سرانجام گروهک فرقان

گفتگو با حمیدرضا نقاشیان

گروه فرقان در سال ۵۹ کاملاً دچار فرو‌پاشی شد، اما جریانی به نام این‌ها اعلامیه پخش می‌کرد و حتی بعضی از کارهایی را که به نظر می‌رسید قطعاً کار مجاهدین است به این‌ها نسبت می‌داد. از جمله ترور مقام معظم رهبری که این‌ها در کاغذی که به ضبط صوت منفجر شده زده بودند، نوشته بودند هدیه گروه فرقان در حالی که شهید لاجوردی معتقد بود که این حرف کاملاً دروغ و این انفجار کار مجاهدین است.

*گروهی که بعد از دستگیری و محاکمه و فروپاشی گروه فرقان همچنان اعلامیه می‌داد، چه کسانی بودند و چرا تا چند سال بعد، این جریان همچنان فعالیت تبلیغاتی می‌کرد؟

_ بعد از دستگیری اعضای گروه فرقان و پخش محاکماتشان از تلویزیون، تقریباً از آذر و دی سال ۵۹ به بعد، گروهی به نام آرمان مستضعفین شروع به کار تبلیغاتی کردند. این‌ها خودشان را وارث تفکر فرقان می‌دانستند. مرکزیت این گروه که بعداً افشا شد و بعضی از افرادش هم دستگیر شدند، در خزانه تهران بود. برد تبلیغاتی آن‌ها هم بسیار محدود بود، حتی به اندازه ده درصد فرقان هم برد نداشت
یک گروه ۷، ۸ نفره تصمیم گرفته بودند راه فرقان را ادامه بدهند، این گروه برای مقطع کوتاهی نشو و نما کرد و بعد هم تمام شد در مقطعی که منافقین اقدام به ترور مقام معظم رهبری کردند، این موضوع مطرح شد که تتمه تروریست‌های گروه فرقان هستند.
ولی‌‌ همان طور که مرحوم لاجوردی بعداً مصاحبه کردند و نیز با اطلاعاتی که ما در مورد گروه فرقان داشتیم، شیوه کار نشان می‌داد که این اقدام متعلق به بخش نظامی گروه فرقان یا آرمان مستضعفین نیست و این احتمال به شکلی قوی وجود داشت که منافقین این اقدام را کرده‌اند.
منافقین هر چند در ۳۰ خرداد سال ۱۳۶۰ هرج و مرجی راه انداختند، ولی قبل از آن هنوز تصمیم به عملیات مسلحانه و ترور نگرفته بودند. این شبهه هنوز هم وجود دارد که آیا این کار، کار مجاهدین بود و یا کار تتمه فرقان یا آرمان مستضعفین؟
و همین رویداد هم موجب شد که ما از آقا خیلی خیلی خجالت کشیدیم، من هر وقت آقا را دیدم از این بابت خجل بودم که چرا ما موفق به جلوگیری از این جریان نشدیم و دست ایشان این طور آسیب دید، ولی بعداً خودم را این طور قانع کردم که این‌ها فرقانی نبودند.
منبع: نشریه یادآور، تابستان، پاییز، زمستان۱۳۸۸ و بهار ۱۳۸۹، شماره های ۶ و ۷ و ۸.