یادی از عملیات مرصاد "تجلی مقاومت مردمی"

نویسنده: هابیلیان
(( مردم مسلمان ایران! شب گذشته فرزندان مجاهد شما در ادامه عملیات غرورانگیز فروغ جاویدان موفق شدند شهر اسلام آباد را آزاد و ضربات سنگینی بر پاسداران و بسیجیان وارد آورند! این عملیات تا رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده ادامه خواهد یافت. ))

این جمله پیام رادیو منافق است که در عملیات فروغ جاویدان به کرات از رادیو پخش می شد. منافقین با تصور اینکه پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط جمهوری اسلامی ایران ناشی از جدایی ملت از انقلاب و امام است، در ساعت ۱۴و۳۰ دقیقه روز سوم مردادماه سال ۱۳۶۷ از گردنه پاتاق سرپل ذهاب این عملیات را آغاز کردند. منافقین با جمع آوری ضدانقلابیون سرخورده از کشورهای مختلف اروپایی نیروی به استعداد۴هزار نفر و با بهره گیری از جنگ افزارهای اهدایی صدام با هدف پیشروی تا فتح تهران تهاجم خود را از جبهه های غرب کشور در منطقه قصرشیرین و سرپل ذهاب آغاز کردند. در این عملیات سرکرده گروهک منافقین که بر یک خودروی ضدگلوله سوار بود دستور اعدام دسته جمعی گروه های مقاومت مردمی را داد و در تکمیل جنایات خود مزارع کشاورزی مردم را نیز به آتش کشید.

در مقابل رزمندگان اسلام و نیروهای مردمی در پنجم مردادماه ۱۳۶۷ با رمز مبارک «یاعلی(ع)» در تنگه حسن آباد که پس از اجرای عملیات مرصاد به همین نام معروف گردید مسیر پیشروی منافقین و مزدوران بعثی را سد کردند و ضربات شدیدی را بر آنها وارد نمودند در این عملیات بخش اعظم امکانات و نیروی انسانی منافقین تار و مار گردید.


سردار سرتیپ پاسدار اسدالله ناصح فرمانده وقت سپاه چهارم کرمانشاه و فرمانده بخشی از عملیات مرصاد در گفت و گو با ما در بازخوانی این عملیات می گوید: دشمنان گمراه، افراد و نیروهای خود را چنین توجیه کرده بودند که جمهوری اسلامی ایران با جنگ زنده است و بعد از پذیرفتن قطعنامه ۵۹۸ دیگر توان ادامه حیات سیاسی ندارد و مردم به دلیل فشارهای وارده، از حاکمیت فاصله گرفته و در صورت اقدامی قاطع از سوی اپوزیسیون، مردم از آنها حمایت خواهند کرد. مسئول ستاد ارتش به اصطلاح آزادیبخش منافقین با القای این تفکر در جلسه فرماندهان تیپ ها و گردان های سازمان منافقین گفت به محض اینکه صدای زنجیر چرخ های تانک ها روی جاده آسفالت ایران بلند شود همه مردم به استقبال شما خواهند آمد. آنها تصور می کردند که رزمندگان ارتش و سپاه در جنوب درگیر هستند و نیروهای مردمی نیز با منافقین همراه خواهند شد براساس این تحلیل و ارزیابی حملات خود را از جبهه غرب آغاز کردند.

وی ادامه می دهد: دشمن برنامه ریزی کرده بود که حرکت خود را از مسیر قصرشیرین، سرپل ذهاب و اسلام آباد آغاز کند و پس از عبور از کرمانشاه، همدان و قزوین، تهران را فتح کند. سرکرده منافقین اعلام کرده بود که باید با یک حرکت جهشی تهران راتسخیر کنیم. منافقین طبق برنامه ریزی های خود عصر روز سوم مرداد به اسلام آباد رسیدند و قرار بود ساعت نه و سی دقیقه کرمانشاه را فتح و در آنجا حکومت ملی! را اعلام کنند. رادیو منافق به مردم کرمانشاه پیام می داد و از آنها درخواست می کرد آماده جذب در گردان ها و تیپ های منافقین شوند. علی رغم تبلیغات منافقین و حامیان غربی و اروپایی آنها نیروهای مقاومت مردمی، در شهرستان های کرمانشاه به سرعت سازماندهی می شوند و در ۳۴ کیلومتری جاده اسلام آباد و کرمانشاه در تنگه حسن آباد در مقابل فریب خوردگان صف آرایی کردند.
در این منطقه درگیری سنگینی میان نیروهای مقاومت مردمی و مدافعان انقلاب از یک سو و نیروهای منافقین از سوی دیگر انجام گرفت.

