عملیات مرصاد؛ درس عبرتی برای منافقین دیروز و امروز

نویسنده: هابیلیان

عملیات غرورآفرین مرصاد از یکی از حماسه های ماندگار در تاریخ این سرزمین است که رزمندگان اسلام با اتکا به ایمان خود، تدبیر فرماندهی کل قوا و پشتیبانی همه جانبه مردم، لشکر منافقان کور دل را به طور کامل منهدم کردند.
تجهیزات منهدم‌شده منافقین در عملیات مرصاد

"بعد از ورود به تهران تا ۴۸ ساعت هر کاری خواستید بکنید و هر کسی را که خواستید، بکشید تا اینکه من فرمان عفو عمومی بدهم!... وقتی به تهران رسیدید اتاق کار سابق من را آماده کنید تا من بیایم و در آن مستقر شوم". این جملات بخشی از سخنان مسعود رجوی سرکرده گروهک منافقین در شب عملیات کوردلان تاریخ موسوم به "فروغ جاویدان"(۲ مرداد ۱۳۶۷) بود.

آنها(منافقین) به همه منافقین خبر داده بودند که به عراق بیایند و در کنار آنها، تهران را فتح کنند. حدود ۱۵ هزار منافق خوش‌خیال از اروپا و آمریکا به عراق و پادگان تروریستی اشرف آمده بودند تا با بهره‏گیری از جنگ‏افزارهای اهدایی صدام، جمهوری اسلامی را که به خیال آنان تضعیف شده بود و دولت از ملت جدا شده بود، سرنگون کنند. در این میان نیروی هوایی رژیم بعثی عراق نیز با حمایت مقدماتی، آنها را برای ورود به عمق خاک ایران و در نهایت، فتح تهران، ترغیب می‏کند.

مقارن ساعت ۳۰: ۱۴ در تاریخ سوم مرداد ۱۳۶۷ منافقین و ارتش عراق، عملیات مشترک خود را با هجوم زمینی از طریق مرز خسروی و سرپل ذهاب و هلی برن از جنوب گردنه "پاطاق" (نزدیک سر پل ذهاب) آغاز و به طرف شهر "کرند غرب" پیشروی کردند و حدود ساعت ۳۰: ۱۸ اولین تانک عراقی با آرم منافقین وارد شهر کرند غرب شده و تا ۵ کیلومتری جاده کرند- اسلام آباد، اتومبیل های شخصی در حال فرار را تعقیب کرده و مجدداً به شهر باز گرداندند. درهمین هنگام، حدود ۸ دستگاه تانک و نفربر به همراه نیروهای پیاده بعثی، مناطق شهر کرند غرب را تصرف و سپس به طرف اسلام آباد غرب پیشروی کردند. به محض رسیدن به مدخل شهر، تعدادی از منافقین با ورود به آن، اقدام به قطع برق و ارتباط مخابراتی و همچنین تیراندازی و آشفته نمودن اوضاع شهر کردند. در همین حین، تعدادی از نیروهای سپاه و مردم، با دشمن درگیر شدند که به دلیل عدم انسجام نیروها و آمیختگی منافقین با مردم، اوضاع از کنترل نیروهای نظامی خارج شد و شهر به تصرف دشمن درآمد.

منافقین کور دل به بیمارستان امام خمینی (ره) این شهر حمله کردند و تمام مریض ها را بر روی تخت بیماری به رگبار گرفتند و به شهادت رساند.

پس از تصرف اسلام آباد، دشمن با استفاده از تعداد زیادی تانک "دجله" و خودرو، به همراه تعدادی از نیروهای پیاده، در جاده اسلام آباد به طرف کرمانشاه حرکت کردند؛ اما در منطقه حسن آباد (۲۰ کیلومتری اسلام آباد) به دلیل سازماندهی نیروهای جدید و نیز با توجه به رسیدن یگان های منظم خودی، زمین گیر شدند. نیروهای خودی نیز در فاصله ۲۰۰ متری آنان، در ارتفاعات "چهارزبر" ضمن تشکیل خط پدافندی، با نیروهای دشمن درگیر شدند و بعد از ظهر روز ۵/۱۳۶۷/۴ با محاصره شهر اسلام آباد، ضمن پاکسازی و آزاد کردن شهر، به منظور انسداد عقبه و راه فرار دشمن، سه راه اسلام آباد- کرند را قطع کرده و منافقین را از دو سمت به محاصره درآوردند.

