درنگاه یاران

منبع: بنیاد هابیلیان(خانواده شهدای ترور کشور)

دیداری بهشتی
در اوایل انقلاب، شهید کامیاب به همراه مرحوم ربانی، موفق به زیارت حضرت امام می شوند. چند لحظه ای در کنار حضرت امام می نشینند و با همدیگر به آرامی سخن می گویند و گاهی امام تبسمی می کند. درباره چگونگی این دیدار عاشقانه سید محمد کامیاب می گوید:

وقتی وارد اتاق حضرت امام شدیم، مرحوم ربانی سعی می کردند که شهید کامیاب، در کنار حضرت امام بنشیند و خودشان مقداری دورتر نشستند. سپس شهید کامیاب با همان متانت و وقار در کنار حضرت امام نشستند. واقعاً آن فضا برای شهید کامیاب فضایی بهشتی بود. ایشان به آرامی با امام شروع به صحبت کردند و می دیدم که امام به آرامی سخنان ایشان را گوش می دهد و گاهی لبخندی می زدند. متوجه نمی شدیم که ایشان چه می گوید. بعد از ملاقات با امام، وقتی به چهره شهید کامیاب نگریستم احساس کردم که خوشحالی زاید الوصفی در چهره و وجودش موج می زند و بسیار خرسند بود که لحظاتی را در محضر مراد خود سپری کرده است .

آری، شهید کامیاب به راستی عاشق امام خمینی بود و این عشق در تمام سخنرانی هایش چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب خود را نشان می داد. یاد هر دو سفر کرده، گرامی و مستدام باد.

آرامش در دانشگاه
در بحبوحه انقلاب در سال ۱۳۵۷ گروهی از دانشجویان، برخی از استادان دانشگاه را که به رژیم، بستگی داشتند دستگیر کرده و گروگان گرفته بودند و قصد داشتند با آنها به تندی رفتار کنند. حتی قصد اعدام برخی از آنها را داشتند که چنین کارهایی در آن هنگام شاید چندان برای انقلاب و مبارزان به صلاح نبود. در همان زمان تحصنی در بیمارستان امام رضا(ع) برگزار بود که شماری از روحانیان و انقلابیون در آن جا بودند، از جمله رهبر معظم انقلاب. هنگامی که خبر گروگانگیری دانشجویان را به ایشان دادند، معظم له به آقای دکتر روحانی می گویند یک نفر را بفرستید که دانشجویان را آرام کند، که دکتر روحانی، شهید کامیاب را پیشنهاد می کنند تا دانشجویان را آرام کنند. در این هنگام آیت الله خامنه ای با تبسم می گویند: چطور همه جا آقای کامیاب بروند؟ دکتر روحانی در جواب می گویند: چون ایشان خیلی صبور و بردبار و با حوصله اند و می توانند دانشجویان را با سخنان خود آرام کنند. با موافقت آیت الله خامنه ای، شهید کامیاب را به دانشگاه می برند و ایشان با سخنان دلنشین و شیرین خود می توانند دانشجویان در اوج هیجان را آرام کنند.

برادر شهید کامیاب از قول دکتر برادران درباره سخنرانی شهید کامیاب در جمع دانشجویان چنین می گوید:

ما ایشان را به دانشگاه بردیم و میکروفون را به ایشان دادیم. در حالی که تمام دانشجویان عصبانی بودند و عده ای از استادان را هم گروگان گرفته بودند و شعار می دادند که ما باید همین امشب این ها را اعدام کنیم. شهید کامیاب سخنرانی خود را با آن صدای دلنشین اش آغاز کرد. حدود نیم ساعت که ایشان صحبت کردند، دیدیم که دانشجویان آرام آرام آقای آموزگار [از استادان دانشگاه مشهد] را رها کردند. حالت خشم و خشونت که بین آنها بود کم کم فروکش کرد و من در آن جا بیشتر از آنچه از قبل نسبت به متانت و آرامشی که در شهید کامیاب بود ارادت داشتم، ارادت من چندین برابر شد و واقعاً شهید کامیاب معجزه کردند.

روحانیت مبارز
شهر مشهد مقدس از دیرباز خاستگاه عالمان و روحانیان برجسته و گرانمایه ای بوده که هرگاه احساس می کردند اسلام و تشیع در خطر است با تکیه برحمایت توده های مردم مسلمان، به دفاع از آن برمی خاستند. چه بسیار بودند، علما و روحانیونی که در راه حفظ اسلام و مبارزه با رژیم های مزدور، به شهادت نائل آمدند. در دوران رژیم پهلوی که بیگانگان بر ایران مسلط شده بودند و ظلم و فساد دامنگیر جامعه شده بود، گروه هایی از علما و روحانیان به مبارزه و قیام علیه رژیم برخاستند.

یکی از گروه های بسیار فعال که نقش مهمی در پیروزی انقلاب و روشنگری مردم ایران و بخصوص خطه خراسان داشت، گروه روحانیت مبارز در مشهد بود که محور آن رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای بودند که با چند تن از یاران نزدیک خود همچون آیت الله طبسی و شهید هاشمی نژاد هسته ای اولیه آن را تشکیل داده بودند.

