بررسی نقش گروهک‌های تروریستی در جنگ اخیر

Cdnfarsnews486468

به مناسبت روز ملی مقابله با تروریسم، نشستی تخصصی با موضوع «واکاوی ابعاد حقوقی، راهبردی و نقش گروهک‌های تروریستی در جنگ ترکیبی شناختی ۱۲ روزه» با همکاری بنیاد هابیلیان در خبرگزاری فارس برگزار شد.
به گزارش هابیلیان به نقل از فارس، هشتم شهریور، به مناسبت روز ملی مقابله با تروریسم، نشستی تخصصی با موضوع «واکاوی ابعاد حقوقی، راهبردی و نقش گروهک‌های تروریستی در جنگ ترکیبی شناختی ۱۲ روزه» با همکاری بنیاد هابیلیان در خبرگزاری فارس برگزار شد.این نشست با حضور سید محمدجواد هاشمی‌نژاد، دبیرکل بنیاد هابیلیان، توکل حبیب‌زاده، رئیس مرکز امور حقوقی معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری و جمعی از خانواده‌های شهدای ترور برگزار شد.

برادر شهید: زندگی خواهرم وقف مردم بود
در ابتدای این نشست مهدی اسفندانی، برادر شهیده فاطمه اسفندانی به تشریح ابعاد شخصیتی و خدمات اجتماعی این خانواده ایثارگر پرداخت.وی با اشاره به خدمات جهادی و خیرخواهانه خواهرش شهید فاطمه اسفندانی گفت: خواهرم در دوران خدمت به‌عنوان بهورز در روستا، با کمترین امکانات مسئولیت واکسیناسیون، کنترل فشار خون و رسیدگی به بیماران را بر عهده داشت و همواره یاری‌گر مردم بود. پس از انتقال به تهران، در کنار کارهای اجتماعی، با مشورت و دغدغه‌مندی، اقدام به تأسیس یک خیریه کرد و در ادامه موفق شد اورژانس ۱۱۵ و یک حسینیه در روستا احداث کند. این اقدامات همگی در حالی انجام شد که علاقه وافری به خدمت در ایام محرم و صفر داشت، اما توفیق حضور در این مراکز تازه‌تأسیس را نیافت.
وی افزود: شهید فاطمه اسفندانی و فرزندانش هر یک در حوزه‌های علمی و اجتماعی موفق بودند.
حسین، فرزند بزرگ خانواده، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد مهندسی و فعال در حوزه آموزش خداشناسی در سطح ملی بود. امیرعباس، فرزند کوچک خانواده، روحیه‌ای دلسوز و خیری داشت و همواره به همکلاسی‌هایش کمک می‌کرد. داماد خانواده نیز دانشجوی دانشگاه علم و صنعت و حافظ قرآن بود که تنها یک سال و نیم پس از ازدواج به همراه خانواده به شهادت رسید.
اسفندانی با اشاره به روحیه ایثارگری خانواده اش بیان کرد: خواهرم حتی در جلسات کمک به مردم غزه زیورآلات شخصی خود را اهدا کرد و هیچ‌گاه از یاری به مردم دست برنداشت. همین روحیه خدمت‌رسانی و نوع‌دوستی سبب شد که پس از شهادتشان، یاد و نامشان الهام‌بخش بسیاری از مردم منطقه باشد.
Cdnfarsnews46534563
وی با تأکید بر ضرورت همبستگی در برابر دشمنان منطقه تصریح کرد: همان‌طور که رهبر معظم انقلاب تأکید کردند، رمز پیروزی ملت‌ها اتحاد و همبستگی است. ما با ملت‌های همسایه هیچ مشکلی نداریم، اما دولت‌های وابسته به آمریکا و رژیم صهیونیستی با بی‌تفاوتی در برابر کشتار مردم غزه و دیگر کشورهای مظلوم، همدستی خود را آشکار کرده‌اند.
اسفندانی افزود: شهادت این عزیزان نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی نه نظامیان بلکه زنان، کودکان و مردم عادی را هدف قرار می‌دهد.وی در پایان، اشعاری در رثای امیرعباس و دیگر شهیدان خانواده قرائت کرد و یاد آنان را گرامی داشت.

