تروریسم در جهان در دوران عالم‌گیری کرونا

GettyImages 1209595978

ترجمه بنیاد هابیلیان: پلیس ضدتروریسم فرانسه در حال بررسی حمله تروریستی با چاقو در جنوب‌شرق فرانسه است که دو کشته و پنچ زخمی بر جا گذاشت. این حمله یادآور آن است که موضوع تروریسم تهدیدی پایدار است، حتی زمانی که تمرکز اصلی رسانه‌ها بر کووید19 باشد.

با اینکه داعش و القاعده بیماری عالم‌گیر کووید19را تهدیدی برای پیروانشان می‌بینند، از منظری دیگر آن را موقعیتی برای جذب طرفداران بیشتر و ضربه به دشمنان غربی‌شان می‌بینند که تضعیف و آشفته شده‌اند.

داعش در 19مارس در خبرنامه النبأ نقشه استراتژیک جدیدی را با عنوان «بزرگ‌ترین کابوس صلیبیون» منتشر ساخت که طرفدارانش را به استفاده از تعطیلی و ترس فراگیر ناشی از فراگیری کرونا در کشورهای «صلیبی» فراخواند و از آن‌ها خواست در این زمان بحرانی رحم نکرده و حملات خودجوش خود را آغاز کنند.

هر دو سازمان بر این باورند که خداوند، دشمن بزرگ آن‌ها یعنی آمریکا را به‌خاطر اعمالش علیه مسلمانان مجازات کرده است. داعش و القاعده در اطلاعیه‌های تبلیغاتی اخیر خود ادعا کردند که ویروس کرونا سرباز خدا و شیوع آن خشم خدا بر غرب است.

روایت «انتقام خدا» با آمار نسبتاً اندک قربانیان در مناطق استقرار گروه‌های افراطی اسلامی مانند افغانستان، پاکستان، شبه‌جزیره عربستان و منطقه ساحل در شمال آفریقا تقویت شد.

بدون شک القاعده از شنیدن خبر فوت قاضی کوین دافی بر اثر ابتلا به ویروس کرونا خرسند شد؛ چراکه او ریاست سه جلسه محاکمه پرونده‌های تروریسم نیویورک در دهه 90 میلادی را به عهده داشت.

القاعده پیامد اقتصادی کووید19 بر اقتصاد آمریکا را مورد تمجید قرار داد. این پیامد سکته ناگهانی در اقتصاد روبه‌رشد آمریکا به‌وجود آورد و منجر به سرازیرشدن میلیون‌ها درخواست بیمه بیکاری و بسته 2 هزار میلیارد دلاری کمک مالی دولت شد. نابودی اقتصاد آمریکا همیشه یکی از اهداف القاعده بوده است. اسامه بن لادن از خسارت‌های مالی 11سپتامبر و پیامدهای آن به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهایش یاد می‌کرد.

در این بین، گروه بحران بین‌الملل اخطار می‌دهد که این بیماری عالم‌گیر، اتحاد جهانی برای مبارزه با افراطی‌ها را به خطر می‌اندازد و به «جهادی‌ها فرصت بیشتری برای آماده‌سازی حملات تروریستی تماشایی می‌دهد».

لیکن تنها افراطیون اهل‌سنت برای غرب تهدید وجودی تروریستی نیستند. افراطیان راستی نیز این موقعیت را فرصتی برای پیشبرد برنامه‌هایشان می‌بینند.

جاشوئا فیشربیرچ، یکی از محققین موسسه پروژه ضدافراط‌گرایی، می‌گوید گروه‌هایی مانند «مقاومت اسکاندیناوی» و «هاندرد هندرز» با بهره‌برداری از این همه‌گیری به‌دنبال افزایش کادرهایشان هستند و «جنبش آزادیخواهی» از این بحران به منظور ارتقای ناسیونالیسم-قومی اروپایی بهره برده است.

گروه ضدافراطی انگلیسی «امید، نه نفرت» مدعیست که گروه‌های افراطی راست‌گرایانه به‌دنبال بهره‌برداری از این همه‌گیری برای جذب نیرو، گسترش تبلیغات نژادپرستانه و برنامه‌ریزی حمله‌ها است. بر اساس گفته فیشربیرچ، این گروه‌ها فهمیده‌اند که بیماری عالم‌گیر و رکود اقتصادی موقعیت‌هایی برای تبلیغ تئوری‌های توطئه و مقصرجلوه‌دادن آن‌ها برایشان فراهم ساخته تا ایدئولوژی خود را به‌عنوان راه حل مطرح نمایند.

داشتن مخاطب «محبوس» در قرنطینه در بسیاری از کشورهای غربی برای هر دو گروه اسلام‌گرا و گروه‌های راستگرای افراطی موقعیت‌های آنلاین جدیدی برای ارتباط با اعضای پنهان از طریق تریبون‌های اجتماعی متنوع فراهم ساخته است. یک هدف مشخص، جوانان هستند که در حال حاضر به‌صورت آنلاین آموزش می‌بینند و از زمانی که در مدرسه بودند بیشتر در دسترس هستند.

القاعده در تاریخ 1آوریل اعلام کرد که غیرمسلمانان در غرب بایستی از دوران خودقرنطینگی به‌منظور مطالعه و پذیرفتن اسلام استفاده کنند.

گروه‌های راست‌گرای افراطی در استرالیا در حال استفاده از اخبار جعلی برای تفرقه‌افکنی بین گروه‌های قومی هستند.، به‌عنوان مثال سیاه‌نمایی آسیایی‌ها برای انتشار ویروس کووید19 از چین.

به‌دلیل اقدامات خودقرنطینگی و فاصله‌گذاری اجتماعی، توده‌های مردم دیگر هدف قابل دسترسی برای گروه‌های اسلام‌گرای افراطی در استرالیا نیستند. ولیکن انواع حملات با تکنولوژی ضعیف و با تاثیر زیاد که مورد علاقه داعش است از جمله زیر گرفتن مردم با خودرو و حمله با چاقو همچنان یک گزینه عملی برای تروریست‌هاست.

علاوه‌ بر این، یک فرد افراطی مبتلا به کووید19 می‌تواند از آن به‌عنوان یک اسلحه برای ابتلای عمدی گروه‌های هدف استفاده نماید. افراطیون راستی در حال تشویق یکدیگر به‌منظور بهره‌برداری از فرصت آنلاین هستند تا از طریق تریبون‌هایی مانند تلگرام نحوه ابتلای عمدی اعضای گروه‌های اقلیتی را مورد بحث قرار دهند.

تازه‌ترین رخداد مربوط به تروریسم در ماه مارس در استرالیا دستگیری یک جوان 21 ساله با علایق نئونازی از محل کلیسایی در نیوساوث ولز بود. گفته می‌شود که او در حال برنامه‌ریزی برای ایجاد اختلال در یک ایستگاه فرعی برق و تهیه وسایل برای ساخت یک سیستم انفجاری بود. شخص دیگری نیز بعداً متهم شناخته شد.

اگرچه این توطئه در مرحله اولیه خنثی شد، تمام توان نیروهای پلیس در کشورهای مختلف، معطوف به پیامد‌های کرونا است. این موضوع می‌تواند مانع از ردگیری فعالیت‌های گروه‌های افراطی در سطح جامعه در جهت آمادگی برای یک حمله تروریستی شود.

این موضوع فشار مضاعفی بر سازمان‌های اطلاعاتی استرالیا وارد خواهد آورد که احتمالاً به‌خاطر کووید19 تحت فشار منابع مالی در حال فعالیت هستند.


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29