رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در جریان نشستی با حضور سخنگوی وزارت خارجه و رئیس کمیته ویژه پیگیری حقوقی و بینالمللی پرونده ترور شهید سلیمانی، ترور فرمانده فقید نیروی قدس را عامل تبیینکننده موج پنجم تروریسم دانست که بسیار با تروریسمی که ماههای اخیر در کشور رخ داده است، شباهت دارد.
به گزارش
هابیلیان به نقل از روزنامه جوان، محمدحسن شیخالاسلامی دیروز در میزگرد تخصصی مبارزه با تروریسم و افراطیگری در منطقه غرب آسیا که در محل مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه برگزار شد، با بیان اینکه ترور شهید قاسم سلیمانی از جنبههای مختلف پدیدهای منحصر به فرد است، گفت: «مطالعه در موضوع تروریسم تاریخ طولانی دارد. ترور ددمنشانه عالیترین مقام نظامی یک کشور در حالی که مهمان رسمی در قلمرو کشور ثانویه است و دولت ثالث با وقاحت مسئولیت این اقدام را میپذیرد، قابل پیگیری است.»این دیپلمات تصریح کرد: «در روابط بینالملل تروریسم از جنبه سه موج مورد توجه است. نخست موج اول که مربوط به آنارشیسم اوایل قرن نوزدهم است و موج دوم مربوط به تروریسم ضد استعماری و مربوط به جنگ جهانی دوم است و موج سوم مذهبی است. در سالهای اخیر با ظهور داعش موج چهارم شکل گرفت که به دلیل ترکیب آن با فناوری و نوع فعالیت آنها، ادبیات جدیدی در تروریسم ایجاد کرد.»شیخالاسلامی ادامه داد: «شهادت سردار سلیمانی، موج پنجم تروریسم را تبیین کرد که جزئیات آن قابل بازشناسی و بررسی است. من شهادت سردار سلیمانی را با گونهای از تروریسم که در ماههای اخیر در کشور رخ داد شبیه میدانم. به این نحوه که با سوءاستفاده از اعتراضات به حق مردم، دشمنان شکل جدیدی از تروریسم را ایجاد کردند. به عبارتی غرب با شبکههای تلویزیونی مورد حمایت خود انواع شیوههای تروریستی را ترویج کرده و آموزش دادند.»
پیگیری ترور بر مبنای کنوانسیون ۱۹۷۳
ناصر کنعانی، دیگر سخنران این نشست، با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه مکتب حاج قاسم شایسته مطالعه است، با بیان اینکه یکی از وجوه مهم شخصیتی حاج قاسم توان منحصر به فرد ایشان در تولید قدرت بود، اظهار داشت: تولید قدرت ملی و تولید قدرت بینالمللی برای جهان اسلام و جریان و جبهه مقاومت. تعبیری که مقام معظم رهبری دارند این است که شهید سلیمانی نشان داد که در آن واحد میشود شخصیتی ملی بود و همزمان یک شخصیت امتی بود، یعنی ملی بودن تنافری با امتی بودن ندارد، کشوری بودن تنافری با جهانی بودن ندارد. حاج قاسم این دو را با هم به خوبی جمع کرد. کنعانی با بیان اینکه هزینه ترور سازمان یافته و علنی و رسمی حاج قاسم احتمالاً کمتر از تحمل شخصیت وجودی ایشان بود، گفت که به همین دلیل، همه هزینهها را کرده و این شخصیت برجسته را ترور کردند.
همچنین، عباسعلی کدخدایی با بیان اینکه وزارت خارجه پیگیریهای خوبی در زمینه پیگرد این جنایت انجام داده است، گفت: «این موضوع از سوی وزارت امور خارجه در مجامع بینالمللی در حال انجام است و مبنای ما کنوانسیون ۱۹۷۳ است. حرمت شهید سلیمانی به عنوان عالیترین مقام نظامی ما و مهمان عراق لازمالرعایه بوده است. ایشان دارای مصونیت بوده و مقامات امریکا مکلف به رعایت جایگاه ایشان بودند و متأسفانه این جنایت را انجام دادند.»کدخدایی گفت: «این جنایت نابخشودنی است و مقامات امریکایی که مرتکب این جنایت شدند باید محاکمه شده و به سزای اعمال خود برسند. اقداماتی با کمک مقامات عراق در حال انجام است و هم از سوی قوه قضائیه و هم مقامات رسمی در عراق که امیدواریم کمک خوبی برای پیگیری پرونده شهید سلیمانی باشد که انشاءالله گزارش آن خدمت عزیزان ارائه خواهد شد.»
