زالمای خلیلزاد، دیپلمات با سابقه آمریکایی در مقالهای که در مجلهی پولیتیکو به چاپ رسیده است نوشت در آخرین سفرش به عربستان سعودی، یکی از مقامات ارشد آلسعود طی اظهاراتی بیسابقه به وی گفته است حمایت آلسعود از افراطیگری از اوایل دهه 60 میلادی آغاز شده است.
بهگزارش سرویس بینالملل پایگاه خبریتحلیلی هابیلیان (خانواده شهدای ترور کشور) به گفته این مقام عالیرتبه سعودی، حمایت عربستان از جریانهای افراطی از اوایل دهه شصت میلادی برای مقابله با جریان ناصریسم (ایدئولوژی سیاسی اجتماعی جمال عبدالناصر) آغاز شد و زمانیکه آلسعود با این حربه توانست به مقابله با جریان ناصریسم بپردازد، به این نتیجه رسید که گسترش افراطیگری میتواند ابزاری قدرتمند با کاربردهای گسترده باشد.
به گفته خلیلزاد، رهبری آلسعود در این اظهارات بیسابقه به وی توضیح داده حمایت عربستان از افراطیگری وسیلهای بوده که این کشور به همراه آمریکا برای مقابله با اتحادیه شوروی در مکانهایی مانند افغانستان از آن بهره برده است. در این زمینه نیز سعودیها معتقدند ابزار افراطیگری کارگر بوده است. پس از آن نیز آل سعود این ابزار را علیه ایران و جنبشهای شیعی مورد حمایت ایران به کار گرفته است.
در عین حال سعودیها اعتراف کردهاند حمایت آنان از افراطیگری در نهایت به ضررشان تمام شده و به ابزاری علیه خودشان تبدیل گشته است. به همین دلیل در پی ایجاد اصلاحات در جکومت و کمرنگ کردن نقش ایدئولوژی به نفع مدرنیته و حرکت به سمت مدرنیزاسیون هستند. خلیلزاد با وجود اعلام تمایل افراد موثری چون محمدبنسلمان به انجام این اصلاحات، نسبت به اجرایی شدن این مسئله ابراز بدبینی کرده است و به خطر افتادن منافع افراد بانفوذ و قدرتمند دربار سعودی و مفتیان وهابی و همچنین آماده نبودن مردم کشور عربستان برای ورود به عرصه مدرنیته را مانع اجرایی شدن این اصلاحات دانسته است.