سردار ناصح نقش مقاومت و ایستادگی عشایر منطقه و سلحشوران اسلام آباد را در عملیات مرصاد بسیار با اهمیت و قابل تحسین می داند و ادامه می دهد: آنها چون با منطقه کاملا آشنا بودند در قالب گروه های رزمی به سرعت سازماندهی شدند و سپس از تارومار شدن صف های طویل منافقین در مسیر اسلام آباد در کرمانشاه «تنگه مرصاد» به سرعت خود را به داخل شهر رساندند و بقایای منافقین را به دام انداختند به این ترتیب پس از ۴۸ ساعت شهر اسلام آباد و حوالی آن از وجود نیروهای منافق کاملا پاکسازی شد.

وی اطلاع رسانی به موقع مردم از لوث وجود نیروهای مزدور بعثی را از دیگر اقدامات نیروهای مقاومت مردمی می داند و در این باره می گوید:

منافقین قریب به ۲ هزار نفر کشته دادند و تعدادی از آنها نیز به کوه های اطراف شهرستان های کرند غرب و سرپل ذهاب پناه بردند تا از این طریق دوباره به عراق بازگرداند.


پس از عملیات برای پاکسازی منطقه از نیروهای مردمی کمک گرفتیم. چوپان هایی بودند که منافقین را شناسایی می کردند و با تماس با ما شرایط دستگیری منافقین فراهم می شد. تنها در ارتفاعات چالدران تا سر پل ذهاب بیش از ۱۲۰ نفر از زنان و مردان منافق شناسایی و دستگیر شدند.


سردار ناصح ادامه می دهد: در طول هشت سال جنگ تحمیلی مردم عشایر غیور منطقه و شهروندان گیلان غرب هیچ گاه شهر را خالی نمی کردند آنها در چند کیلومتری شهر برای خود آلونک هایی درست کرده و در آنجا مستقر شده بودند. هرکس متناسب با شغل خود به رزمندگان خدمات ارایه می داد. افراد شاغل در حرفه مواد غذایی در تامین خوراک روزانه سربازان اسلام همکاری می کردند و زنان نیز همپای مردان در مقاومت های مردمی و پشتیبانی از جبهه بسیار فعال بودند. آنها همچنین مشوق شرکت مردان خود بودند. در طول دوران جنگ هشت ساله شهرستان گیلان غرب در قالب تیپ ۲۹ حضرت مسلم بن عقیل نقش بسزایی در محور غرب کشور داشت.

در جریان عملیات مرصاد به دنبال فراخوانی حضرت امام آنقدر نیروی مردمی به جبهه ها آمد که فرماندهان سپاه امکان تجهیز و سازماندهی همه آنها را نداشتند. مردم از تمامی اقشار، دانشجو، کارگر، معلم و... حتی کسانی که اصلا به جبهه نیامده بودند در این عملیات اسلحه به دست گرفتند و علیه منافقین وارد عمل شدند.

سردار کوثری که در آن زمان فرماندهی لشکر ۲۷ محمدرسول الله(ص) را برعهده داشت درباره نقش و حضور نیروهای مردمی در اواخر جنگ به ویژه در عملیات مرصاد می گوید:

حضور بسیجیان و مردم در سه ماهه آخر جنگ تحمیلی در مقایسه با سال های قبل جنگ حضور چشم گیر و بی سابقه ای بود. وقتی از سوی امام و رهبر معظم انقلاب که در آن زمان رئیس جمهور بودند مسئله فراخوانی مردم به جبهه ها مطرح شد، جمعیت زیادی به سوی جبهه آمدند طوری که نه تنها یگان های رزم آنها کاملا تکمیل شد بلکه حتی یگان های جدیدی نیز تشکیل گردید و استعداد لشکرها و تیپ ها نسبت به قبل بیشتر شد.

سردار کوثری از خانواده شهید مظفر یاد می کند و می گوید: سه پسر از شش پسر این خانواده در عملیات مرصاد به شهادت رسیدند و یا یک فرد قاضی بود که با محافظ خود تا دوکوهه آمد و به محافظ و راننده اش گفت شما بروید من می خواهم به عملیات بروم و یا اساتیدی از دانشگاه ها آمده بودند اینها نشان دهنده مقاومت مردمی در روزهای آخر جنگ است که احساس کردند برای خنثی کردن طرح و توطئه دشمنان انقلاب اسلامی بایستی حضوری فعال تر در صحنه جنگ داشته باشند.

نقش مقاومت مردمی در عملیات مرصاد نشان داد که این انقلاب از آن مردم است و هر زمانی که احساس خطر کنند به صحنه می آیند و نقش واقعی خود را ایفا می کنند.

و عملیات فروغ جاویدان شکست خورد.....