پرونده قضایی «طارق الهاشمی» از آغاز تا صدور حکم اعدام

S1.reutersmedia.net

معاون اول رئیس‌جمهور عراق که مدتهاست از کشور به دلیل پرونده سنگین اتهاماتش گریخته است، دیروز به طور غیابی در بغداد به اعدام محکوم شد.

 

به گزارش فارس، سخنگوی دادگاه عراق امروز اعلام کرد که نهاد قضایی این کشور، «طارق الهاشمی» معاون دوم فراری رئیس‌جمهور عراق و رئیس دفترش را به طور غیابی به اعدام با طناب دار محکوم کرده است.

 

وی افزود که اتهام هاشمی، هدایت یک جوخه ترور در عراق بوده است.

 

پرونده اتهامات «طارق هاشمی»

 

شورای عالی قضایی عراق اعلام کرد چندی پیش اعلام کرده بود که هاشمی و تعدادی از محافظانش در 150 عملیات مسلحانه از جمله انفجار خودروها و ترور شهروندان عراقی و زائران ایرانی دست داشته‌ است.

 

«عبدالستار بیرقدار» سخنگوی اطلاع‌رسانی شورای عالی قضایی عراق گفته بود: هیئت ویژه تحقیق پرونده طارق الهاشمی به این نتیجه رسیده است که تیم محافظان الهاشمی در 150 عملیات تروریستی با هدایت و دستور شخص او دست داشته است.

 

وی افزود: محافظان الهاشمی به دست داشتن در ترور افسران بلند پایه، پزشکان و زائران ایرانی همچنین حملات تروریستی با استفاده از خودروهای بمب گذاری شده در مناطق مختلف و بمب گذاری بر سر راه خودروهای گشتی ارتش، پلیس و مقامات دولت عراق اعتراف کرده‌اند.

 

بیرقدار گفت: از جمله حوادثی که در ذهن مردم عراق ثبت شده است انفجار یک کمربند انفجاری در نزدیکی پل ائمه در منطقه الاعظمیه در میان زائران امام موسی کاظم (ع) در سال 2010 و ترور «ولید جعاز» نماینده شبکه الشرقیه در سال 2006 است.

 

سخنگوی مطبوعاتی شورای عالی قضایی عراق از خانواده‌های قربانیان و مصدومان این عملیات درخواست کرد برای مطالبه دعاوی شخصی خود به دادگاه مرکزی عراق مراجعه کنند.

 

پخش اعترافات محافظان هاشمی و صدور حکم بازداشت او

 

به دنبال پخش اعترافات اعضای تیم حفاظتی هاشمی در ماه دسامبر گذشته مبنی بر اقدامات تروریستی به دستور وی، شورای عالی قضایی عراق در 19 دسامبر حکم بازداشت این مقام عراقی را به اتهام دست داشتن در اقدامات تروریستی صادر کرد.

 

این اقدام باعث به وجود آمدن یک بحران سیاسی در عراق شد و بدنبال آن، هاشمی به منطقه کردستان در شمال عراق پناهنده شد و همه اتهامات منتسب به خود و تیم حفاظتی‌اش را ساختگی و دروغ دانست.

 

ماجرای فرارهای زنجیره‌ای هاشمی

 

پس از صدور حکم بازداشت الهاشمی، وی ابتدا به منطقه کردستان عراق گریخت و مدتی در پناه «مسعود بارزانی» رئیس این منطقه و «جلال طالبانی» رئیس جمهوری عراق قرار گرفت.

 

مدتی که هاشمی در منطقه کردستان عراق حضور داشت برخی از کردها از جمله «محمود عثمان» عضو ائتلاف کردستان وی را دردسری بزرگ برای کردها توصیف کردند و زمانی که وی از کردستان رفت آنها تمایلی برای بازگشت دوباره او نداشتند.

 

هاشمی که تحت حمایت سعودی‌ها و دوحه بود، از کردستان به قطر و عربستان سفر کرد.

 

پس از اینکه معاون تحت تعقیب رئیس جمهوری عراق به قطر رفت مقامات عراقی از دوحه خواستند که وی را به دستگاه قضایی این کشور تحویل دهد اما قطر که برای ایجاد ناامنی در عراق به هاشمی دل بسته بود، از این امر امتناع ورزید.

 

مدتی بعد طارق الهاشمی به عربستان سفر کرد که در این مدت نیز اخباری از دیدارش با «عزت الدوری» بعثی معروف و معاون صدام منتشر شد.

 

معاون فراری رئیس جمهوری عراق که دیگر جایی در کشور نداشت پس از آن به ترکیه رفت و در آنجا آپارتمانی اجاره کرد و به همراه اعضای خانواده و تعدادی از محافظانش در استانبول اقامت گزید.

 

در این مدت، پلیس بین‌الملل نیز حکم بازداشت هاشمی را صادر کرد اما آنکارا حاضر به تحویل او به پلیس بین‌الملل نیز نشد و در مقابل به او اقامت دایم داد.

 

در تمام این مدت طارق الهاشمی دست از حمله علیه دولت «نوری المالکی» بر نداشت و همواره مدعی می‌شد که حاضر است در برابر دادگاه قرار گیرد اما به دستگاه قضایی عراق اطمینانی ندارد که البته ادعایی بیش نبود به ویژه که محافظانش اعترافات زیادی علیه وی کرده بودند و صدور حکم اعدام برای او تا حدودی قطعی به نظر می‌رسید.

 

وی چند روز پیش، از رئیس‌جمهور عراق خواسته بود که با استفاده از نفوذش، مانع صدور و اجرای حکم اعدام در عراق باشد.

 

محاکمه‌های غیابی

 

یک منبع آگاه قضایی عراق، دیروز اعلام کرده بود که دادگاه عالی کیفری عراق، جلسات محاکمه غیابی «طارق الهاشمی» معاون دوم فراری رئیس جمهور این کشور و محافظانش را، امروز از سر می‌گیرد.

 

هاشمی پیش از این، به اتهام دخالت در حملات تروریستی در سه نوبت به طور غیابی محاکمه شده است و تعدادی از محافظانش نیز به همکاری با او در حملات مذکور اعتراف کرده‌اند. قرار بود 24 مرداد گذشته، چهارمین جلسه این دادگاه برگزار شود اما برای بار دوم این جلسه دادگاه نیز به تاخیر افتاد و طی آن، تنها به اظهارات 5 تن از شاهدان و متهمان پرونده هاشمی در دادگاه گوش داده شد. از این 5 نفر، 4 نفر از محافظان هاشمی بودند و یک نفر نیز مسئول جابه‌جایی بمب‌ها در مناطق مختلف بغداد بود.

 

قاضی این دادگاه اعلام کرده بود که جلسه بعدی در تاریخ 9 سپتامبر (امروز) برگزار خواهد شد و طی آن به سخنان دادستان کل درباره این پرونده گوش داده می‌شود.

 

 

با اعلام حکم غیابی اعدام طارق الهاشمی باید منتظر ماند این حکم به چه صورت قابل اجراست آیا دولت ترکیه تحت فشار بین المللی حاضر خواهد شد که او را به مقامات عراقی تحویل دهد یا خیر.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31