شکست داعش و سناریوهای احتمالی

Ekhtiarii

شکست‌‎های نظامی داعش درمرکز اصلی تجمع این گروه یعنی موصل عراق، امید به آینده باثبات‌تر را در این کشور و متعاقبا در منطقه تقویت نموده است. اما با این وجود همچنان نگرانی درباره این گروه تروریستی که مدعی «خلافت» و تشکیل حکومت اسلامی است وجود دارد. در حقیقت تحقق شکست نهایی و کامل داعش مستلزم زمان بیشتری است و به آسانی رخ نخواهد‌‎ داد.

در صورت شکست داعش در عراق و سوریه به عنوان پایگاه‌‎های اصلی این گروه چند سناریو در رابطه با آینده این گروه و اعضای آن قابل ترسیم می باشد. نخست، این که رهبران خلافت خود خوانده تلاش خواهند کرد تا پارامترهای سیطره‌ و نفوذ داعش را در بیش از یک مکان تقویت کنند و در نقاط مختلف از خاورمیانه تا شمال آفریقا حضور پیدا کنند تا بدین ترتیب ضامن ارتباطات و نفوذ خود در منطقه باشند. به دیگر سخن، آنها تلاش خواهند کرد که جنگ را در مناطق دیگر که برخوردار از دولت‌‎های شکننده هستند دنبال کنند و همچنان به مبارزه نظامی ادامه دهند.‌‎ ادامه جنگ‌‎های چریکی و فرسایشی در همین راستا قابل ارزیابی است.

دوم، حقیقت این است که داعش جدا از این که توانست از یک فرصت استثنایی در سوریه و عراق استفاده کند و خلافت اسلامی خود را تشکیل دهد، صاحب تفکر احیای خلافت است که یک ایدئولوژی سابقه‎دار سنتی به حساب می‎آید. بنابراین، هرچند ممکن است شکست داعش در عراق، به نوعی پایان عمر این گروه را در خاورمیانه رقم بزند، اما اندیشۀ خلافت همچنان تداوم خواهد داشت و ممکن است تفکر داعش به مکان‎های دیگری همچون لیبی، سومالی، یمن، پاکستان، افغانستان و آسیای مرکزی منتقل شود. حتی ممکن است داعش تغییر اسم دهد، چنانکه قبل از اعلام خلافت توسط ابوبکر بغدادی، جزیی از سازمان القاعده محسوب می‎شد و بعد به داعش تغییر نام داد. آن چه که در این زمینه اهمیت دارد تداوم و ترویج اندیشه‌‎های سلفی گری است. از آنجا که تفکر سلفی و تکفیری زمین حاصلخیز رویش داعش می باشد، بعد ها نیز می‌تواند زمینه‌ساز پیدایش داعشی جدید با نام‌‎های دیگر شود.

سوم، این که داعش یک گروه تروریستی چند ملیتی است که بخشی از آن را اعراب، ازبک و تاجیک، و بخشی دیگر را ایغورهای چین، چچنی، گرجی، پاکستانی، افغانستانی و حتی شهروندان اروپایی تشکیل می دهند. از این رو، احتمال دارد وقتی داعش در عراق و سوریه با شکست مواجه شود نیروهای عرب آن به کشورهای عربی منتقل شوند و بخش دیگر به آسیای مرکزی و اروپا برگردند. در همین ارتباط، محتمل است که این افراد بطور زیرزمینی و مخفی و به دو شیوه فردی یا جمعی، شیوه «گرگ تنها»، تفکرات رادیکالی را تداوم بخشیده و دست به اقدامات تروریستی و انتحاری در محل زیست خود بزنند. همچنین امکان جذب نیرو و افزایش حملات سایبری نیز از سوی اعضای این جریان تروریستی وجود دارد.

بطور کلی می توان بیان داشت که شکست نظامی نیروهای داعش در عراق و سوریه به معنای حذف و نابودی دائمی و جهانی این جریان تروریستی نیست. چرا که زوال و اضمحلال این گروه نیازمند زوال پایه‎های فکری و ایدئولوژیکی آن می‎باشد. اما واقعیت مسلم آن است که داعش بطور یقین بعد از شکست دیگر سرزمینی نخواهد داشت و به این سادگی نیز قادر نخواهد بود سرزمینی را در آینده بدست آورد.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31