روایت مرحوم حاج احمد قدیریان از نحوه شهادت شهید کچویی
منبع:
هابیلیان
از دستگیری به همراه شهید لاجوردی به کمیته مشترک ضد خرابکاری انتقال یافت. این همراهی پس از انقلاب نیز ادامه پیدا کرد و این دو مبارز در زندان اوین کنار یکدیگر به خاموشی فتنه منافقین مشغول شدند وسرانجام هر دو شهید ترور شدند.
محمد کچویی فرزند رمضان به سال ۱۳۲۹ در حاجی آباد قم به دنیا آمد. او تحصیلات خود را تا ششم ابتدایی ادامه داد اما به دلیل شرایط بد اقتصادی خانواده به کار در بازار روی آورد و در کارگاه صحافی با محمد بخارائی که از مبارزین گروه مؤتلفه اسلامی بود، آشنا شد و جذب این گروه شد.
او بعدها با شرکت در محافل و جلسات مذهبی و حضوردر محافلی نظیر جلسات و درس آیت الله خامنهای، شهید مظلوم دکتر بهشتی و استاد آیت الله مطهری در هیئت انصارالحسین و شرکت در کلاسهای درس عربی هیئت مکتب القرآن، با عناصر مذهبی و مبارز همچون عزت شاهی آشنا شد و به فعالیتهای سیاسی و مبارزاتی روی آورد.
در ۲۴ تیر ۱۳۵۱ به خاطر اعترافات حسین جوانبخت دستگیر شد. ساواک در اقدامی ناموفق کوشید تا از طریق وی ردی از عزت شاهی که شاگرد مغازهاش بود بیابد. کچویی در دادگاه به یک سال حبس تأدیبی محکوم شد. او پس از آزادی، ارتباط خود را با گروههای فعال و مبارز حفظ کرد و در آذر ۱۳۵۳ به دلیل همین ارتباطات و پشتیبانیها و نیز نقل و انتقال پیغامهای عزت شاهی دوباره دستگیر شد، او این بار در دادگاه به دلیل تکرار جرم به حبس ابد محکوم گردید، اما با تغییر شرایط سیاسی سال ۱۳۵۶ و فشار کمیسیون حقوق بشر، در ۲۸ خرداد ۱۳۵۶ مورد عفو قرار گرفت و آزاد شد.
او با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل کمیته استقبال از امام خمینی در مدرسه رفاه مسئولیت انتظامات را بر عهده گرفت و پس از تخلیه مدرسه، مسئولیت زندان اوین را پذیرفت. او ازآغاز جنگ تحمیلی، مدتها در جبهه بیتاب شهادت بود، اما خواست پروردگار دراین بود که شاهین شهادت در پشت جبههها و به دست منافقین برسرش بنشیند. و او که همواره در پی اصلاح خطاکاران بود در تاریخ هشتم تیر ماه سال ۱۳۶۰ در حالیکه از فراق بهشتی و یارانش میسوخت به شهادت رسید.
حاج احمد قدیریان یکی ازراویان ترور کچویی است که در این خصوص میگوید:
بعد از واقعه هفت تیر یکی دیگر از اهداف منافقین، حمله به دادسرای انقلاب بود. سعادتی یکی از اعضای سازمان که به دلیل برقراری ارتباط با سفارت شوروی مدتی در زندان اوین به سر میبرد با یکی از زندانیان به نام کاظم افجهای ارتباط برقرار کرد. کاظم که خود یک منافق به تمام معنا بود، بعد از زندان اظهار توبه و ندامت کرد و با این اعمال توانست روی مسوئلین زندان اثر بگذارد و به منظور کمک به زندانیان در آنجا مشغول به کار شود.
