هوش و استعداد فردي

منبع: بنیاد هابیلیان(خانواده شهدای ترور کشور)

شهید کامیاب ذکاوت و استعداد بالایی داشت و با این که هنوز حدود دو سال در مدرسه علمیه گناباد مشغول تحصیل شده بود، هوش و استعداد خود را چنان نشان داد که همگان را متعجب کرده بود. همین پیشرفت چشمگیر و سرعت فراگیری او باعث شد که مسئولان مدرسه، او را برای پیشرفت بیشتر به شهر مشهد که از حوزه علمیه ای پر بار و از استادان برجسته ای برخوردار بود اعزام کنند.
شهید کامیاب با آن ذکاوت و هوش سرشاری که داشت، توانست بهترین استفاده را از حوزه علمیه مشهد کرده و در راه رشد و ترقی گام بردارد و خود را به عنوان طلبه ای فاضل مطرح کند.
سید محمد کامیاب در این باره می نویسد:
اوج فراگیری و رشد علمی شهید کامیاب بین سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۷ ﻫ . ش بود که در درس ها و مدارس متعددی برای تحصیل و فراگیری علوم حوزوی فعالیت می کرد. شهید کامیاب حتی در مدارس علمیه آیت الله میلانی (به علت این که از نظم و انضباط خوبی برخوردار بود و طلاب باید به موقع در سرکلاس حاضر می شدند و امتحان می دادند و استادادن خوبی در آن جا به تدریس می پرداختند) شرکت می کرد، هر چند طلبه رسمی آن جا نبود. شهید کامیاب، در آن مدرسه طلبه ای فاضل و درس خوان شناخته شد و نمرات بسیار خوبی هم گرفت و در زمره ی طلاب ممتاز بود. از این رو مسئولان مدرسه به وی پیشنهاد کردند که ما می توانیم ماهانه ۱۸ تومان شهریه به شما بدهیم و از شما دعوت می کنیم که در فلان روز به مدرسه بیایید و برای دوره بعد ثبت نام کنید تا بتوانید جزو طلبه های رسمی مدرسه ما شوید. البته به شما امکانات دیگر هم می دهیم. با این حال شهید کامیاب خیلی ناراحت شده و گفته بود: اگر قرار بود که من از این جور پول ها خرج کنم و این طور پول ها را بگیرم وضعیت مالی ام خیلی بهتر از اینها بود. من به خاطر کیفیت سطح درس های مدرسه به این جا می آیم والاّ به خاطر مسائل مالی نیست. از آن تاریخ به بعد دیگر به مدرسه آقای میلانی نرفتند. گویا مسؤولان آن مدرسه می خواستند به نفع خود از این گونه افراد سوء استفاده بکنند.
البته آن مدرسه به دلیل برخی روابط با اداره ی اوقاف و نیز افرادی که با رژیم ارتباط داشتند، بین طلاب متعهد و مبارز وجهه ی خوبی نداشت. لذا شهید کامیاب دیگر با آن جا ارتباط برقرار نکرد. (مصاحبه با سید محمد کامیاب ، برادر شهید کامیاب)
در همین دوران تحصیل بود که با طلاب فاضل دیگری همچون آقایان فرزانه، اسدی، ملازاده، غزالی، علی دوست، صادقی، هاشمی گنابادی، تقوی و عجم آشنا شد که همگی در درس تفسیر رهبر معظم انقلاب شرکت می کردند. گر چه درس تفسیر معظم له بعد از مدتی به دست ساواک تعطیل شد؛ روح تشنه شهید کامیاب او را وا می داشت به دنبال مراد خود در جلسات خصوصی از بیانات ارزشمند استاد استفاده کند.

مادر شهید می گوید:
علاقه ی عجیبی از همان اول طلبگی به کتاب و مطالعه داشت. هر پولی به دست می آورد اولین چیزی که می خرید کتاب بود و کتابخانه بزرگی داشت. گاهی مجلات مختلف را جمع آوری می کرد و می گفت: این ها را در کتابخانه بگذارید. بسیار اهل مطالعه و علاقه مند به کتاب بود.
رهبر معظم انقلاب دراین باره می فرمایند:
ایشان در آن زمان طلبه خوش استعدادی بود. درس خوان بود. علاقه مند به کارهای علمی بود. به کارهای فکری بسیار علاقه مند بود.