روایت به اسارت درآمدن ۱۶منافق توسط عشایر در عملیات مرصاد

نویسنده: سردار اسدالله ناصح
فرمانده تیپ نبی اکرم کرمانشاه در دوران دفاع مقدس و فرمانده وقت سپاه نبی اکرم این استان در سال‌های آخر جنگ با تشریح «عملیات مرصاد» اظهار داشت: نیروهای بعثی عراق در آخرین روزهای جنگ، منطقه فاو را به اشغال خود در آوردند و اقدامات تحریک‌برانگیزی در منطقه غرب، پنج ضلعی و فکه انجام دادند؛ بنده که جانشین سپاه چهارم کرمانشاه بودم، متوجه تحرکات مشکوک عراق در منطقه غرب شدم و این تحولات و تحرکات دشمن را به مسئولان وقت گزارش دادم.
وی با اشاره به اینکه در مناطق عملیاتی «سومار و قصر شیرین» نیروهای ارتش مستقر بودند، افزود: بنده به همراه بهروز مرادی به منظور آگاهی مسئولان ارتش از تحرکات مشکوک دشمن، به دیدار فرمانده لشکر ۷۱ ارتش رفتیم و از آنها تقاضا کردیم که تانک‌ها را از حمله مستقیم دشمن دور کنند تا در صورت حمله عراقی‌ها کمتر خسارت به ما وارد شود و چنانچه قرارگاه لشکر ۷۱ نیازمند نیروی احتیاط باشد، وارد منطقه شویم.
فرمانده تیپ نبی‌اکرم کرمانشاه در دوران دفاع مقدس یادآور شد: بر اساس توافق سردار شهید شوشتری و قرارگاه نجف، قرار شد دو گردان تیپ نبی اکرم به تیپ ابوذر در منطقه «ریخک» قصر شیرین ملحق شوند.
*افزایش تجهیزات زرهی دشمن در مناطق مرزی غرب کشور نشان از حمله‌ای گسترده داشت
سردار ناصح با پرداختن به تحرکات دشمن قبل از اجرای عملیات مرصاد گفت: نیروهای شناسایی ما از تحرکات بالای عراقی‌ها در منطقه هشدار دادند، چرا که با سرعت زیادی ۳۰ تانک عراقی به ۵۰۰ تانک افزایش یافت و روزهای بعد تجهیزات دیگری به آنها افزوده شد.
فرمانده وقت سپاه چهارم کرمانشاه در دوران دفاع مقدس تصریح کرد: به همراه آقای دانشیار مسئول دفتر فرماندهی کل به قرارگاه رفتیم و با آتش‌ سنگین لشکر زرهی عراق مواجه شدیم و این حدس برای ما روشن شد که دشمن در صدد حمله است.
وی در ادامه افزود: همزمان با آتش‌ سنگین دشمن، در شب قبل از حمله گسترده عراقی‌ها بنده به «تیپ مسلم» در گیلانغرب رفتم تا با «حسین شاه ویسی» فرمانده این تیپ، مشورت‌ کنم؛ نزدیک صبح بود که خبر ورود عراقی‌ها به داخل ایران به گوش رسید و به همراه همرزمانم از بالای ارتفاعات ۱۲ تانک عراقی را دیدیم.
فرمانده سابق لشکر ۱۰ سید الشهدا (ع) یادآور شد: «حسین شاه‌ویسی» فرمانده تیپ مسلم برای مشاهده عراقی‌ها به بالای ارتفاعات آمده بود، اما با برخورد تیر مستقیم به دستش، پایین افتاد و توسط آمبولانس او را عقب بردیم و بعد از اینکه مختصر درگیری با بعثی‌ها داشتیم، دیگر پیشروی نکردند و ما نزدیک ظهر به «گیلانغرب» برگشتیم.