حمله منافقین به خاک ایران هنگامی روی داد که پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸توسط ایران، سربازان صدام بعثی حمله جدیدی را به جنوب ایران ترتیب داده بودند بنابراین طبیعی بود که تمرکز قوای نظامی و دفاعی ایران روی محور جنوب متمرکز شود در واقع صدام در صدد بود که با سرگرم کردن رزمندگان اسلام در جبهه جنوب راه را برای پیشروی منافقین هموار کند اما پیش بینی مقاومت مردمی و دلاوری های سربازان و سرداران جبهه حق بویژه امیر شهید صیاد شیرازی را نکرده بود.

**هوشیاری امام(ره)
تنها چند روز پیش از حمله منافقین، بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی لزوم هوشیاری و آمادگی رزمندگان اسلان را یادآور شدند. حضرت امام خمینی(ره) در بیاناتی درتاریخ ۳۱ تیرماه ۱۳۶۷خطاب به فرمانده سپاه فرمودند: «سلحشوران ارتش اسلام باید خود را آماده کنند که اگر دشمن دست به حملاتی زد، جواب مناسبی به آن بدهند. فرزندان انقلابی ام ، توجه کنید که امروز روز حضور گسترده در جبهه هاست. فکر نکنید که دیگر جنگ تمام شده است. خود را مسلح به سلاح ایمان و جهاد کنید. بر دشمن غدار رحم جایز نیست، اینها تمام حرف‌هایشان یک فریب است. ما خواستیم به دنیا ثابت کنیم که صدام معتقد به مجامع بین المللی نیست». (صحیفه نور جلد ۲۱)

بصیرت جامع امام روح الله(ره) که سال‌ها کشتی انقلاب اسلامی را از طوفان‌ها به سلامت عبور داده بود، این بار هم توطئه دشمنان را نقش بر آب کرد.
**"مرصاد" با رمز "یاعلی بن ابی طالب(ع)"

توقف منافقین در گردنه حسن آباد (بین اسلام آباد- کرمانشاه) ۳ روز طول کشید. تا آن که نیروهای خودی با سازماندهی و طرح منظم و حساب شده، در روز پنجم مردادماه، عملیات "مرصاد" را با رمز" یاعلی بن ابی طالب (ع)" آغاز نموده و طی چندین ساعت، صدها تن از منافقین را به هلاکت رسانده و بقیه را به فرار واداشتند. در این عملیات، رزمندگان از قسمت سه راهی اهواز (پشت پمپ بنزین اسلام آباد) دشمن را دور زدند و تلفات زیادی بر منافقین وارد کردند؛ به طوری که در ساعت ۱۱ به منافقین دستور عقب نشینی کامل داده شد.

در حین عملیات، هوانیروز با اعزام هلی کوپترهای کبرا و نیروی هوایی با بمباران دقیق موضع و ادوات منافقین، تلفات فراوان و موثری بر آنان وارد ساختند.