توانمندسازی نیروهای مقاومت
ایرج مسجدی، سفیر پیشین ایران در عراق در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار جوان مبنی بر اینکه در شرایطی که نیروهای اشغالگر امریکا با ادعای مبارزه با تروریسم داعش به منطقه آمده بودند، سپهبد شهید قاسم سلیمانی چطور به تقویت جبهه مقاومت و به ویژه مدافعان حرم کمک کرد، گفت: «امروز جبهه مقاومت اسلامی در سرتاسر منطقه هم شخصیت شهید سلیمانی را خوب میشناسد و هم به مرام و مسلک ایشان اعتقاد دارند. از دید من اقدام بزرگی که شهید سلیمانی صورت داد، توانمندسازی نیروهای مقاومت اسلامی در برابر دشمنان صهیونیستی و استکباری بود.»وی درباره وضعیت کنونی جبهه مقاومت در اقصی نقاط جهان هم گفت: «شما امروز در لبنان میبینید که ما در لبنان یک حزبالله قدرتمند، در یمن یک انصارالله قدرتمند، در عراق یک حشدالشعبی بسیار قدرتمند، فلسطینیها به چه توانمندیهای بزرگی دست پیدا کردهاند. در واقع میتوان گفت که فعالیتهای شهید سلیمانی اینطور نتیجه داد و نیروهای مقاومت اسلامی از شخصیت ایشان، بهرهمند شدند.» مسجدی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چطور از شهادت سردار سلیمانی مطلع شد، گفت: «هر زمان که ایشان به عراق میآمد من مطلع میشدم. سردار سلیمانی برای کمک به جبهه مقابله با داعش به عراق تردد داشت. هم از لحاظ مدیریت و هم برنامهریزی و لجستیکی، نقش برجستهای در مواجهه با نیروهای داعش داشت که بخشی از عراق را گرفته بودند. شهید سلیمانی با دعوت رسمی وارد عراق شدند. قرار بود ۸ صبح ۱۳ دی ماه با آقای عادل عبدالمهدی ملاقات کنند که متأسفانه آن صبح تبدیل شد به جلسه من با نخستوزیر برای برنامه ریزی برای پس از شهادت ایشان.»
جنایت امریکا در تاریخ ثبت شد
مسجدی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: «ما از صهیونیستها انتظاری نداشتیم. رژیم اسرائیل بارها فرماندهان مقاومت را به شهادت رسانده بود و آن را اعلام میکردند. به طوری که چهره تروریستی این رژیم بر همه روشن بود، اما اینکه دولت امریکا و شخص رئیسجمهور مرتکب چنین جنایتی شود به اعتقاد من، در تاریخ ثبت شد و این پرونده باید هم از لحاظ سیاسی و هم قضایی مورد پیگرد قرار گیرد. آقای سلیمانی نماد مبارزه با تررویسم در منطقه هستند و همه او را کسی میدانند که با تروریسم مقابله میکند. آقای ترامپ چه جوابی دارد؟ ما باید این پرونده را از همه جهت پیگیری کنیم. وی گفت: شهادت شهید سلیمانی باعث شد چهره امریکاییها عیان شود و مردم بدانند که آنها ممکن است مرتکب هر جرم و جنایتی بشوند.» وی یادآور شد: «نکته دیگر اینکه بسیاری از جوانان و نوجوانان و افرادی که علاقهمند به وطن و سرزمینشان هستند، در پی شهادت شهید سلیمانی آنها در دفاع از سرزمینشان مقاومتر شوند و راه شهید سلمیانی را انتخاب کنند.»
سفیر سابق ایران در عراق درباره گمانهزنیها در مورد نقش احتمالی مصطفی الکاظمی، رئیس وقت سازمان اطلاعات و امنیت عراق و نخستوزیر پیشین این کشور در ترور شهید سلیمانی گفت: «آنچه من میتوانم بگویم این است که حتما امریکاییها منابعی را در سوریه، عراق و لبنان داشتهاند که با تکیه بر آن توانستهاند دست به این جنایت بزنند، اما در این مورد حتما باید یک دادگاه صالحه با اسناد و مدارک به آن رسیدگی کند. ما نمیتوانیم کسی را متهم یا تبرئه کنیم. این موضوع نیازمند رسیدگی قضایی است.»