سردار ناصح در ادامه عنوان داشت: بنده که به عنوان رزمنده به داخل تیپ مسلم رفته بودم با مشاهده وضعیت بحرانی منطقه به مسئول اطلاعات تیپ مسلم گفتم خط را جمع و جور کند؛ چون قصر‌شیرین سقوط کرده بود و مردم روستاها به شهرهای همجوار در حال مهاجرت بودند.
فرمانده تیپ نبی اکرم کرمانشاه در دوران دفاع مقدس ادامه داد: قرارگاه تاکتیکی ارتش در ۴ کیلومتری گیلانغرب بود و نیروهای سپاه در اینجا مستقر شده بودند و دو گردان رمضان به فرماندهی سردار ذوالقدر و جان محمد، مسئول لجستیک سپاه در اینجا مستقر شدند، اما یکی از این گردان‌ها به محض رسیدن به این منطقه توسط هواپیماهای عراقی بمباران شد و نیروها، خسارت دیده و پراکنده شدند.
*تشکیل تیپ ویژه شهدا به منظور جلوگیری از تهاجم دوباره دشمن
فرمانده سابق لشکر ۱۰ سیدالشهدا (ع) با اشاره به پیشروی عراقی‌ها در روز اول تهاجم به قصر شیرین اظهار داشت: تنگه‌های «قاسم‌آباد، امام حسن، حاجیان، کوچک‌ و چم» محور ورودی نیروهای عراقی در قصر شیرین بود و همزمان با اینکه خبر پیشروی عراقی‌ها را در این منطقه شنیدیم، تیپ ویژه شهدا را آماده کردیم و با درگیری مختصری صبح آن روز دشمن را متوقف کردیم تا اینکه در ظهر، درگیری شدیدتر شد و بنده که پشت نیروهای عراقی جا مانده بودم، بعد از ۳۴ ساعت به نیروهای خودی ملحق شدم.
وی در ادامه یادآور شد: نزدیک ظهر روز بعد به پاسگاه «کاسه‌گران» رسیدم و موفق شدم توضیحاتی از سازماندهی عراقی‌ها را به مسئول قرارگاه ارائه دهم و آقای هاشمی رفسنجانی را برای ارائه توضیحاتی ملاقات کنم.
فرمانده تیپ نبی‌اکرم کرمانشاه ادامه داد: سردار احمدی مقدم جانشین قرارگاه حمزه کردستان، سردار ناصر شعبانی و‌ سردار شوشتری به همراه بنده برای ارائه توضیحات در دفتر آقای هاشمی رفسنجانی در کرمانشاه حضور یافتیم و پس از اینکه اوضاع منطقه را برای وی تشریح کردیم، به مناطقی که باید در آنجا مأموریت انجام می‌دادیم، اعزام شدیم.
این فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: آقای رفسنجانی با وجود اینکه توضیحاتی از منطقه گیلانغرب دادم اما وی می‌خواست بداند استعداد‌ نیروهای عراقی که در منطقه مستقر هستند، چه میزان است.
*حمله اولیه دشمن با نداشتن گروه پشتیبانی در منطقه غرب، ما را به تعجب وا داشت
سردار ناصح یادآور شد: ساعت ۳۰،۱۷ روز اول حمله، به ما خبر دادند نیروهای دشمن از سمت گردنه «پاتاق» در قصر شیرین وارد عمل شدند، بنده که از این خبر متعجب شدم گفتم چطور ممکن است عراقی‌ها بدون تأمین و پشتیبانی وارد خاک ایران شوند و فرض را بر این گرفتم که این خبر اشتباه است.
فرمانده وقت سپاه چهارم کرمانشاه اظهار داشت: ساعت ۱۵،۶ خبر پیشروی نیروهای عراقی به «کرند» رسید که «اسلام‌آباد» را هم مورد تهاجم قرار داده بودند، در این لحظه بود که متوجه شدیم این‌ها عراقی نیستند بلکه گروه منافقین هستند که دست به تحرکات نظامی گسترده‌ای زده‌اند.
