اسدالله لاجوردی (19)

زندگی و مبارزات شهید اسدالله لاجوردی

در نامه های شهید لاجوردی به رئیس قوه قضائیه همواره شاهد تلاش او برای جلب نظر مساعد مسئولان در جهت ایجاد امکانات رفاهی بیشتر برای زندانیان هستیم

 

Lajevardi07

 

• تشویق به یادگیری قرآن

حفظ و قرائت قرآن و آشنایی با مفاهیم قرآنی از جمله ارزش های مهمی بود که در دوران تصدی لاجوردی مورد اهتمام همه ی مسئولان سازمان زندان ها قرار گرفت . با اجرای این طرح تفریحات ناسالم ، از جمله قمار که تنها سرگرمی زندانی ها به شمار می رفت جای خود را به حفظ و یادگیری کلام خدا داد .

لاجوردی که پیشگام فعالیت های آموزشی و سوادآموزی در زندان بود ، این بار درصدد برآمد تا سرچشمه های ایمان را به درون زندان ببرد.او آموزش قرآن و احکام دین را در صدر برنامه های فرهنگی خود قرار داد و به صورت مؤکد ، مسئولین زندان ها را به تسهیل شرایط حفظ و قرائت قرآن توصیه کرد .

انس با قرآن بهترین سرگرمی را در میان زندانی ها به وجود آورد ، ضمن آن که از این طریق می توانستند از مزایایی نظیر ملاقات و مرخصی نیز بهره مند شوند . این امر به خصوص در میان زنان زندانی بیشتر مشاهده می شد که در طول روز با قرآن های کوچکی که در دست داشتند ، در محوطه قدم می زدند و به یادگیری آیات همت گماشتند . (1)

 

با رواج فراگیری کتاب آسمانی در میان زندانیان ، اندیشه ی برگزاری مسابقات حفظ و قرائت قرآن کریم به وجود آمد . ریاست سازمان ترتیبی داد تا زندانیان حافظ و قاری قرآن در سطح هر زندان انتخاب شوند و سپس در مراحل منطقه ای ، استانی و کشور به رقابت با یکدیگر بپردازند . برخی از برگزیدگان این مسابقات کسانی بودند که در بدو ورود به زندان بی سواد محض به شمار می رفتند و اینک علاوه بر برخورداری از نعمت سواد ، در جرگه ی حافظان و قاریان قرآن کریم قرار می گرفتند . (2)

 

لاجوردی درباره ی تأثیر یادگیری کلام خدا بر روان افراد و ایجاد زمینه های انس و الفت با قرآن می گوید :

" ... وقتی انسان قرآن می خواند در حقیقت دارد کلام خدا را گوش می دهد . خدا با او حرف می زند و او هر چه بیشتر قرآن بخواند رابطه اش با آفریدگار منسجم تر و قوی تر می شود . اگر این رابطه به صورت ملکه ی قلب انسان درآید دیگر بعید است کسی که قرآن حفظ دارد رویش بشود که فلان عمل خلاف را انجام دهد . مگر این که وجدانش بسیار سیاه و آلوده شده باشد و خدا نیاورد آن روزی را که ما تمام دلمان سیاه شود ." (3)

Lajevardi 9

• زیبا سازی فضای زندان

لاجوردی در خط مشی و دستورالعمل ارشادی _ اجرایی خود اشاره به این داشت که ایجاد و نگهداری فضای سبز و گلکاری در محوطه ها و هواخوری ها سهم بسزایی در بالا بردن روحیه پرسنل و زندانیان دارد و محیط زیست زندان را مساعدتر و قابل پذیرش تر می سازد .

ریاست سازمان عقیده داشت در جایی که زشت است و به دور از زیبایی و نظافت و به بیغوله شباهت دارد ، نمی توان انتظار داشت انسان ها به زیبایی روح و معنویت برسند ، به همین دلیل از آغاز تصدی مقام خود ، طرح باز سازی و زیبا سازی فضای زندان ها را در دستور کار قرار داد.

او زمانی این سخنان را مطرح می کرد که زندان ها ، به ویژه زندان اوین با مشکلات متعدی روبرو بودند . از جمله مشکل کمبود جا که باعث می شد زندانیان حتی برای خوابیدن هم جای کافی نداشته باشند و شب ها به نوبت در سرویس های بهداشتی بخوابند . (4)

 

سابقه اقدامات لاجوردی در زمینه ی زنگ آمیزی ، گلکاری و فرح بخش نمودن محیط زندان به دوره ی دادستانی او می رسید . وی به اندازه ای این امر را مهم می شمرد که اغلب خود شخصاً در فعالیت های عمرانی و زیبا سازی شرکت می جست و از انجام هیچ کمکی فرو گذار نمی کرد .