در جریان عقب نشینی نیز، منافقین با گماردن عده ای از نیروهای خویش برای سرگرم ساختن نیروهای خودی، سعی کردند تا از مهلکه بگریزند و ساعت ۲ بعدازظهر، پس از زد و خورد شدید بین منافقین و نیروهای خودی، شهر اسلام آباد آزاد شد و عده ای از منافقین، با عدم موفقیت در فرار، به کوهستان پناه بردند.
در این عملیات، بین هزارو ۶۰۰ تا دو هزار و ۵۰۰ نفر از منافقین به هلاکت رسیده و حدود هزار نفر نیز مجروح شدند. دو نفر از فرماندهان محورها و نیز چند فرمانده تیپ به همراه یکی از اعضای هیات اجرایی، در بین کشته شدگان بودند. تخمین زده می شد که حدود ۵۰۰ نفر نیز در منطقه متواری شده باشند، که جنازه ۵۰ نفر از آنان که زخمی بوده یا در درگیری با نیروهای خودی کشته شده بودند، به دست آمد. منافقان شکست خورده، در این تجاوز نابخردانه، متحمل تلفات و خسارات عظیمی شدند که بیش از ۱۲۰ دستگاه تانک، ۴۰۰ دستگاه نفربر، ۹۰ قبضه خمپاره‏انداز ۸۰ میلی‏متری، ۱۵۰ قبضه خمپاره‏انداز ۶۰ میلی‏متری و ۳۰ قبضه توپ ۱۰۶ میلی‏متری منهدم شد. علاوه بر آن ده‏ها دستگاه تانک، نفربر، خودرو و نیز صدها قبضه سلاح سبک و نیز مقادیری تجهیزات پیشرفته الکترونیکی و مخابراتی به غنیمت نیروهای اسلامی درآمد.

همچنین ده ها تن از منافقین در این عملیات به اسارت درآمدند که در میان آنان، برخی از فرماندهان و اعضای رده بالای منافقین نیز وجود داشتند.



**جهنمی برای یاران صدام

امیر فداکار سپاه اسلام و مرد روزهای سخت، شهید سپهبد علی صیاد شیرازی که فرماندهی اصلی عملیات انهدام منافقین را بر عهده داشت درباره این عملیات در خاطرات خود می نویسد: «شبانه خودم را با یک فروند هواپیمای فالکون به کرمانشاه رساندم و صحنه پیشروی دشمن را از نزدیک مشاهده کردم و متوجه اوضاع شدم. چنان جو پریشانی و اضطراب در مردم ایجاد شده بود که سراسیمه از خانه بیرون آمده بودند. از طرفی جاده کرمانشاه به بیستون از خوردوهایی که در انتظار جابه جایی بودند، مملو بود و ترافیک سنگینی ایجاد شده بود. بر این اساس با یک فروند هلی کوپتر از فرودگاه به سمت یکی از قرارگاه‌های تاکتیکی سپاه پاسداران مستقر در طاق بستان حرکت کردیم. نیمه شب چهارم مردادماه بود و تا ساعت یک ونیم نتوانستیم ماهیت دشمن را به دست آوریم که چه کسی است که همین طور در حال پیشروی است. ساعت ۵ به پایگاه رفتم. همه را آماده و مهیا برای توجیه دیدم. پس از توجیه خلبانان تاکید کردم وضعیت خیلی اضطراری است. چاره‌ای نداریم هلی‌کوپترهای کبری باید آماده باشند. یک تیم آتش آماده شد ابتدا خودم با یک هلی کوپتر ۲۱۴ برای شناسایی دقیق و هماهنگی به سمت مواضع حرکت کردم و به این ترتیب اولین عملیات را علیه نیروهای مهاجم و منافق آغاز کردیم. صبح روز پنج مرداد عملیات با رمز یا علی (ع) آغاز شد در تنگه چهارزبر چنان جهنمی برای یاران صدام برپا شد که زمانی برای پشیمانی نمانده بود. جاده به زودی انباشته از ادوات سوخته شد. همزمان با عملیات هوانیروز علاوه بر گروه‌های مردمی، تعدادی از لشکرهای سپاه نیز که از جنوب به غرب آمده بودند، وارد عملیات شدند. راه از هر سو به روی بازماندگان کاروان بسته شده بود و آنان به سختی می‌توانستند به عقب برگردند. بعضی از آنها به روستاها پناه بردند و بعضی هایشان با خوردن قرص سیانور به زندگی خود خاتمه داده بودند. عملیات که تمام شد در جاده کرمانشاه - اسلام آباد غرب هزاران کشته از آنان به جا مانده بود. اجساد پسران و دخترانی که با ملت خود بسیار ناجوانمردانه رفتارکرده بودند. کسانی که روز تنهایی میهن به یاری اردوی خصم شتافته بودند.»

