جیشالعدل یک گروه شبهنظامی تروریستی تندروی وهابیمذهب میباشد. این گروه بعد از نابودی جندالله، شروع به فعالیت و اعلام موجودیت کرد. رهبری این گروه را عبدالرحیم ملازاده (صلاحالدین فاروقی) بهعهده دارد. این گروه تروریستی تاکنون مسئولیت چند قتل و ترور در نواحی شرقی استان سیستانوبلوچستان را بر عهده گرفته است. گروهک جیشالعدل، با آموزههای سلفی و باورهای وهابی از جمله حامیان تکفیریهای معارض در جنگ سوریه است و یکی از دلایل اقدامات تروریستی خود علیه جمهوری اسلامی را حمایت از تکفیریهای سوری و تروریستهای معارض دولت سوریه اعلام کرده است.
جیشالعدل سه شاخه نظامی دارد که برای سه منطقه در جنوب شرق ایران توسط این گروه پیشبینی شده است. تمامی این گروهها در اطراف خط مرزی ایران و پاکستان فعالیت میکنند تا بلافاصله پس از عملیات به خاک پاکستان بگریزند. گروه نظامی با نام عبدالملک ملازاده در محدوده شهرستان سرباز و راسک و گروه نظامی شیخ ضیایی در محدوده سراوان و گروه مولوی نعمتالله توحیدی در محدوده میرجاوه و زاهدان فعالیت میکنند. گروه نعمتالله در اولین عملیاتهای خود، یکی از اصلیترین اعضایش را بهنامِ زبیر اسماعیلزهی از دست داد و تاکنون موفقیت امنیتی خاصی کسب نکرده است. بار اصلی عملیاتهای جیشالعدل بر عهده گروه عبدالملک و شیخ ضیایی در مناطق سراوان و سرباز میباشد که راههای گریز و صعبالعبور مرزی دارد. این دو گروه بهصورت چریکی عمل میکنند و از روشهای کمین و بمبهای ریموتدار، کنترلی و مینهای جادهای استفاده میکنند. این گروه یک شاخه اطلاعاتی با نام زبیر اسماعیلزهی نیز راهاندازی کرده است که عمده مأموریت آن شناسایی چهرههای اهلسنت همراهِ نظام و ترور آنها میباشد و در طرف مقابل حمایت از علمای وهابی و وابسته به سرویسهای اطلاعاتی است. نکته قابل تأمل و بررسی این است که گروهک جیشالعدل تاکنون عملیات موفق انتحاری نداشته است.
اقدامهای تروریستی
در 4شهریور1391، جیشالعدل مدعی شد در یک درگیری مسلحانه دهها تن از اعضای سپاه پاسداران را به شهادت رسانده است. در 18مهر1391 نیز در اطلاعیهای اعلام کرد که 10 عضو سپاه پاسداران را به شهادت رسانده است.
کشتار مرزبانان ایرانی
اعضای این گروه در تاریخ 3آبان1392 حملهای غافلگیرکننده به یک گشت مرزبانی در منطقه مرزی سراوان نمودند که در پی این کمین 14 نفر از مرزداران ایران به شهادت رسیدند و 7 تن دیگر نیز مجروح گشتند. مهاجمان پس از حمله از مرز ایران و پاکستان عبور کرده و در کشور پاکستان مخفی شدند. در بیانیه منتشر شده در وبلاگ رسمی این گروه، علت این اقدام تروریستی «دفاع از جوانان بلوچ» و همچنین مداخله ایران در جنگ داخلی سوریه عنوان شد. از میان 14 پلیس مرزبان ایرانی، 12 نفر سرباز وظیفه و 2 نفر از پرسنل کادر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بودند.
ربودن مرزبانان ایرانی
جیش العدل در بهمن 1392 پنج مرزبان ایرانی را در نزدیکی مرز ایران و پاکستان ربوده و مدتی بعد عکسی از آنها را نیز منتشر ساخت. بعدها گزارش قتل یکی از مرزبانان و تهدیدهای جیشالعدل مبنی بر قتل چهار مرزبان دیگر منتشر شد. جیشالعدل در مقابل آزادی ربودهشدگان، خواستار آزادی پنجاه عضو زندانی این گروه، دویست نفر از شهروندان سنیمذهب زندانی در ایران و پنجاه نفر از زنان سنی، شده بود که به گفته جیشالعدل در سوریه در بازداشت سپاه پاسداران بودهاند.
19بهمن1392 گروه جیشالعدل ویدئویی را در توئیتر بارگذاری کرد که در آن تصاویری از 5 نفر مرزبانان ایرانی حاضر در مرز ایران و پاکستان را به نمایش گذاشت که توسط افراد این گروه ربوده شده و به پاکستان برده شده بودند.
در تاریخ 4 فروردین1393 خبر کشته شدن یکی از مرزبانان ربودهشده بهنامِ جمشید داناییفر منتشر شد؛ اما با پیدا نشدن جسد وی، سرنوشت جمشید دانایی فر متولد 1366، همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
جیشالعدل طی اعلامیهای در تاریخ 15 فروردین 1393، اعلام کرد با پا در میانی علمای اهل سنت مرزبانان گروگان را آزاد کرده است.
همچنین این گروه مدعی شد در سه عملیات در فروردین 1393 تعدادی از نیروهای وابسته به سپاه پاسداران و نیروی انتظامی را در مسیر ایرانشهرسرباز به شهادت رسانده است و در عملیاتی دیگر به یک دستگاه کامیون حامل مواد غذایی در محدوده شهرستان سرباز حمله و دو تن را نیز به شهادت رسانده است.
همچنین در 15 اردیبهشت این گروهک در عملیاتی به بازارچه مرزی کوهک حمله کرد و پست بازرسی بازارچه را مورد هدف قرار داد که بهظاهر تلفاتی نداشته است.
تاریخ تاسیس : -
رهبران : عبدالرحیم ملازاده (صلاحالدین فاروقی)
نوع اقدامات تروریستی : حملات مسلحانه ، مین گذاری ، بمب گذاری ، ترور افراد
اعتقادات : مذهبی افراطی (وهابیت)
منطقه فعالیت : جنوب شرقی ایران (سیستان و بلوچستان)
سکونتگاه رهبران فعلی : پاکستان
وضعیت فعلی : فعال