مروری گذرا بر چگونگی تدوین «دایرة المعارف شهدای ترور»

Dayeratolmaarefاوایل اردیبهشت ماه سال 1390 مراسم رونمایی از اولین دائرة المعارف شهدای ترور کشور که به همت بنیاد هابیلیان (خانواده شهدای ترور کشور) گردآوری شده بود در سالن کنفرانس سازمان صدای و سیما جمهوری اسلامی برگزار شد. در این مراسم حجت السلام حیدر مصلحی؛ وزیر اطلاعات، سردار محمدرضا نقدی؛ فرمانده سازمان بسیج مستضعفین و سید محمدجواد هاشمی نژاد دبیرکل بنیاد هابیلیان حضور داشتند. به مناسبت دومین سالگرد رونمایی از این اثر ارزشمند شرح مختصری از چگونگی تدوین آن از نظرتان می گذرد:

هنگامی که بنیاد‌ هابیلیان(خانواده شهدای ترور کشور)، در سال 1384 شروع به فعالیت نمود، در اولین و مهم‌ترین قدم، تمرکز خود را بر تدوین مجموعه‌ای قرار داد که سال‌ها از دیدگاه محققان، روزنامه‌نگاران و اهل فن و نظر غافل مانده بود و این مهم جمع‌آوری لیست کامل شهدای مظلوم ترور کشور بود.

واقعيت اين است كه تا پيش از تدوين ليست جامعي از تعداد شهداي عمليات‌هاي تروريستي، ابعاد جنايات گروهك‌های تروريستي براي جامعه مشخص نشده بود و اگرچه در همه منابع تاريخي، سخن از تعداد بسيار زياد شهداي ترور ذكر مي‌شد اما این مسئله تنها در حد اظهار نظر و ابراز تأسف چند تن از مقامات مسئول از عدم تدوین چنین لیستی بود، چنانکه  آمار دقيق و مبتني بر یک تحقيق جامع و علمي، هیچ‌گاه تا پیش از این گردآوردی نشده بود، لذا در ابتدا گروه پژوهش و تحقیق بنیاد ‌هابیلیان، در مدت یک سال کار مداوم و پیگیر و با بررسی‌های دقیق و موشکافانه و همراه با استناد و نیز همكاري خانواده‌هاي شهدای معزز ترور و برخي از ارگان‌هاي دولتي از سراسر كشور، این لیست را گردآوری و تدوین نمود.

در این میان البته نتیجه نهایی کار و تدوین آمار قربانیان ترور در کشور، موجب تعجب و حیرت همگان شد، به‌گونه‌ای که بیش‌ازپیش فرضیه‌های قبلی را به یقین نزدیک می‌کرد و بر همگان آشکار می‌کرد که جمهوری اسلامی ایران حقیقتاً بزرگ‌ترین قربانی تروریسم است. در حال حاضر و طبق آمار جامعی که در دایره‌المعارف شهدای ترور کشور گردآوری شده، جمهوری اسلامی ایران بیش از 17000 نفر از شهروندان و مقامات سیاسی خود را در مواجهه با گروه‌های تروریستی از دست داده است که در این میان بیش از 12000 نفر توسط سازمانی موسوم به مجاهدین خلق(منافقین) شهید شده و مابقي نیز توسط ديگر گروه‌ها از جمله فرقان، کوموله، دموکرات، حزب توده، گروه‌های تروریستی تجزیه‌طلب، اشرار، پژاک، جندالله(عبدالمالک ریگی)، انصار السنه، تندر و... به شهادت رسیده‌اند. البته در تدوین دایره‌المعارف شهدای ترور کشور موارد قابل توجه دیگری نیز برای محققان و خوانندگان فراهم شده است که علاوه بر مشخصات کامل افراد ترور شده، گروهک تروریستی عامل ترور و نیز محل ترور به صورت کامل ذکر شده است.

برای تدوین این دایره‌المعارف روش‌های گوناگونی مورد ارزیابی و عمل قرار گرفت. به عنوان مثال و با بررسی جنایات سازمان موسوم به مجاهدین خلق(منافقین) که از 30خرداد1360 وارد فاز مسلحانه علیه جمهوری اسلامی شدند و با ترور بیش از 12000 نفر از هموطنانمان «نماد تروریسم در ایران» هستند، متوجه می شویم که این جنایتکاران هر اقدام تروریستی را که انجام می دادند در نشریه رسمی خود «مجاهد» با ذکر دقیق محل ترور و پذیرفتن مسئولیت ترور، این اقدام را منعکس می‌کردند. بنابراین در کنار تعامل با بسیاری از خانواده‌های این شهیدان عزیز، ادارات بنیاد شهید سراسر کشور، مرور دقیق روزنامه‌های کثیرالانتشار، خاطره‌نویسی از آشنایان، اقوام و همکاران این شهدا، مستندات اعترافات منافقین در نشریات این سازمان تروریستی نیز یکی از مواردی بود که بعد از تحقیق و اثبات ادعای چاپ شده در آن نشریات، معیار جمع‌آوری لیست خانواده شهدای ترور کشور شد؛ نشریاتی که  آرشیو کامل آن در واحد پژوهش و تحقیق بنیاد ‌هابیلیان موجود و سندی است بر خوی ددمنشی و وحشی‌گری این گروهک.

پس از شهدای مظلوم ترور، لازم است از جانبازان ترور نیز ذکر نامی شود، جانبازانی که طبق آمار مستند بیش از 5000 نفر می‌شوند و از این تعداد نیز 4000 نفر توسط منافقین زخمی و مجروح شده‌اند. هر چند که جنایات منافقین در جنگ تحمیلی و همراهی با حزب بعث و صدام و ستون پنجمی و جاسوسی و تخلیه تلفنی که در نهایت منجر به شهادت جوانان این مرز و بوم شد در جای دیگر باید بررسی و نمایانده شود.

در نهایت نیز کتاب دایره‌المعارف شهدای ترور به تمام سفارت‌‌خانه های ایران در خارج از کشور و سفارت‌های دیگر کشورها در داخل کشور به دو زبان انگلیسی و فارسی ارسال  شد تا سندی باشد بر مظلومیت ایران به عنوان بزرگ‌ترین قربانی تروریسم.

مراسم رونمایی ازکتاب دایرة المعارف شهدای ترور کشور


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31