*مهاجرت مردم و ایجاد ترافیک باعث جلوگیری از سرعت ورود منافقین به داخل کرمانشاه شد
سردار ناصح با بیان اینکه شناخت گروه‌های منافق در میان مردم کرمانشاه مشکل بود، تصریح کرد: مهاجرت گسترده مردم به سمت کرمانشاه، ترافیک وحشتناکی را به وجود آورده بود و این یکی از دلایلی بود که سرعت پیشروی منافقین را گرفت؛ مثلا رزمندگان «۱۲ قائم» برای رسیدن به کرمانشاه به دلیل ترافیک فاصله ۲۵ کیلومتری را ۸ ساعته طی کردند.
فرمانده بخشی از عملیات مرصاد خاطرنشان کرد: ساعت یک بامداد خط «چهار زبر»، به عنوان محل استقرار نیروهای منافق تشخیص داده شد و نیروهای رزمنده ایران از همدان و شاهرود خودشان را به این منطقه رساندند و مردم هم که از هجوم منافقین با خبر شده بودند، به منطقه درگیری آمدند و حتی رزمنده‌ای به نام «نوری» از لشکر ۷۷ کردستان یک گردان نیرو در تنگه «کل داود» در ورودی شهر سر پل ذهاب برای مبارزه با منافقین مستقر کرده بود.
*«تنگه چهار زبر» بهترین نقطه برای هلاکت منافقین شناخته شد
ناصح با بیان اینکه تیپ ۱۲ امام حسین (ع) در شب نخست حمله منافقین به داخل ایران جلسه‌ای با حضور فرماندهان برگزار کرد، گفت: فرماندهان با استقرار در تیپ ۱۲ امام حسین (ع) طراحی و اجرای عملیات گسترده‌ای را توسط هواپیما‌ها و هوانیروز مطرح کردند و از آغازین ساعات روز دوم، شروع به بمباران خطوط مورد نظر در تنگه «چهارزبر» کردند.
این فرمانده عملیات مرصاد در پاسخ به این سؤال که چرا منافقین دارای استدلال نظامی در هجوم به ایران نبودند، گفت: منافقین با یک تحلیل نادرست، در بوق و کرنا کرده بودند که جمهوری اسلامی با علم کردن جنگ می‌خواهد اشکالات و معایب حکومت خود را بپوشانند و از جنگ برای حفظ نظام اسلامی خود استفاده کرده است و زمانی که قطعنامه در نیمه شب ۲۶ تیرماه پذیرفته شد، منافقین به مدت یک هفته تبلیغ کردند که طلسم اختناق شکسته شده است چرا که همزمان با قبول طرح صلح این انتظار را داشتند که مردم ایران اسلامی علیه نظام حاکم طغیان کنند و به استقبال منافقین در مرزهای غربی کشور بروند.
*«مهران تا تهران» شعار ۵ هزار نیروی منافق در تهاجم به کشور بود
فرمانده سابق لشکر ۱۰ سید‌الشهدا (ع) در ادامه افزود: زمان‌بندی منافقین در حمله به ایران بسیار دقیق بود به طوری که در برنامه‌های خود اعلام کرده بودند با حضور در کرمانشاه «حکومت دمکراتیک خلق» را اعلام موجودیت کنند و از همان لحظه حرکت در ساعت ۳۰،۱۵ بعد از ظهر که از پادگان اشرف در عراق صورت گرفت تا زمانی که در ساعت ۲۰ به اسلام‌آباد رسیدند برنامه‌ریزی‌هایشان درست از آب درآمد و در شب دوشنبه طرح عملیات شروع و با شعار «مهران تا تهران» قصد داشتند دو روز بعد یعنی چهارشنبه با ۵ هزار نیروی خود در تهران باشند.
