سرانجام مبارزه آمریکا علیه تروریسم

444444 2رئیس‌جمهور آمریکا 13 سال پیش و به بهانه حملات 11سپتامبر، در سخنرانی خود در مقابل نمایندگان کنگره از آغاز مبارزه‌ای با القاعده خبر داد؛ ولی پایان این نبرد را نابودی «تمام گروه‌های تروریستی در جهان» اعلام کرد. جرج بوش در آن زمان به‌خوبی می‌دانست آینده این به‌اصطلاح «مبارزه علیه تروریسم» پایانی ندارد و خطاب به مردم کشورش گفت: آمریکایی‌ها نباید انتظار تنها یک جنگ را داشته باشند، بلکه آماده نبردی طولانی باشند که شاید مشابه آن را تاکنون ندیده‌اند.

کمتر از دو سال از حضور آمریکا در افغانستان می‌گذشت که فرصت برای ازمیان‌برداشته‌شدن صدام که چند سالی به اسبی چموش تبدیل شده بود مهیا شد. آمریکا در اواخر سال 1383 به این متحد سابق خود که در زمان تجاوزش به خاک ایران از حمایت‌های بی‌دریغ دولت کارتر برخوردار بود به بهانه وجود سلاح‌های شیمیایی و کشتارجمعی و باشعار آزادی مردم عراق حمله کرد.

طولی نینجامید که پای نیروهای‌های نظامی آمریکا به آسمان پاکستان هم باز شد؛ ولی این‌بار از طریق هواپیماهای بدون سرنشین. اکنون حدود یک دهه است که کودکان، مردان و زنان بی‌گناه پاکستان هم زیر باران موشک‌های این پهپادهای آمریکایی هستند که برای ازمیان‌برداشتن تروریست‌ها راهی این کشور می‌شوند.

به همین راحتی نیروهای نظامی آمریکا به مهمانی ناخوانده در منطقه تبدیل شدند و دولت بوش ازیک سو شعار حمایت از مردم این کشورها و هزینه میلیون‌ها دلار برای آسایش آن‌ها را سرمی‌داد و ازسوی دیگر خبر فتوحات خود را در دستگیری و قتل سران تروریست‌‌ها در دنیا منتشر می‌کرد.

مقامات آمریکا در تمام این دوران ادعا کردند که هدفشان مبارزه با تروریسم بوده؛ ولی حقیقت این جنگ‌ها چیز دیگری بود و آن کشته‌شدن صدهاهزارنفر از مردم بی‌گناه عراق و افغانستان، افزایش آمار حملات تروریستی و آشوب و ناامنی در منطقه بود.

گزارش شاخص تروریسم جهانی عنوان یک گزارش برای اندازه‌گیری تأثیر حملات تروریستی در جهان می‌باشد. این گزارش را موسسه صلح و اقتصاد در لندن منتشر می‌کند و در آخرین شماره آن‌ که اوایل هفته جاری منتشر شد آمار تکان‌دهنده‌ای از افزایش حملات تروریستی از آغاز مبارزه آمریکا علیه تروریسم ارائه کرد. در این گزارش آمده است که آمار کشته‌های حملات تروریستی از سال 2000 تا کنون افزایش 5برابری داشته است و 80درصد تلفات مردمی در حملات تروریستی در کشورهای عراق، افغانستان، نیجریه، پاکستان و سوریه بوده است.

حتی گزارش‌های وزارت خارجه آمریکا هم این نتیجه را تأیید می‌کنند. براساس گزارش وزارت خارجه آمریکا در سال 2003، حملات تروریستی بین‌المللی از سال 1982 تا 2001 سیر نزولی داشته و از 665 واقع در سال 1987 به تنها 335 حمله تروریستی در سال 2001 رسیده است. ناگفته نماند براساس این گزارش وقایع تروریستی در سال‌های 2002 و 2003 اندکی کاهش یافت؛ ولی وزارت خارجه آمریکا در سال 2004 از انتشار گزارش سالانه روند تروریسم جهانی خودداری کرد؛ چراکه گزارش‌ها حاکی از افزایش بی‌سابقه حملات تروریستی بود. «کاندولیزا رایس» زمانیکه اطلاعات این گزارش به بیرون درز کرد، در اقدامی هوشمندانه فرمت گزارش‌های سالانه وزارت خارجه آمریکا را که به بررسی روند حملات تروریستی در جهان می‌پرداخت تغییر داد و از آن زمان تنها اطلاعات گروه‌های تروریستی به‌صورت سالانه اعلام می‌شود و خبری از اطلاعات آماری از روند حملات تروریستی در دنیا نیست.

موسسه تحقیقاتی رند هم در سال 2008 تحقیقی برروی نحوه پایان یافتن گروه‌های تروریستی انجام داد و اعلام کرد که تنها 7درصد  گروه‌های تروریستی با نیروی نظامی از بین رفته‌اند و 83درصد دیگر با مذاکره یا عملیات‌های جاسوسی نابود شده‌اند.

یک نگاه کوتاه به این نتایج ما را به این نکته می‌رساند که آمریکا با آغاز به‌اصطلاح نبرد خود علیه تروریسم و صرف میلیاردها دلار در عملیات‌های ضدتروریستی نه‌تنها به کاهش وقایع تروریستی کمکی نکرده که عملاً به افزایش تروریسم جهانی پرداخته است.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31