**حمله از منافقین، سلاح از صدام، سناریو از آمریکا

چند هفته پیش از عملیات نافرجام فروغ جاویدان، یعنی روز دوشنبه ششم تیرماه ۱۳۶۸ (۲۷ ژوئن ۱۹۸۹)، "مروین دایملی"، نماینده کنگره آمریکا که در تظاهرات منافقین در واشنگتن شرکت کرده بود، طی سخنانی که بخش هایی از آن در یکی از کانال های تلویزیونی آمریکا پخش شد، با اطمینان خطاب به منافقین شرکت کننده در تظاهرات گفته بود: "نباید دست از تلاش بردارید مطمئن باشید که با کمی صبر و تلاش بیشتر، به زودی از مهران به تهران رژه خواهید رفت!"

اظهارات دایملی که به صورت نوار ویدئویی در میان کلیه اعضا و هواداران سازمان پخش شده بود، در حالی ایراد شده است که چند روز پیش از آن، یعنی در تاریخ ۳۰ خردادماه ۱۳۶۷ (۲۰ ژوئن ۱۹۸۹) ۱۳۸ تن از نمایندگان کنگره و ۱۴ نفر از سناتورهای آمریکایی، طی نامه ای خطاب به "جورج شولتز" وزیر امور خارجه این کشور، از وی خواسته بودند که به رشد جنبش های مقاومت داخلی در ایران توجه کند و دراین راستا اعلام کرده بودند: "استفاده از سازمان مجاهدین (منافقین)که مقر آن در عراق است، اکیداً توصیه می شود..."
در همین ایام، صدام حسین طی سخنانی که در مراسم تشویق خلبانان عراقی ایراد کرده و متن کامل آن از رادیو بغداد و سپس ترجمه قسمت هایی از آن از رادیو منافقین پخش شده بود، گفته بود: "اگر ایرانی ها به شرارت ادامه دهند، هیچ کس را در کنار خود نخواهند دید و مدتی دیگر می بینند که مجاهدین خلق به عمق بیشتری در داخل ایران نفوذ می کنند و در تهران، طاغوت های جنگ افروز ایران را سرنگون خواهند کرد..."

بنا به اعتراف یکی از اعضای رده بالای منافقین که در جریان عملیات مرصاد توسط رزمندگان ایران دستگیر شده بود، چند روز پیش از تهاجم منافقین به کرند و اسلام آباد، "رضایی"، عضو مرکزی سازمان، پس از نشستی با حضور مسعود رجوی و ۲ تن از افسران ارشد دایره استخبارات (امنیت) ارتش عراق، از بغداد به واشنگتن رفت و پس از شرکت در جلسه خصوصی یکی از کمیسیون های کنگره آمریکا، به عراق بازگشت و ۳ روز بعد عملیات منافقین آغاز شد.

مثلث آمریکا - عراق - منافقین دست از تلاش برای سرنگونی نظام ایران بر نداشته بود. پس از رسوایی طبس، ترورهای کور اوایل دهه ۶۰، شکست سخت در جنگ تحمیلی، کودتاهای نافرجام و... این بار با تشکیل ائتلاف در صدد شکست ایرانیان برآمدند اما باز هم به سرنوشتی بهتر از دفعات قبل نداشتند.



***عبرتی برای همه منافقین

داستان مرصاد درس عبرت خوبی است برای منافقینی که گمان می کنند با سلاح نفاق و پشتیبانی بیگانه می توانند خدشه ای بر پیکره ایران اسلامی وارد سازند، عبرتی برای منافقین دهه ۶۰ و دهه ۸۰ تا بدانند نظام مردمی ایران قوی تر از آن است که بتوان آن را با سلاح های مرگبار، جنگ نرم، رنگ های تزویر، دروغ و توهم از پا در آورد.