ائتلاف‌های ضدتروریسم در مسیر توسعه و تضاد

Tayebi

در چند روز گذشته مهم ترین رخداد تروریستی، حادثه انفجار بمب در قطار شهری سن پترزبورگ در روسیه بود که منجر به کشته و زخمی شدن عده ای از مردم شده است. این در حالی است که زنجیره اقدامات ضدتروریستی در روسیه بسیار محکم است و روسیه به دنبال سرکوب جدی تروریسم بوده و هست.

هر چند پس از فروپاشی شوروی سابق و استقلال کشورهای آسیای مرکزی ، به علت اعمال نفوذ روسیه در مسائل سیاسی همین کشورها و مداخله ی مستقیم در بحران قفقاز شمالی باعث گردیده اقدامات شبه نظامی و تروریستی از سوی مردم این مناطق انجام پذیرد. نا گفته نماند که روسیه تا به حال توانسته بر مشکلات منطقه قفقاز شمالی فائق آید اما این مساله به همین جا ختم نشده است. به نظر می رسد حمایت غرب و امریکا از شورشیان منطقه قفقاز بخصوص چچنستان و همچنین پیوستن بسیاری از مردمان این منطقه به نیروهای تروریستی داعش باعث گردیده دامنه خطر وسیعتر گردد و این مساله خطرات جدی تری را برای روسیه رقم بزند. در حال حاضر با فروپاشی نسبی ساختار داعش و برگشتن برخی نیروهای تروریستی از جمله چچن ها به کشور خود و به همراه داشتن ادوات نظامی هنوز این خطر وجود دارد که میزان حملات تروریستی در روسیه بیشتر و گسترده تر گردد.

از سوی دیگر ائتلاف دو کشور تروریست پرور عربستان و پاکستان برای مقابله با تروریسم! ، به نوعی بیانگر توسعه و تضاد است. این دیدگاه از آن رو است که از طرفی ما توسعه تروریسم را در منطقه شاهد هستیم و از طرف دیگر حامیان تروریسم دم از مقابله با آن می زنند. این توسعه ی شاخه ای تروریسم در منطقه آسیای مرکزی و خاورمیانه و توسعه به شرق و جنوب شرق آسیا، به واقع بدون حمایت نمی تواند میسر گردد .

به نظر می رسد بایستی ائتلاف مثلث شکل بگیرد تا تروریسم در بدنه خود از هم فرو بپاشد. در این راستا یک راس مثلث می تواند ایران، روسیه و ترکیه باشد که تروریسم را در منطقه کنترل و از بین ببرد. راس دیگر مثلث می تواند شامل ائتلاف شبه قاره و برخی کشورهای عربی شود که این ائتلاف شاید خیلی ثمر بخش نباشد. و از سوی دیگر ائتلاف شرق و جنوب شرق آسیا شامل چین، کره جنوبی و ژاپن به همراهی برخی کشورهای جنوب شرق می توانند ریشه تروریسم را بخشکانند. هرچند تا به حال ائتلاف در منطقه خاورمیانه نتیجه ای نداده چراکه حاکمیت های موجود در منطقه، همواره در راه تحقق ائتلافی برعلیه تروریسم توفیق جدی نداشته اند چراکه اهداف یکسانی را دنبال نکرده و نمی کنند. از طرفی حفظ منافع ملی و حفظ حاکمیت باعث گردیده تا این کشورها نتوانند بصورت منسجم حرکت جدی نشان دهند. در حال حاضر جدی ترین برنامه های ضد تروریسم در دستور کار ایران و روسیه بوده و کشورهای دیگر منطقه فقط به دنبال تفرقه و حفظ منافع بوده اند.

به هر ترتیب ما شاهد حرکات نمایشی کشورها در جهت مقابله با تروریسم هستیم و از طرفی شاهد اقدامات تروریستی نظیر حادثه سن پترزبورگ نیز هستیم و نمی توانیم یک جدول تناسبی را در نظر بگیریم که بالاخره تروریسم را می توان حذف کرد و به صفر رساند. چرا که در جدول ما تناسبی بین کشورهای منطقه وجود ندارد و هنوز تفکرات غلط سلفی و افراطی دست به گریبان مسلمانان است.

 

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31