اسناد اتحادیه کمونیست های ایران در واقعه آمل(11)

اتحادیه کمونیست ها ، سازمان پیکار را یک جریان انحرافی چپ رو می دانست که نهایتاً در خدمت منافع جناح های راست قرار می گرفت و در عین حال حرکت پیکار در جنبش کمونیستی را حرکتی وحدت شکنانه ارزیابی می کرد

Amol

« بخش سوم ، مواضع و محاکمه »

 

برخی از مواضع سازمان در قبال گروه های چپ

از نگاه فرید سریع القلم


• پیکار

سازمان در ابتدا فکر می کرد که به رغم انحرافات ایدئولوژیکی پیکار در گذشته ، در برخورد با مسئله انقلاب در سازمان مجاهدین خلق (سال 55) و نیز به رغم تصحیح برخی از نظراتش ، کماکان نطفه تفکر مشی چریکی در نظرات پیکار هست؛ در عین حال به جنبه خود مرکز بینی پیکار انتقاد داشت ، لیکن مهم ترین مسئله از نظر اتحادیه ، مسئله چپروی پیکار از ابتدای انقلاب بود که بسیاری از گروه های دیگر را نیز تحت تأثیر خود قرار داده بود .

پیکار به خاطر این که خود را وارث انقلاب (بهمن ماه) می دانست ، اصولاً رهبری موجود انقلاب را غاصب می دانست و از این زاویه با مسائل جامعه برخورد می کرد ، لذا مانند کسی که چیزی را از دست داده باشد ، حال تنفر و انتقام جویانه ای نسبت به مسائل جامعه داشت . (1)

سازمان پیکار در خود بزرگ بینی آن قدر پیش رفت که هر گونه حرکت انقلابی را توطئه ای علیه خود می دانست :

" زمانی که اشغال لانه جاسوسی توسط نیروهای دانشجویان مسلمان پیرو خط امام پیش آمد ، جریانات چپ به طور کلی و به خصوص پیکار ، آن را توطئه ای علیه خود و آزادی های سیاسی موجود در جامعه پنداشتند و از این بابت به مخالفت با آن پرداختند ."(2)

اتحادیه کمونیست ها ، سازمان پیکار را یک جریان انحرافی چپ رو می دانست که نهایتاً در خدمت منافع جناح های راست قرار می گرفت و در عین حال حرکت پیکار در جنبش کمونیستی را حرکتی وحدت شکنانه ارزیابی می کرد .

 

• اقلیت :

اما موضع اتحادیه در قبال اقلیت کاملاً مخالف بود . از آنجا که اقلیت موضعی قاطع بر سر مسئله شوروی داشت و آن را به عنوان یک دولت بالفعل انقلاب ایران ارزیابی می کرد ، اتحادیه کمونیست ها با آن اختلاف داشت . در مورد اشرف دهقان ، اتحادیه نظر مشخصی نداشت و معتقد بود که اینان حرفی جز مبارزه مسلحانه در هر شرایطی ، آن هم به شکل چریکی ندارند و لذا قابلیت یک سازمان اصولی را ندارند .

در مورد اکثریت (چریک های فدایی) ، این گروه نیز برای اتحادیه ناشناخته بود و تماسی با آن وجود نداشت . البته همیشه سوء ظنی نسبت به مقاصد و اهداف اکثریت جناح چپ وجود داشت ، به این عنوان که بیشتر از هر چیز دیگر ، نماینده حزب توده و شوروی بود .

 

• حزب رنجبران :

حزب رنجبران که در گذشته همان سازمان انقلابی حزب توده و جناحی از " کادرها " بود ، از خارج کشور سابقه داشت و طبیعتاً اتحادیه آشنایی بیشتری با آنان داشت . در بدو تشکیل اتحادیه در سال 49 ، تلاش هایی برای وحدت با سازمان انقلابی صورت گرفت که به خاطر اختلاف در سبک کار و غیره به جایی نرسید . از آن به بعد تا جایی که من اطلاع دارم ، اتحادیه با جریان سازمان انقلابی ارتباط آنچنانی نداشته و همواره اختلافات بیش از نکات مشترک بوده است .

به گفته سریع القلم اختلافات بعدی ، به دلیل ارتباط حزب با ساواک بیشتر شد :

" لیکن با وادادگی کوروش لاشائی خائن و جاسمی خود فروخته که بعداً به دنبال آن در ایران تعداد زیادی از افراد سازمان انقلابی به خاطر نفوذ ساواک در رهبری آن دستگیر شدند و از این طریق گروه های دیگر نیز به شدت ضربه خوردند ، سازمان انقلابی و جریان رنجبران به طور کامل به عنوان یک جریان مشکوک و ساواکی ، هیچگاه مورد اعتماد هیچ یک از گروه های سیاسی خارج و داخل کشور قرار نگرفت ." (3) این جریان همچنین هوادار سیاست های چین بود .

