، سالهاي اوليه خود را پشت سر مي‌گذاشت ومردم با مسئولان خيلي آشنايي نداشتند،گاه اين تبليغات و شايعات به راحتي در سطح جامعه مورد پذيرش واقع مي‌شد. اما با شهات دكتر بهشتي ، كه بيشترين تهاجمات و شايعات نيز عليه او صورت مي‌گرفت، مردم متوجه شدند كه اين شايعات بي‌اساس است به همين علت دروغ‌پراكني بيگانگان و عوامل داخلي آن كاملا با بي‌تفاوتي مردم روبه رشد ودر مقابل اعتماد كامل به مسئولان زحمتكش و فداكار چندين برابر و همچنين مشاركت آنان را در عرصه‌هاي مختلف سياسي ، اجتماعي كشور، بيشتر كرد به طوري كه در نماز جمعه‌هاي بعد از 7‌تير جمعيت نمازگزار به مرز5/1ميليون نفر مي‌رسيد. همچنين در انتخابات رياست جمهوري پس از آن شهيد رجايي 13 ميليون و سپس آيت الله خامنه‌اي 16 ميليون راي در انتخابات دوره دوم و سوم رياست جمهوري كسب كردند كه نشان از حضورگسترده ملت هميشه در صحنه بود.

Beheshty1

3- نابودي و اضمحلال كامل گروه‌هاي سياسي ضد انقلاب

پس از پيروزي انقلاب، فضاي باز سياسي جامعه باعث رقابت گروه‌هاي سياسي متعدد موجود در جامعه شد. اين رقابت‌ها ابعاد منفي بسياري هم داشت كه يكي از آنها عدم ثبات سياسي كشور و ايجاد بحران‌هاي متعدد بود. از سوي ديگر ناآگاهي جامعه درباره چهره‌هاي ضد انقلاب وتوطئه‌هاي آنها، معرفي نيروهاي وفادار به انقلاب را براي مردم هم با مشكل مواجه كرده بود. در چنين شرايطي فاجعه 7 تير به طور كامل گروه‌هاي ضد انقلاب را به نابودي كشاند. سيد محمد كياوش از مجروحان فاجعه 7 تير در اين باره مي‌گويد:" اين خون‌هاي شهداي هفت‌تير سبب شد چهره‌هاي منافق و ليبرال و ضد انقلابي، كه بي‌حساب سر سفره اين انقلاب نشسته بودند بدون اينكه كوچك‌ترين كاري براي اين انقلاب كرده باشند، به خوبي براي مردم روشن شود و اين كار كوچكي نبود و نشان دهنده ارزش اين خون‌ها بود.

4- روشن شدن مظلوميت آيت الله بهشتي

آيت الله بهشتي در مقابل انحرافات فكري و بنيادين مخالفين، شجاعانه مقاومت مي‌كرد. همين مسئله باعث شده بود تا دشمنان به ترور شخصيت ايشان روي آورند و انواع تهمت‌ها و دروغ‌ها را در مورد او منتشر كنند. محورهايي چون مسائل اعتقادي، سياسي ، اقتصادي و شخصيتي با شعارهاي فريبنده در جامعه پخش مي‌شد كه به نمونه‌هايي از آن اشاره مي‌شود:

- بهشتي انحصار طلب است.

- بهشتي قصري در شمال دارد كه 7 ميليون تومان قيمت دارد، نوكر و كلفت دارد.

- بهشتي آمريكايي است و با ژنرال‌هايزر ملاقات كرده است.

-بهشتي از فعاليت‌هاي مبارزان در آلمان جلوگيري مي‌كرد.

- زيرسيگاري بهشتي از طلا مي‌باشد و ...

حجم اين تبليغات منفي عليه دكتر بهشتي در حدي بود كه امام خميني (ره) پس از شهادت ايشان فرمودند: " آنچه كه من راجع به ايشان متاثر هستم، شهادت ايشان در مقابل او ناچيز است و آن مظلوميت ايشان در اين كشور بود".

چهره دكتر بهشتي كه تا آن زمان در اثر فشار رواني دشمن، غير واقعي جلوه داده شده بود پس از شهادت به الگويي برتر براي همه نسل‌ها مبدل شد. اين شهادت دكتر را تا درجه‌ اي ارتقا داد كه به او لقب" سيد الشهداي انقلاب اسلامي" دادند.

5- به صحنه آوردن افراد خنثي و بي‌تفاوت

گويي انقلابي را كه در سال 1357 همه مردم با هم آن را آغاز كرده بودند، محافظت و پاسداري از آن به گروه خاصي از مردم سپرده شده بود و ديگران با توجه به حضور اين نيروها، پاسداري انقلاب را از خود ساقط مي‌ديدند اما بعد از جريان هفتم تير ملت انسجام بيشتري يافت و برگروه‌هاي حزب اللهي( كه حتي تا آن لحظه در مقايسه با تك تك گروه‌هاي سياسي بيشترين افراد را در اختيار داشتند) افراد خنثي و كناره‌گير جامعه نيز افزوده شدند كه ديگر حالت‌هاي گذشته را نداشتند و به نيروهاي مومن وانقلابي تبديل شدند.اين روند بر وزن سياسي نيروهاي متعهد در نظام اسلامي تاثير شگرفي گذاشت.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31