گودرزی چقدر از افکار دکتر شریعتی تأثیر می‌گرفت؟

گفتگو با حمیدرضا نقاشیان

_ به نظر من تمسک به دیدگاه شریعتی در برخورد با حوزه هم پوششی برای کارهای او بود، برای اینکه شریعتی در بسیاری از سخنرانی‌ها و یا جلسات به صراحت اظهار کرده بود: با همه انتقاداتی که به بعضی از ارکان حوزه داریم، ولی حوزه را پاک و منقح از برخوردهای پنهان‌کارانه و کثیف سیاسی می‌دانیم.
گاهی هم در جلسات خصوصی و عمومی از ایشان شنیده می‌شد که: اگر روزی روحانیت کار را به دست بگیرد، فضای تمیزی پدید خواهد آورد و ما با نفوذ قدرت‌های بزرگ علیه کشورمان مبارزه خواهیم کرد.
ایشان ضعفی را که در ادوار مختلف در تاریخ کشور ما به وجود آمده است، ناشی از کارگزار‌نبودن روحانیت در عرصه اجرایی کشور می‌دانست. گودرزی روی این جنبه از سخنان مرحوم دکتر شریعتی تبلیغ نمی‌کرد و بیشتر روی جنبه‌هایی تبلیغ می‌کرد که شریعتی ان قُلت داشت و به آن‌ها اعتراض می‌کرد.
البته دکتر شریعتی هم از این نکته غافل بود که در سال‌های قبل از انقلاب، حوزه در مقاطعی باید شرایطی را ایجاد می‌کرد تا بتواند خود را حفظ کند و به حیاتش ادامه دهد، کما اینکه ما در رفتار مرحوم آیت‌الله حائری‌یزدی می‌بینیم که در جوی که رضاشاه به وجود آورده بود، برای اینکه بتواند حوزه را بسازد و بنیه آن را تقویت کند، در مواردی با او مماشات می‌کرد و افراد را برای مبارزه با زمامداران تحریص و تحریک نمی‌کرد.
رفتار بزرگان حوزه در ادوار مختلف را باید با توجه به شرایط، سیاسی‌اجتماعی دوران خودشان تحلیل و تفسیر کرد. شاید شریعتی در آن دوره برای آگاهی بخشی به نیروهای دانشگاهی و جذب آن‌ها، روی این نکات انگشت می‌گذاشت و فرقان هم از آن‌ها سوء استفاده می‌کرد.
در آن برهه، فرقان موج گسترده‌ای از شایعات را علیه آقای مطهری به راه انداخته بود، مثلاً ادعا می‌کرد که ایشان سرمایه‌دار است و یا چون در دانشگاه درس می‌دهد، با رژیم کنار آمده است.
منبع: نشریه یادآور، تابستان، پاییز، زمستان۱۳۸۸ و بهار ۱۳۸۹، شماره های ۶ و ۷ و ۸.