14 مرداد، روز حقوق بشر اسلامي و كرامت انساني

Human Rightsسازمان كنفرانس اسلامي در سال 1369 شمسي اعلاميه اسلامي حقوق بشر را در سطح دولت‌هاي اسلامي به تصويب رساند و متعاقب آن، در سال 1387 بنابه پيشنهاد جمهوري اسلامي ايران، سالروز تصويب اعلاميه اسلامي حقوق بشر، يعني 5 اوت هر سال (14 مرداد) را به عنوان روز "حقوق بشر اسلامي و كرامت انساني" تصويب كرد. براساس اين قطعنامه، قرار شد كه كشورهاي اسلامي هر ساله اين روز را در سطح ملي خود، گرامي دارند. از اين رو جمهوري اسلامي ايران در سال 1388، اين روز را در تقويم ملي مناسبت‌هاي خود، گنجاند و امسال براي سومين سال اين مناسبت گرامي داشته مي‌شود.

سومين سال بزرگداشت "روز حقوق بشر اسلامي و كرامت انساني" در تقويم ملي ايران امسال درحالي فرا رسيد كه شاهد نسل كشي مسلمانان در ميانمار هستيم. متأسفانه نه تنها به حقوق كرامت مسلمانان در كشورهاي غيرمسلمان وقعي گذاشته نمي‌شود، بلكه با كمال تأسف بايد پذيرفت كه در كشورهاي اسلامي نيز حقوق مسلمانان مورد سركوب و تجاوز قرار مي‌گيرد. مسلمانان بحرين و عربستان از مقدماتي‌ترين اصول انساني و حقوق اسلامي خود محروم هستند و روزي نيست كه از اين كشورها خبر دستگيري، شكنجه و قتل مسلماناني كه خواهان دستيابي به حقوق اساسي خود هستند به گوش نرسد.

ما مسلمانان صادقانه بايد اعتراف كنيم كه از اصول و معيارها و ديگر آموزه‌هاي اصيل آرماني خود فاصله جدي گرفته‌ايم و اين فاصله جز با تلاش همه جانبه و عالمانه و نفي وابستگي‌ها و تقويت خودباوري و همبستگي و همدلي و فداكاري و مهرباني مرتفع نمي‌شود. از تصويب اعلاميه حقوق بشر اسلامي توسط سازمان كنفرانس اسلامي 22 سال مي‌گذرد، در سند مزبور، برگرفته از مباني اسلامي تعهدات مختلفي براي رعايت حقوق انسان برعهده دولت‌هاي اسلامي قرار گرفته است. بايد در روز حقوق بشر اسلامي و كرامت انساني مجدداً از خود بپرسيم تا چه اندازه اين حقوق و تعهدات را مي‌شناسيم و تا چه اندازه براي رعايت آنها در سطح داخلي كشورهاي اسلامي كوشش لازم معمول داشته‌ايم؟ وضع عملكردهاي ماه در گذشته و حال چگونه بوده است؟ و براي سال فراروي چه برنامه‌هائي در ابعاد مختلف حقوق انساني مورد نظر و پيگيري داريم؟

در روز حقوق بشر اسلامي ضمن بزرگداشت دستاوردهاي مثبت متنوعي كه در سطح يكايك كشورهاي اسلامي در حيطه‌هاي متنوع حقوق انساني طي يكسال گذشته بدست آمده و ضمن ابراز نگراني از موارد نقض حقوق انساني كه به اشكال مختلف بروز يافته است، بار ديگر مي‌توان اين پرسش را مشفقانه مطرح كرد كه چرا نبايد در يكايك كشورهاي اسلامي قوانين و مقررات مختلف، عملكرد ساز و كارهاي متنوع اجرايي و قضايي و فرهنگ عمومي و رفتاري قاطبه مردم همه و همه انعكاس دهنده رعايت حقوق و آزادي‌هاي مشروع انسان‌ها و مقابله با ظلم و تعدي باشد؟ براستي اگر ما به خوبي هنجارها و معيارهاي درست در زمينه رعايت حقوق انسان‌ها را رعايت كنيم و به تعهدات شرعي و حقوقي خود در اين زمينه پايبند باشيم ديگر در كشورهاي اسلامي شاهد جناياتي همانند آنچه در بحرين شاهد بوديم و هستيم نخواهيم بود، ديگر دايه‌هاي مهربان‌تر از مادر و قدرت‌هاي سياسي زورگو مجالي نخواهند يافت كه براي ملت‌هاي مسلمان نسخه بپيچند و خود را منادي حقوق و آزادي‌ها جا بيندازند يا مداخلاتي ويرانگر همانند مورد ليبي انجام دهند.

 

منبع: روزنامه‌جمهوری‌اسلامی


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29