حاج احمد روز حادثه را چنین به یاد دارد:
روز هشتم تیر جلسهای یا حضور ۲۴ تن از حکام شرع، آقای لاجوردی، آیت الله قدوسی، آیت الله گیلانی و چندین نفر دیگر از جمله خودم در دادسرا تشکیل شد. کاظم افجهای که متوجه قضیه شده بود با هماهنگی سعادتی با سلاح کلاشینکف که آن را روی رگبار گذاشته بود پشت در جلسه قرار گرفت. آقای محمد میر آبی مسئول دفتر آقای گیلانی متوجه او شد و از او پرسید: «اینجا چه میکنی؟» افجهای در جواب گفت یک سوال شرعی دارم و میخواهم از آقای گیلانی بپرسم در واقع او برای قتل عام اعضای آن جلسه آمده بود؛ آقای میر آبی و آقای غفارپور معاون قضایی، او را از آنجا بیرون کرده و با تندی به آقای کچویی گفتند که برای چه او به این آمده است، این آدم خطرناکی است. منتها آقای کچویی به خاطر اینکه ایشان توبه کرده و بسیار انسان دل رحم و دلسوزی بود نمیپذیرفت، ولی دستور داد که اسلحه را از او بگیرند. در همان حال، افجهای با موتور از اوین بیرون رفت و یک قبضه اسلحه کمری رولور تهیه کرده، برگشت. بعد از اتمام جلسه، حکام شرع و دیگران در ضلع شرقی اوین زیر درختان نشسته بودند و پاسخگوی توضیحات و مسائل شرعی زندانیان بودند؛ در همین حال، افجهای به آنها نزدیک شد و اسلحه را به سمت آنها کشید، آقای لاجوردی متوجه قضیه شده، پشت درخت پنهان شد، آقای کچویی اسلحه خود را بیرون آورد، اما قبل از آن، افجهای تیری به سر او زد.
پس از مجروحیت محمد کچویی را به بیمارستان شهدای تجریش انتقال میدهند:
کچویی را به بیمارستان تجریش بردند که در حین عمل جراحی، به شهادت رسید. چند نفر دیگر از حکام شرع، مجروح شدند و محافظین آقای لاجوردی او را دستگیر کرده، به پشت بام دادسرا بردند. هنگامی که آقای لاجوردی او بازجویی کرد که برای چه این کار را کردی؟ اسلحه را از کجا آوردی و غیره؟ ایشان اظهار داشت که من تشنهام و در خواست یک لیوان آب کرد. بعد از اینکه آب را خورد، خود را از پشت بام به پایین پرت کرد؛ او را به بیمارستان رساندند بعد از یکی دو ساعت به هلاکت رسید.
ضمیمه
متن سندی از انتقال شهید محمد کچویی به کمیته مشترک ضد خرابکاری
از: کمیته مشترک ضد خرابکاری
به: تیمسار ریاست اداره زندانها
تاریخ: ۶/۲/۳۵۳۵
شماره: ۹۷۹/ک
درباره: زندانیان مشروحه زیر
خواهشمند است دستور فرمایید زندانیان مشروحه زیر را جهت انجام پارهای تحقیقات با مراقبت کامل به این کمیته اعزام و تحویل نمایند.
رئیس کمیته مشترک ضد خرابکاری سرتیپ سجدهای
۱-مهدی عراقی محکوم به حبس ابد
۲-سید اسدالله لاجوردی
۳-مرتضی تجریشی فرزند حسین
۵-محمد محمدی فرزند محمدهادی
۶-محمد کچویی فرزند رمضان
۷-قدرت الله علیخانی
۸-هادی هاشمی فرزند سعید
۹-وحید لاهوتی اشکوری فرزند حسین
۱۰-صادق امانی محکوم به حبس ابد
۱۱-اسدالله بادامچی محکوم به حبس ابد
۱۲-حسین پورقاضی
۱۳-احمدشالچی
۱۴- محمد طالبیان فرزند حسینعلی
۱۵-فتح الله خامنه
رونوشت به ندامتگاه مرکزی فرستاده میشود دستور دهید پانزده نفر زندانیان یاد شده بالا را برابر مقررات و با حفاظت کامل به کمیته مشترک ضد خرابکاری اعزام و تحویل داده نتیجه را به دوایر اطلاعات و اجرای احکام اعلام نمایند.
رئیس اداره زندانها
سرتیپ کریمی
ثبت: ۳: ۴۲ PM ۱۳۹۱/۴/۸