روایت دختر شهیدعسگری از شهادت خانواده‌اش در حمله صهیونیست‌ها
فاطمه عسگری، از بازماندگان خانواده شهیدان عسگری، یوسفی و برزگر نیز در ادامه این نشست به تشریح ابعاد شخصیتی و سبک زندگی پدر، مادر، خواهر و سایر اعضای خانواده‌اش که در حمله تروریستی اخیر رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند، پرداخت.وی گفت: من فاطمه عسگری هستم؛ دختر دکتر منصور عسگری، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین و دکترای مهندسی فیزیک دانشگاه امیرکبیر. مادرم، معصومه یوسفی، فارغ‌التحصیل زیست‌شناسی و بازنشسته دانشگاه پیام نور بود. خواهرم، دکتر مرضیه عسگری، فوق تخصص نوزادان و هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بود و خاله کوچک من، زهرا برزگر، کودک سه‌ساله‌ای که پر از شور و شوق زندگی بود.وی تأکید کرد: همه این عزیزان به همراه تعدادی دیگر از اعضای خانواده در ساعت ۳ بامداد جمعه ۲۳ خرداد بر اثر اصابت بمب سنگرشکن پرتاب‌شده از سوی رژیم صهیونیستی به منزل مسکونی‌شان در بلوک ۱۲ شهرک چمران به شهادت رسیدند.
Cdnfarsnews122345665
عسگری با اشاره به ویژگی‌های اخلاقی خانواده‌اش افزود: همه آنها بسیار باهوش، متواضع و بی‌ادعا بودند. پدر و مادرم پس از توصیه امام خمینی مبنی بر روزه‌داری جوانان در روزهای دوشنبه و پنجشنبه، همواره بر این سنت پایبند بودند و تا آخرین هفته زندگی خود نیز این سیره را ادامه دادند. مادرم اهل تهجد و دعای عهد بود و همیشه نگران سلامتی امام زمان، وضعیت کشور، غزه و اسلام بود.
وی ادامه داد: خواهرم مرضیه، فرشته‌ای در قالب انسان بود. علاوه بر تخصص بالایش در حوزه پزشکی، به مطالعه در زمینه‌های مختلف از پزشکی و روانشناسی گرفته تا رمان، زندگی‌نامه شهدا و حتی کتاب‌های کودک علاقه فراوان داشت.
کوچک‌ترین عضو خانواده، زهرا برزگر، دختری پرجنب‌وجوش بود که همیشه آرزو داشت پزشک شود و می‌گفت می‌خواهد "نی‌نی‌های مریض" را درمان کند.
دختر شهید منصور عسگری با بیان اینکه «پدر، مادر و خواهرم انسان‌هایی بودند که همه ابعاد وجودشان را رشد داده بودند» تأکید کرد: خصلت‌های مشترک آنها عشق به امام زمان، تبعیت از مقام معظم رهبری، تواضع، اخلاص، مهربانی، تعهد، نماز اول وقت و کمک به نیازمندان بود.
وی اضافه کرد: هیچ‌کدام دنبال دنیا و شهرت نبودند و تمام کارهایشان برای رضای خدا بود. آرزوی همه آنها شهادت بود. پدرم هر بار که یکی از دوستانش به شهادت می‌رسید، با حسرت می‌گفت کاش نفر بعدی او باشد. حتی پسرم به یاد می‌آورد که پدرم چند بار از او خواسته بود دعا کند که به شهادت برسد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: همسر خواهرم نوشته‌هایی از او پیدا کرده که سال‌ها پیش خطاب به خداوند از آرزوی شهادتش گفته بود. واقعاً همه آنها فرشته‌هایی بودند که حضورشان برای چند صباحی نعمتی بزرگ برای من بود و خداوند این نعمت را به شکل شهادت از ما گرفت.

تشکیل «ستاد ملی مستندسازی» برای ثبت خسارات تجاوز رژیم صهیونیستی
در ادمه این نشست نیز توکل حبیب‌زاده رئیس مرکز امور حقوقی معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری گفت: با اشاره به حمله ۱۲ روزه اخیر رژیم صهیونیستی به ایران تأکید کرد این تهاجم از منظر حقوقی نه تنها مصداق تجاوز نظامی آشکار بلکه با مجموعه‌ای از اقدامات تروریستی و نقض حقوق بشردوستانه همراه بود.
حبیب‌زاده در ادامه با یادآوری قربانیان تروریسم در سال‌های نخست انقلاب و دفاع مقدس گفت: در حمله اخیر که از آن باید به "دفاع مقدس ۱۲ روزه" یاد کنیم، رژیم صهیونیستی مرتکب اقداماتی شد که از ابعاد حقوقی مختلفی دارد. این اقدامات تنها تهاجم نظامی نبود، بلکه همچنین همراه با ترور فرماندهان و دانشمندان ایرانی بود و همچنین مقررات متعددی از حقوق بین‌الملل بشردوستانه در جریان این حمله نظامی نقض شد.

اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در حال مذاکره در موضوع فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای با آمریکا بود، افزود: ایران در شرایطی که در جریان مذاکره با دولت امریکا در صدد تبیین صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود بود، ناگهان هدف حمله نظامی قرار گرفت. در شب نخست این حمله، شماری از فرماندهان عالی‌رتبه نیروهای مسلح در منازل خود به شهادت رسیدند. این افراد در میدان رزم حضور نداشتند و لذا ترور آنان مصداق روشن اقدام تروریستی بود.

