ریشه‌یابی افکار فرقان

گفت‌وگو با دکتر علی مطهری

*عده‌ای از روحانیون سنتی و قدیمی به بهانه نقد کتاب‌هایی چون حجاب و خدمات متقابل اسلام و ایران، با شهید مطهری مخالفت می‌کردند. البته گودرزی و گروه فرقان با این طیف از روحانیون تماس چندانی نداشتند. شما تأثیر تبلیغات منفی این افراد را که در لباس روحانیت و همچنین متظاهر به مبارزه هم بودند، در فضای سیاست‌زده آن روز تا چه حد می‌بینید و از جلوه‌های بیرونی این تبلیغات چه خاطراتی را به یاد دارید؟
_ فرقانی‌ها متأثر از افکار مارکسیستی بودند و با تیپی که مخالف کتاب مسئله حجاب بودند، فرق داشتند. این‌ها داعیه روشنفکری داشتند و به جریان التقاط متعلق بودند. البته متحجر هم بودند، ولی نوعی متحجر روشنفکر و متأثر از مارکسیسم و می‌خواستند اسلام را بر مارکسیسم تطبیق بدهند و احکام اسلام را بر اساس مارکسیسم توجیه کنند.
من معتقدم این‌ها بیشتر متأثر از افرادی چون موسوی‌خوئینی‌ها و دکتر پیمان بودند و همین طور از نهضت آزادی خارج از کشور و دکتر یزدی و قطب‌زاده و جزواتی که آن‌ها برای سالگرد دکتر شریعتی منتشر کرده بودند و احتمالاً متعلق به دکتر یزدی و گروهش بود، به شهید مطهری حمله و ایشان را در کشتن دکتر شریعتی، همکار رژیم شاه معرفی کرده بودند آن‌ها عدل الهی و خدمات متقابل ایران و اسلام را مسخره کرده و گفته بودند که افرادی که به دنبال تحکیم پایه‌های رژیم شاهنشاهی هستند، این مطالب را می‌نویسند.
گودرزی و دوستانش بیشتر متأثر از این حرف‌ها بودند. خود گودرزی هم که عقده‌های روانی داشت و از حوزه‌های علمیه قم و تهران اخراج شده بود، همه این‌ها دست به دست هم داده بود، علاوه بر این آن‌ها به شدت هم تحت تأثیر دکتر شریعتی و تفکر سازمان مجاهدین بودند.
منبع: نشریه یادآور، تابستان، پاییز، زمستان۱۳۸۸ و بهار ۱۳۸۹، شماره های ۶ و ۷ و ۸.