 

• سهند :

این جریان کوچک از چند نفر از فعالین سابق کنفدراسیون در خارج (از میان کادرها) تشکیل می شد و اصولاً یک خط منحط چپ روانه را دنبال می کرد . هیچگاه استقلال تشکیلاتی نداشت و همواره دنبال وصل شدن به این گروه و آن گروه بود . آخرین بار از وحدت آنان با کومله شنیدم .

 

• کومله :

کومله در بدو تشکیل مورد پشتیبانی اتحادیه قرار گرفت ؛ لیکن با گذشت زمان و به مرور که اتحادیه ، آشنایی بیشتری در مورد برنامه ها و سیاست های کومله پیدا کرد ، به همین نسبت هم فاصله بین اتحادیه و کومله زیادتر شد . البته کومله نیز به خاطر پیروی از خط چپ روانه موجود در جنبش چپ ایران (مانند پیکار) مورد انتقاد اتحادیه قرار می گرفت و نیز مسئله برخوردشان با جنگ ایران و عراق بود ، که عیناً مواضع پیکار را اتخاذ کردند .

اتحادیه نسبت به این گروه نیز برخورد شدید و انتقادی داشت . شنیدم که حدود 8 ماه بیشتر، گویا کومله نیز مانند حزب دموکرات از عراق اسلحه دریافت کرده بود ، که البته این خبر در اتحادیه با نفرت شدید نسبت به این اقدامات مواجه شد .

 

• راه کارگر :

اتحادیه به خاطر عدم تعیین مواضع این گروه درباره شوروی آن را قبول نداشت و برداشت های آنان را از مارکسیسم ، روشنفکرانه و بی ریشه می دانست ؛ به خصوص بر سر شوروی و کاست حکومتی ، با این جریان اختلافات شدیدی داشت و لذا رابطه با راه کارگر برقرار نشد . اتحادیه ، راه کارگر را به عنوان یک جریان چپ رو البته ، نه با حدت پیکار ، قلمداد می کرد .

 

• توفان :

سازمان توفان بعد از تشکیل به چند شقه تقسیم شد که مهم ترین آنها دو جریان بودند که تا این اواخر وجود داشتند : یکی سازمان توفان و دیگری حزب توفان . این گروه نیز از ابتدای تشکیل اتحادیه ، به خاطر اختلافات سیاسی و ایدئولوژیک ، با اتحادیه ارتباط چندانی نداشت . گروه توفان تا چند سال پیش متحد اصلی سازمان انقلابی به شمار می رفت .

جریان توفان بین قطب چین و آلبانی و خط میانی این دو قطب (نه چین و نه آلبانی) تقسیم شده بود و سه جریان را تشکیل می داد . پایدارترین جریان ، معتقد به خط آلبانی بود که این اواخر شنیدم به شورای مقاومت رجوی پیوسته اند و رهبرشان نیز در اروپا به سر می برد .

 

• اتحاد چپ :

اتحاد چپ از نظر اتحادیه ، یک گروه روشنفکر غیر مارکسیست و حتی ضد مارکسیست بود . اتحاد چپ در مجموع شامل معدودی از کادرهای قدیم حزب توده و جبهه ی ملی بود که مدت های مدیدی در خارج از کشور فعالیت داشت . هر کدام از افراد سایر گروه های چپ که از فعالیت زیاده از حد می بریدند و می خواستند کمی عقب بنشینند ، به این گروه روی می آوردند .

در مجموع اتحاد چپ از افراد و کادرهای غیر فعال ، بریده ، کلیه گروه های داخل و خارج را در بر می گرفت که ظاهراً اعتقاداتی نسبت به یک جنبش چپ داشتند ، لیکن محور اتحادشان ایدئولوژیکی و مکتب مارکسیسم نبود و صرفاً اعتقاد به آزادی های سیاسی مهم ترین محور اتحادشان قلمداد می شد . اتحادیه با این گروه نیز ارتباطی نداشت .

 

پی نوشت:

1. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، پرونده سریع القلم ، ش18311

2. همان

3. اعترافات فرید سریع القلم ، پرونده ش 18311

 

اسناد اتحادیه کمونیست های ایران در واقعه آمل(۱۰)


مطالب پربازدید سایت

شهادت یک نوزاد در حمله تروریست‌ها

حمله تروریست‌ها در ایام نوروز

جدیدترین مطالب

شهادت یک نوزاد در حمله تروریست‌ها

حمله تروریست‌ها در ایام نوروز

احمد عطایی مدیر انتشارات قدر ولایت

باید اعترافات و اسناد جنایات منافقین منتشر شود

دادگاه منافقین اقدامی در مسیر عدالت؛

روایت خانواده‌های شهدای ترور از جنایت‌های فرقه نفاق

دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29

دانلود فیلم های تروریستی ایران و جهان