تقابل با تروریسم و حرکت به سمت جهانی شدن و امنیت پایدار جهانی

Tayebi

در وهله نخست، تحولات رخ داده در عرصه بین‌الملل به تولید مفهوم امنیت مشترك منجر شده است که این مفهوم بدان معناست كه تأمین امنیت ملی و بین المللی و حتی جهانی بدون مشاركت همگان میسر نیست. این مفهوم بطور مشخص بر سه اصل «برابری جهانی، عدالت بشری و کرامت انسانی » استوار است. در این مرحله اگر چه گستره جهانی امنیت مد نظر بوده، اما از حیث ماهیت همچنان مبتنی بر طرز تلقی حاکمیت و ملیت می‌باشد.
در وهله دوم، به مفهوم امنیت دست جمعی بایستی توجه گردد، آنچنان‌كه در منشور سازمان ملل متحد نیز، امنیت دست‌جمعی اشاره گردیده و بر شیوه‌های خاص از مقابله با تهدیدات خارجی با همكاری گروهی از كشورها اشعار دارد. اگر چه در این راهبرد، فراتر از ماهیت ملی امنیت دیده شده و گسترة وسیع‌تری را شامل می‌شود، اما اینکه این گستره وجهه جهانی داشته باشد یا نه، جای سوال است.

در وهله سوم، مفهوم امنیت فراگیر طرح می‌شود كه بیشتر به تغییر ماهیت نظامی امنیت و شمول ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... نظر دارد. این ابعاد می تواند ضامن راه توسعه پایدار امنیت در جهان باشد ولیکن ضروری است مخاطراتی که از این ابعاد ممکن است حاصل شود، کنترل گردد.

 در وهله چهارم، امنیت پایدار جهانی را باید نمونه عالی فرآیند مهم به شمار آورد، كه از سه‌بعد قابل توجه است: اولاً از حیث قلمرو، گسترة جهانی را مد نظر دارد، ثانیاً از حیث ماهیت فراتر از مرزهای ملی تعریف می شود و سرانجام ناظر بر تمامی ابعاد آن می‌باشد. امنیت جهانی صرفاً متوجه حفاظت از مرزها، حاكمان و منافع ملی نیست؛ بلكه تك‌تك شهروندان این جهان را در نظر دارد؛ به عبارت دیگر، امنیت مردم همسنگ امنیت دولت به حساب آمده و به همان اندازه خطیر و شایان توجه است.

در وهله پنجم: امنیت جهانی، بسیار كلان و ناظر بر وضعیت كره ایست كه ما بر روی آن زندگی می‌كنیم و با معضل های عمده‌ای كه امنیت جهانی با آن مواجه است، روبرو هستیم. از جمله این معضل ها، معضل تروریسم که بر تمام ابعاد زندگی بشری تاثیر منفی دارد و مخاطره ای نافرجام و پدیده ای شوم است. در این راستا برای حفظ امنیت پایدار در سطوح مختلف بایستی این مخاطره حذف گردد و بی دریغ ریشه کن شود.

در وهله ششم: باید بر این نکته اذعان داشته باشیم که آنانی که حامی تروریسم هستند قطع به یقین نه جهان و جهانی شدن برایشان اهمیت دارد و نه انسان و زیست کره دارای اهمیت است. امروزه کره زمین در شرایط خیلی امن به سر نمی برد و خسارات محیط زیستی هم کم نیست و این مساله بیانگر این است که امكانات و شرایط یك زندگی ایمن و اطمینان بخش بر روی كره زمین در حال خطر است و انسان به وضعیتی نزدیك می‌شود كه در آن زندگی با تهدیدات زیادی همراه خواهد بود؛ تهدیداتی چون اشعه‌های خطرناك خورشید، مواد سمی، كمبود آب، گرمای زمین و كمبود انرژی كه هر یك حیات انسان را تهدید می کند.

 به هر ترتیب بایستی برای امنیت پایدار جهانی تلاش کنیم و جهانی عاری از سلاح و ترور را نیز تجربه کنیم و پا را فراتر از مرزها بگذاریم و جهانی بیندیشیم. اگرچه جهانی شدن بطور نسبی هم امنیت جهانی و هم نا امنی جهانی را به‌دنبال دارد.

 


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29