حجت الاسلام غزالی در این باره می گویند:

جمع روحانیت مبارز، جمعی بودند که رهبری آنها بر عهده آیت الله خامنه ای بود که در طول مبارزات ایجاد شده و تعداد اعضای آن مختلف بود. این جمع، جمعی مؤثر در حرکت انقلابی در حوزه علمیه مشهد بود و اضافه برحوزه مشهد، درکل مشهد و استان خراسان تأثیر گذاشت. این جمع، جلسات هفتگی منظمی برگزار می کرد که هم جنبه علمی و درسی داشت و هم جنبه سیاسی و مبارزاتی که در آن درباره موضوعات مختلف صحبت می شد و فعالیت های سیاسی و تبلیغاتی که می بایست در قم، تهران یا حتی خارج کشور و شهرستان ها انجام می گردید بررسی می شد تا به موقع اقدام شود. البته در این جمع برخی از اعضاء مسؤولیت های ویژه ای هم عهده دار بودند. برخی هم به صورت گروهی کار می کردند. این فعالیت ها تا چند سال بعد از انقلاب همچنان ادامه داشت. مرحوم شهید کامیاب، یکی از چهره های بسیار برجسته جمع روحانیت مبارز مشهد بودند که بیشتر فعالیت های تبلیغاتی بخصوص سخنرانی های مهم را انجام می دادند. البته در این جمع، برخی فعالیت قلمی، بعضی فکری و جلسه ای و بعضی هم عملیات حادتری داشتند. عمده این جلسات در منزل همین جمع برگزار می شد. البته گاهی نیز این گونه جلسات در خارج از شهر منعقد می گشت و چنان که گفتم از آن جا که آقای کامیاب منبر خوبی داشت و خوب سخنرانی می کرد، بیشتر سفرهای تبلیغی برعهده ایشان بود و سفرهای زیادی به شهرستان های داخل و خارج استان داشتند. ایشان روحیه مردمی تری داشتند و زود با افراد رابطه برقرار می کردند. از این رو در کارشان موفق تر بودند و به خوبی کار مبارزاتی را انجام می دادند. ضمن این که دوستان که به شهرستان ها می رفتند، علاوه بر سخنرانی، سعی می کردند با افراد متعهد و اهل مبارزه بخصوص جوانان یا دانشجویان ارتباط برقرار کنند و با آنها جلساتی درباره ی نحوه مبارزات برگزار می کردند که معمولاً در آن مناطق تحولات عمیقی از نظر فکری، فرهنگی و سیاسی ایجاد می شد.

یکی از جنبه های مبارزاتی روحانیت مبارز علاوه بر مبارزه با رژیم، مقابله با خط تحجر فکری و روحانیون متعصب و مذهبی خشک بود که هیچ اعتقادی به مبارزه نداشتند و بیشتر اوقات هم در سنگر دشمن قرار می گرفتند و شهید کامیاب هم طبعاً در این مبارزه شرکت داشتند. (مصاحبه با حجت الاسلام و المسلمین غزالی، از یاران شهید کامیاب)

آری شهید کامیاب علاوه بر مبارزه با رژیم طاغوتی، مجبور بود با روحانی های مقدس نما و وابسته به دستگاه طاغوتی نیز مبارزه کند و این مبارزه گاه در شهرستان ها نمود بیشتری می یافت.

سفر حج
در مشهد ما با شهید کامیاب رفت و آمد داشتیم تا بعد از پیروزی انقلاب، اولین سفرحج را در اختیار این بزرگوار بودیم. ایشان به کاروان ما آمده بودند و آقای حسینی تبار مدیر کاروان بودند و سه شب متوالی اول، دوم و سوم ذی الحجه با تراکم جمعیت و اجتماع کثیری که از کشورهای اسلامی جمع شده بودند بعد از نماز عشاء در مدخل بقیع ایشان سخنرانی کردند و همه، از جمله زائرینی که از کشورهای لبنان، سوریه، عراق و افغانستان در این مراسم شرکت داشتند از محضر این بزرگوار استفاده کردند. صحبت ها پیرامون عظمت و پیروزی انقلاب مخصوصاً بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی و مشی استکبار ستیزی انقلاب بود. ایشان ویژگی های پیروزی انقلاب را بیان می فرمود و به پنج قسمت تقسیم کرده بود یعنی۱- فساد و تباهی رژیم ملعون پهلوی ۲- ظلم و ستم شاهنشاهی ۳- قیام حضرت امام و ابهت آن بزرگوار ۴- پشتیبانی روحانیت و اقشار مختلف مردم از آن بزرگوار ۵- صدور انقلاب یعنی دوران خفقان بسر رسید و خداوند این شخص را در این قرن به عنوان عظمت و پیروزی انقلاب برای ما رساند و یادم است دراین مراحل پنجگانه سخنرانی داشتند. ( حجت الاسلام صادقی امام جمعه محترم شهرستان گناباد)

آخرین دیدار
حجت الاسلام سبحانی یکی از دوستان شهید می گوید:

شب ۲۷ ماه مبارک رمضان سال ۶۰ (همان شب که فردای آن شب به شهادت رسیدند) در منزل یکی از اعضای جامعه روحانیت مبارز بود. در این جلسه دانشمند متفکر شهید هاشمی نژاد (اعلی الله مقامه) هم تشریف داشتند. همچنین شهید گرانقدر و عزیزمان شهید کامیاب و عده ای دیگر از مبارزین نیز بودند. در آن جلسه پیرامون مسائل روز و حضور شهید کامیاب در مجلس شورای اسلامی مطالبی مطرح شد. آن شب تا نیمه های شب با شهید کامیاب بودیم و صحبت می کردیم . آن شب بهترین خاطره می تواند برای من باشد.