فروغ ِ بى فروغ

نویسنده: ايرنا
سحرگاه روز سه شنبه چهارم مرداد ۱۳۶۷ تنگه «چهارزبر» آرام بود اما همه مى دانستند که این سکوت مقدمه یک توفان خونین است. رزمندگانى که خود را به تنگه رسانده بودند بر روى ارتفاعات دو سمت جاده و نیز پشت خاکریزى که بر روى جاده احداث شده بود جاى گرفته بودند. همه چشم ها به سیاهى جاده بود هیچکس جز خدا نمى دانست چه خواهد شد اگر چه رزمندگان در اشتیاق رویارویى با منافقین و سرکوب آنان آرام و قرار نداشتند.

اما در اندیشه فرماندهان مستقر در منطقه امواج نگرانى در جریان بود و فقط یک چیز به آنان آرامش مى داد و آن یارى خداوند و امدادهاى غیبى او بود، دعاهاى مخلصانه امام و مادران دل شکسته شهدا آرى خدا نمى گذارد که ثمره آن همه خون پاک و خون دل خوردن هاى سوزناک به وسیله گروهى بوالهوس برباد رود.
عملیات مرصاد با رمز مقدس « یا على بن ابیطالب» در پنجم مرداد ماه سال ۶۷ به فرماندهى سپاه پاسداران و با پشتیبانى هوانیروز و ارتش از سه محور شروع شد.
عملیات مرصاد:
در حالیکه آخرین تانکهاى دشمن در سوم مردادماه ۱۳۶۷ در حال عقب نشینى از منطقه جنوب بودند و سخنگوى نظامى عراق نیز رسما اعلام کرد که نیروهاى عراق از دو شهر گیلانغرب کرمانشاه و صالح آباد ایلام عقب نشینى کرده اند نیروهاى منافقین براساس یک برنامه زمانبندى شده ۳۳ ساعته قصد داشتند با بهره گیرى از ۲۵ تیپ که در مجموع تا پنج هزار نفر را در بر مى گرفت در پنج مرحله خود را به تهران رسانده و نظام جمهورى اسلامى را سرنگون کنند. منافقین بر این باور بودند که ایران در شرایط استیصال مطلق به پذیرش قطعنامه تن داده و این روندى است که به فروپاشى و سرنگونى کامل نظام جمهورى اسلامى سرعت مى بخشد.
منافقین در طرح خود براى رسیدن به تهران قصد داشتند طى پنج مرحله از شهرهاى سرپل زهاب، اسلام آباد غرب، کرمانشاه ،همدان و قزوین عبور کرده و خود را به تهران برسانند.
همچنین در این عملیات دولت عراق ۱۲۰ دستگاه تانک، ۴۰۰ دستگاه نفربر، ۹۰ قبضه خمپاره انداز ۸۰ میلیمترى، ۳۰ قبضه توپ ۱۰۶ میلیمترى، یکهزار قبضه تیربار کلاشینکف و یکهزار دستگاه کامیون و خودرو در اختیار منافقین قرار داده بود.
بدین ترتیب روز دوشنبه سوم مرداد ۱۳۶۷ ساعت ۳۰/۱۴ پس از اجراى آتش سنگین و بى سابقه توپخانه ارتش عراق در محور سرپل ذهاب نیروهاى منافقین در ساعت
۱۵:۳۰دقیقه با عبور از خط مرزى حمله خود را آغاز کردند.
عملیات منافقین با حملات کامل ارتش عراق همراه بود به موازات پیشروى نیروهاى منافقین به سمت «کرند غرب» نیروهاى عراقى نیز ضمن اجراى آتش پشتیبانى از جنوب گردنه «پاطاق» در نزدیکى سرپل ذهاب پیشروى کردند.
در ساعت ۱۸:۳۰ نخستین تانکهاى عراقى با آرم منافقین وارد شهر «کرندغرب» شد و با پیشروى به سمت اسلام آبادغرب در حدود ساعت ۲۱:۲۰دقیقه شهر اسلام آبادغرب را به تصرف درآوردند. پس از انتشار نخستین اطلاعیه نظامى عراق و تایید تصرف شهرهاى کرند و اسلام آباد غرب رادیوى منافقین خطاب به مردم کرمانشاه اعلام کرد نیروهاى این گروهک در حال پیشروى به سمت شهر کرمانشاه هستند و از مردم این شهر خواست به نیروهاى آنان بپیوندند. پس از تصرف شهرهاى کرندغرب و اسلام آبادغرب مردم این دوشهر و روستاهاى اطراف شب هنگام همان روز و سحرگاه روز بعد(سه شنبه) به سمت شهر کرمانشاه حرکت کردند.
منافقین بلافاصله پس از ورود به اسلام آبادغرب جریان برق و خطوط مخابراتى شهر را قطع کردند و تا منطقه «حسن آباد» ۲۰ کیلومترى اسلام آبادغرب پیشروى کردند و براى تجدید سازمان در همان جا مستقر شدند.
نیروهاى خودى بلافاصله پس از آگاهى از پیشروى منافقین در منطقه حسن آباد در فاصله ۲۰۰ مترى نیروهاى منافقین روى ارتفاعات «چهارزبر» خط پدافندى تشکیل داده و با آنان که تعدادشان به دو هزار نفر مى رسید درگیر و نیروهاى منافقین را زمین گیر کردند.
پس از مقاومت نیروهاى سپاه و بسیج در دشت حسن آباد و زمین گیرشدن نیروهاى دشمن در پشت ارتفاعات «چهارزبر» بتدریج نیروهاى خودى براى آزاد سازى مناطق تصرف شده و انهدام نیروهاى منافقین در منطقه متمرکز شدند.
روز پنجم مرداد ۱۳۶۷ عملیات «مرصاد» با رمز یا «على بن ابیطالب» آغاز شد در این عملیات سه گردان از تیپ نبى اکرم( ص) تیپ مسلم و یک گردان از ایلام به اسلام آبادغرب حمله کردند. در این عملیات نیروهاى لشکر ۲۷ محمد رسول الله(ص) از سه راهى غرب اسلام آباد و از پشت پمپ بنزین دشمن را دور زده و تلفات زیادى بر آنها وارد کردند.
در اثر پیش روى نیروهاى خودى درساعت ۱۴ اسلام آبادغرب از اختیار نیروهاى منافقین خارج شد در این حال خلبانان غرور آفرین با بیش از یکصد سورتى پرواز مواضع منافقین را در هم کوبیدند.
خلبانان جان برکف هوانیروز نیز با اجراى آتش پرحجم برروى دشمن زمینه فروپاشى مواضع منافقین را فراهم ساختند.
بلافاصله پس از آزادسازى شهر اسلام آباد یگانهاى سپاه پیش روى به سمت شهر کرند را آغاز کردند.
قبل از رسیدن نیروهاى خودى به این شهر در ساعت سه نیمه شب سه فروند بالگرد ترابرى عراق در کرند به زمین نشست و تعدادى از کادر منافقین و رهبرى این گروهک را از شهر خارج کرد. این واقعه نشانه آشکارى از شکست منافقین بود چنانکه پس از مدتى با پیش روى نیروهاى خودى به سمت کرند و انهدام تانکهاى زره پوش برزیلى منافقین دشمن هر آنچه داشت پس از ۴۸ ساعت بر زمین نهاد و متوارى شد.
در این عملیات حدود دوهزار تن از نیروهاى منافقین به هلاکت رسیدند وحدود یکهزارتن زخمى شدند و در میان کشته شدگان تعدادى از کادر و فرماندهان تیپ هاى منافقین دیده مى شد.