در این دوره ، مدیرانی که اقدامات مؤثری در خصوص زیبا سازی زندان ها انجام می دادند ، مورد تشویق قرار می گرفتند ، زیرا ریاست سازمان عقیده داشت حداقل کار زندانبان این است که محیطی آرامش بخش برای زندانی فراهم سازد . لاجوردی در این زمینه حتی تاوان طنز گل آقایی را پرداخت ، به طوری که تشبیه زندان اوین به " هتل اوین " در سال های زندانبانی او ، دستمایه طنز مطبوعات شده بود . (5)

 

آقای حسینی معاونت سازمان درباره ی اهمیت و ارزشی که لاجوردی برای تأثیر نقش محیط بر زندانی قائل بود ، می گوید :

" از اعتقادات ارزشمند ایشان این بود که مؤثرترین عامل در شکل گیری شخصیت زندانیان عامل محیط است ، لذا بر این که محیط زندانیان بسیار تمیز و بهداشتی باشد تأکید داشت و این که حتی الامکان کلیه ی اماکن زیبا سازی و گلکاری بشود . ایشان معتقد بود این محیط ها در بالا بردن روحیه ی پرسنل و زندانی ها سهم بسزایی دارد ." (6)

 

اسدالله بادامچیان از نزدیک ترین دوستان لاجوردی که عمری را در کنار او در زندان های رژیم پهلوی به سر آورده ، وضعیت زندان های کشور را در دوره ی لاجوردی در مقایسه با قبل از انقلاب چنین شرح می دهد :

" یادم نمی رود در ساختمان زندان سالن بزرگی بود که از شدت دود سیگار انباشته در آن انتهایش دیده نمی شد . شهید لاجوردی در مدیریت زندان خود آنجا را تمیز کرد و از فضای آن گلدان آویزان کرد ، رنگ آمیزی کرد . در حیاطی که بسیار آلوده و کثیف بود آب نما و حوض ساخت که الان در نهایت نظافت و زیبایی است . مقرر کرد هیچ کس نباید در سالن سیگار بکشد ، ته سالن اتاقی مخصوص سیگاری ها ساخت ، این نوع مراقبت ها و تحولاتی که او در زندان به وجود آورد ، به کتابی جداگانه نیاز دارد ." (7)

 

لاجوردی که خود سال های تلخی را در حبس رژیم شاه به سر برده بود ، می دانست فضای دلگیر زندان چه بلایی بر سر جسم و روح محکومان می آورد ، به همین خاطر به رغم تمام موانع موجود از جمله هزینه های گزاف مورد نیاز برای تعمیر زندان های فرسوده ، از هیچ تلاشی فروگذار نمی کرد .

برای او ، امور شخصی زندانی ها و حتی مسائلی مانند نیازهای طبیعی آنان اهمیت داشت ، با همین دیدگاه فضاهای خاصی را برای ملاقات های خصوصی زندانیان متأهل در نظر گرفته بود و عقیده داشت اعطای این امتیاز و ملاقات ها ، در استحکام مبانی خانوادگی زندانی و تمایل او به آزادی و زندگی سالم مؤثر است .

او همچنین برای حفظ سلامت زندانیان و رهایی از عدم تحرک که باعث رخوت و سستی می گردید، ورزش صبحگاهی را در میان آنها اجباری ساخت . به علاوه امکاناتی در زندان ها فراهم شد تا زندانی ها به تقویت و حفظ سلامت جسمی خود بپردازند . مسابقات ورزشی نیز به شکل منطقه ای و سراسری در رشته های والیبال ، تنیس و کشتی در میان زندانی ها برگزار می شد . (8)

 

در نامه های لاجوردی به رئیس قوه قضائیه همواره شاهد تلاش او برای جلب نظر مساعد مسئولان در جهت ایجاد امکانات رفاهی بیشتر برای زندانیان هستیم . (9)

 

« فصل سوم »

شیوه های مدیریت

• نظارت و کنترل

لاجوردی ارکان مدیریت خود را بر مبنای اصولی قرار داده بود که نظارت و کنترل یکی از اساسی ترین آنها به شمار می رفت . تیم های بازرسی و کنترل سازمان در دو سطح ، دائماً عملکرد سازمان را بررسی و گزارش می کردند : سطح اول شامل تیم ویژه ای به مسئولیت مدیر کل دفتر حفاظت اطلاعات سازمان و سطح دوم شامل تیمی مرکب از مسئولان حفاظت یکی از استان ها .

