ترور حاج مهدی عراقی و فرزندش حسام

علی کردی

بر اساس اعترافات اکبر گودرزی، رهبر گروه فرقان، طرح ترور حاج‌مهدی عراقی از سوی وی و محمد متحدی مسئول نظامی مطرح شد. پیشنهاد مزبور مثل برنامه‌های قبلی ابتدا بین من و مسئول عملیات نظامی طرح شد و تصمیم بر انجام آن گرفته شد. (بازجویی از اکبر گودرزی، ۲۱اردیبهشت۵۹)
در طرح ترور، حاج حسین مهدیان نیز گنجانده شده بود: حسین مهدیان طبق شناسایی اولیه، که مسئول نظامی مدعی بود با یکدیگر صبح‌ها به مؤسسه کیهان می‌رفتند. (همان) اکبر گودرزی در ارتباط با انگیزه ترور این دو نفر می‌گوید:
در رابطه با حسین مهدیان که مسئله سرمایه‌داری و ارتباط با محافل از این قبیل و همکاری فعال با رژیم فعلی و... جزو انگیزه‌ها و دلایل بوده است. در رابطه با مهدی عراقی هم مسئله ریاست زندان قصر و بر طبق اطلاعات ما شکنجه افرادی بی‌گناه یا لااقل کسانی که هنوز گناه آن‌ها ثابت نشده است و همکاری با رژیم فعلی و ارتباط با سرمایه‌داری بزرگ و... از انگیزه‌ها بوده است. (همان، در ادامه بازجویی اکبر گودرزی هرگز نتوانست دلیلی مبنی بر اتهام شکنجه بی‌گناهان ارائه دهد و تنها بر شنیده‌هایش از محافل ضد انقلابی تأکید داشت.)
گروه فرقان در ۴ شهریور ۱۳۵۸ در تروری ناجوانمردانه، حاج مهدی عراقی و پسرش حسام عراقی را به شهادت رسانید. این اقدام در ساعت ۷ صبح، در خیابان زمرد که خانه حاج حسین مهدیان در آنجا قرار دارد و در زمانی که آن‌ها عازم محل کار خود در مؤسسه کیهان بودند، صورت گرفت.
حاج‌مهدی عراقی مدیر مالی مؤسسه و حاج حسین مهدیان مدیر کل آن بود. تروریست‌های فرقان که سوار یک موتور هوندا بودند، به محض مشاهده خودروی حامل آن‌ها از کمین‌گاه بیرون آمدند و سرنشینان بی‌دفاع را به رگبار اسلحه یوزی بستند.
گلوله‌ای که به گردن حاج مهدی عراقی اصابت کرد، موجب شهادت سریع وی شد، ولی مردم دو مجروح دیگر را به بیمارستان ایران‌مهر قلهک انتقال دادند. حسام عراقی در بین راه به شهادت نایل رسید. (جمهوری اسلامی، شماره ۷۲، ۵ شهریور ۱۳۵۸، ص ۹) حسین مهدیان تحت عمل جراحی قرار گرفت و زنده ماند.
به گفته برخی از اهالی محل، موتورسواران مشکوکی از چندین روز قبل در محل رفت‌وآمد می‌کردند، ضمناً در روز حادثه تروریست‌هایی که در یک پژوی سفید رنگ بودند، خیابان‌هایی را برای اجرای دقیق ترور بسته بودند. (همان)
پیکر حاج‌مهدی عراقی و پسرش حسام در میان حزن و اندوه فراوان مردم به حسینیه ارشاد منتقل شد. وزارت کشور، نهضت آزادی، سازمان مجاهدین خلق، حزب جمهوری‌اسلامی و سازمان مجاهدین‌انقلاب‌اسلامی طی اعلامیه‌هایی این ترور را محکوم کردند.
در‌‌ همان روز پیکر این شهیدان به مسجد ارگ تهران منتقل یافت و بازار تهران یک‌پارچه تعطیل شد. هادی غفاری در مراسم تشییع جنازه برای مردم سخن گفت و به شدت از عدم قاطعیت دولت موقت در سرکوبی گروه‌های ضد انقلابی انتقاد کرد.
به دستور امام خمینی پیکر این دو شهید به قم منتقل شد. در تشییع جنازه آنان در قم، نزدیک به نیم میلیون نفر حضور داشتند امام خمینی نیز از میدان سعدی تا نزدیک صحن مطهر حضرت معصومه‌(س) در تشییع شرکت کردند. (همان)