سردار ناصح با بیان اینکه منافقین از همه دنیا برای حمله به ایران فراخوان شده بودند، اظهار داشت: با سازمان‌دهی و تشکیل تیپ‌های مختلف منافقین موفق شدند ۵ هزار نیروی خود را تجهیز کنند و از کشورهای مختلف دنیا برای حمله به ایران کمک بگیرند، هر چند عراق در شکستن خطوط مرزی به آنها کمک کرد و به فاصله ۴۸ تا ۷۲ ساعت از حمله منافقین به داخل خاک ایران هواپیماهای عراقی برای حمایت و پوشش بهتر حمله به داخل خاک ایران، نیروهای رزمنده ما را بمباران کردند و در جایی هم به اشتباه نیروهای منافقین توسط همین هواپیماهای عراقی بمباران شدند.
فرمانده تیپ نبی اکرم کرمانشاه در دوران دفاع مقدس با اشاره به اینکه منافقین حضور مردم و به وجود آمدن ترافیک در منطقه را نادیده گرفته بودند، خاطرنشان کرد: منافقین با ایجاد تفکرات واهی برای همرزمان خود این تصور را برای آنها ایجاد کرده بودند که ملت ایران آماده پذیرایی از آنهاست و این جمله را «مسعود رجوی» بارها در سخنان خود اشاره کرده و می‌گفت "نخستین بار ما توسط یک دسته، با ایرانی‌ها درگیر شدیم و بعد گروهان و گردان‌های ما به اجرای عملیات در مهران پرداختند، اما اکنون نوبت آن شده است که از «مهران تا تهران» حرکت کنیم ".
*در عملیات مرصاد ۳ هزار کشته و مجروح از منافقین بر جای ماند
وی با بیان اینکه پاسگاه «بی‌ونیچ» محل استقرار نیروهای تیپ نبی اکرم برای بستن عقبه منافقین بوده است، گفت: من به همراه شهید صیاد شیرازی و گردانی از نیروهای همدان و گردان شهادت توجیه شدیم تا صبح روز پنجم مرداد ماه به این منطقه رسیده و عملیات انجام دهیم اما زمانی که ما به این منطقه رسیدیم، عملیات تمام شده بود و منافقین متفرق شده بودند.
*دستگیری ۱۶ منافق توسط عشایر «قلخانی»
فرمانده تیپ نبی‌اکرم کرمانشاه در دوران دفاع مقدس با بیان اینکه در عملیات مرصاد بیش از ۳ هزار نیروی منافق کشته و مجروح شدند، یادآور شد: ۲ هزار نفر دیگر از منافقین در این عملیات توانستند فرار کنند که ما برای پاکسازی مناطق مختلف به ارتفاعات رفتیم و موفق شدیم در مدت یک ماه کار پاکسازی را انجام دهیم و با ندادن حتی یک شهید، ۱۲۰ نفر از منافقین را به هلاکت برسانیم.
وی عامل اصلی پیروزی «عملیات مرصاد» را امداد خداوندی دانست و گفت: لشکر «بدر» ایران که با تجهیزاتی برای شرکت در خطوط جنوبی و مقابله با نیروهای عراقی عازم این منطقه بود، در منطقه «حسن‌آباد» به طور تصادفی با منافقین درگیر شدند و این امر یکی دیگر از دلایلی بود که توانست جلوی سرعت منافقین به داخل شهرهای دیگر را بگیرد.
سردار ناصح با ذکر خاطره‌ای از دستگیری منافقین در ارتفاعات «کرند» کرمانشاه گفت: نیروهای عشایر «قلخانی» موفق شدند ۱۶منافق را با فریب دادن و با این شرط که به کردهای عراقی تحویل داده می‌شوند، در ارتفاعات کرمانشاه دستگیر کنند و با هماهنگی که با سپاه به عمل آوردند، آنها را تحویل دهند و زمانی که آقای وحید وزیر دفاع کنونی قصد تقدیر از آنها را داشت این عشایر به دریافت لوح تقدیر بسنده کردند.