بازرسی سطح اول ، جز در موارد خاص به صورت دوره ای انجام می گرفت و بازرسی نوع دوم ، برابر جدولی انجام می شد که طی آن مسئولان حفاظت یک استان از زیر مجموعه ی سازمان در استان دیگر ، بازرسی می کرد .

علاوه بر این مدیران کل حفاظت موظف به ارائه ی گزارش فعالیت های خود بودند و نیز عملکرد آنها در سطوح مختلف ستاد تجزیه و تحلیل می شد . با افزودن گزارش نهادهای استان و دستگاه های دولتی و یا مردمی ، مجموعه ی تقریباً کاملی از ابزارهای نظارتی برای مدیریت سازمان فراهم می شد . (10) به همه ی اینها باید بازدید و نظارت مستقیم شخص ریاست سازمان را نیز اضافه کرد .

 

Lajevardi 3

لاجوردی در سفرهای مکرر خود به استان ها از زندان های مختلف بازدید و از نزدیک شرایط آنها و موقعیت زندانیان را بررسی می کرد . او در این بازدیدها خود را مقید به تشریفات نمی دانست و به سادگی و با کمترین مخارج ممکن ، خود را به زندان مورد نظر می رساند ، سپس بازدید خود را در نهایت دقت انجام می داد و همواره سعی می کرد اجازه ندهد تا حلقه ی رؤسا و مسئولان او را از رویارویی با واقعیت ها دور نگاه دارد . (11)

 

• نظم و برنامه ریزی

کار زندانبانی روال مشخصی دارد و اساس برنامه ی آن طبق قانون مشخص است ، لذا می توانیم این جنبه از برنامه ی زندان های کشور را مانند آنچه در مدارس می گذرد ، ذاتی تلقی کنیم . اما تا آنجا که به اهداف و استراتژی سازمان بر می گردد و برنامه هایی که در راستای سیاست های سازمان تدوین می شود ، لاجوردی شیوه ی خاص خود را داشت .

روش او اینگونه بود که پیش نویس برنامه ها را با مشورت ستاد سازمان تهیه و در گردهمایی سراسری مقارن با شروع سال جدید مطرح می کرد و به نقد و بررسی می گذاشت . حاصل این گردهمایی مجموعه ای بود که رئوس برنامه سازمان در سال مورد نظر را نشان می داد . تبدیل این برنامه ی کلان به برنامه های بخشی (در سطح استان و شهرستان) در چارچوب تفویض اختیارات به مدیران کل سپرده می شد .

 

• گزارش دهی

سازمان زندان ها در دوران تصدی لاجوردی به صورت پیوسته از طریق رسانه های عمومی و در قالب مصاحبه های ریاست ، مردم را در جریان مسائل ، مشکلات و وضعیت زندان های کشور قرار می داد .

در سطح قوه ی قضائیه نیز ، سازمان طبق ضوابط گزارش های تخصصی از عملکرد خود تهیه می کرد که به صورت تفصیلی یا تحلیلی به مقامات ذیصلاح تقدیم می شد . در موارد خاص نیز مانند مراجع ذیصلاح قانونی ، پاسخگویی سازمان تقریباً به روز بود و در سنوات آخر تصدی لاجوردی ، رسیدگی به کمتر موردی بیش از یک روز کاری به طول می انجامید .

 

 

پی نوشت:

 

1. آرشیو مجمع فرهنگی شهید بهشتی ، مصاحبه با اسدالله بادامچیان

2. سخنرانی شهید لاجوردی در جلسه ی رابطین هیئت مؤتلفه ی اسلامی

3. سخنرانی شهید لاجوردی در مراسم اختتامیه ی چهارمین دوره ی مسابقات حفظ و قرائت قرآن کریم زندانیان

4. سخنرانی شهید لاجوردی در جلسه ی رابطین هیئت مؤتلفه ی اسلامی

5. مظفر الوندی ، پیشین ، ص 20

6. آرشیو مجمع فرهنگی شهید بهشتی ، مصاحبه با حسینی

7. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، مصاحبه با اسدالله بادامچیان

8. آرشیو مجمع فرهنگی شهید بهشتی ، مصاحبه و بازدید شهید لاجوردی از زندان های استان کرمان

9. سند شماره ی 33 از مجموعه ی حاضر

10. شیوه های مدیریت شهید لاجوردی ، روزنامه ی کیهان ، 30/5/1381

11. آرشیو مجمع فرهنگی شهید بهشتی ، نوار ویدئویی بازدید شهید لاجوردی از زندان های استان کرمان

 

 

اسدالله لاجوردی (18)

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31