Cdnfarsnews89665432
حبیب‌زاده اضافه کرد: دانشمندان هسته‌ای کشورمان به عنوان اساتید دانشگاهی افراد غیرنظامی بودند که طبق موازین حقوق بین‌الملل، هدف نظامی محسوب نمی‌شوند چون هیچ نقشی در عملیات نظامی نداشتند و نمی‌توانستند داشته باشند. ضمن آن‌که در جریان ترور این دانشمندان، رژیم صهیونیستی حتی اعضای خانواده آنها را شب هنگام در منازل مسکونی مورد هدف قرار داد. در یک حمله ناجوانمردانه، ترور شهید دکتر سیدمحمدرضا صدیقی صابر درمنزل پدری خود در آستانه اشرفیه، به شهادت 15 نفر از اعضای خانواده و بستگان ایشان منجر گردید. همچنین ترور شهید دکتر طهرانچی در حمله به مجتمع محل سکونت وی نمونه‌ای آشکار از هدف قرار دادن غیرنظامیان بود.

تجاوز نظامی مغایر با اصول منشور ملل متحد
وی در ادامه به ادعای رژیم صهیونیستی در توجیه حملات نظامی خود بر مبنای «دفاع پیش‌دستانه» اشاره کرد و گفت: این ادعا از نظر حقوق بین‌الملل توسل به زور هیچ مبنا و اعتباری ندارد. زیرا گذشته از اختلاف‌نظری که در مورد اصل دفاع پیشدستانه در حقوق بین‌الملل و سازگاری یا عدم سازگاری آن با قاعده دفاع مشروع در ماده 51 منشور ملل متحد وجود دارد، اما بتدریج در حقوق بین‌الملل صرفاً در برابر یک حمله قریب ‌الوقع و واقعی پذیرفته شده است و نه در برابر یک تهدید موهومی که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد.
جمهوری اسلامی ایران که در حال مذاکره سیاسی با دولت امریکا بود، درصدد هیچ‌گونه حمله نظامی علیه این رژیم نبود و هیچ نشانه و قرینه‌ای دال بر وجود یک تهدید واقعی وجود نداشت تا آن رژیم بتواند قریب‌الوقوع بودن حمله‌ای از سوی ایران را برای توجیه دفاع پیشدستانه مطرح کند.
بنابراین، حملات صورت‌گرفته از نظر حقوق بین‌الملل هیچ‌گونه توجیه حقوقی ندارد و کاملاً اقدامی تجاوزکارانه و مغایر با اصول منشور ملل متحد علیه تاسیسات غیرنظامی و زیر ساخت‌های هسته‌ای است و نقض آشکار حقوق بین‌الملل، مشور ملل متحد و تعرض به حاکمیت ایران محسوب می‌گردد.
بدین ترتیب، جمهوری اسلامی ایران در موشک ‌باران رژیم صهیونیستی، در چارچوب دفاع مشروع بر اساس ماده ۵۱ منشور ملل متحد از تمامیت ارضی و استقلال سیاسی خود دفاع کرد.

نقض فاحش حقوق بشردوستانه
حبیب‌زاده تصریح کرد: در جریان این تجاوز نظامی، اصول بنیادین حقوق بشردوستانه به‌ویژه اصل تفکیک میان اهداف نظامی و غیرنظامی به‌طور کامل نقض شد. علاوه بر برخی اماکن نظامی، منازل مسکونی، ساختمان‌های دولتی، مراکز درمانی و حتی ساختمان هلال‌احمر و صداوسیما مورد هدف قرار گرفتند. بر اساس آمار موجود، تنها در تهران بیش از هشت هزار واحد مسکونی، آسیب، اعم از جزیی و کلی، دیده است.
رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی در ادامه گفت: اقدامات رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که این رژیم هیچ توجهی به قواعد و موازین بین‌المللی نداشته و هر هدفی را که اراده کرده، مورد حمله قرار داده است. این رفتارها مصداق بارز نقض قواعد بنیادین حقوق بشردوستانه و تروریسم دولتی است.
حبیب‌زاده گفت: در حالی که قواعد حقوق بشردوستانه بر اصل تفکیک میان اهداف نظامی و غیرنظامی تأکید دارد، رژیم صهیونیستی عامدانه و آگاهانه به اهداف غیرنظامی حمله کرد و این اصل بنیادین را به صورت فاحش نقض نمود.وی افزود: اصل ضرورت به‌عنوان یکی دیگر از اصول بنیادین حقوق بشردوستانه در این حملات نقض شد.
ترور دانشمندان هسته‌ای به عنوان افراد غیرنظامی، حمله به اماکن مسکونی، ساختمان صدا و سیما و بویژه زندان اوین هیچ ضرورت و اثری در پیشبرد اهداف نظامی آن رژیم نداشته است و بلکه نشان می دهد که این رفتارهای وحشیانه با انگیزه‌های سیاسی به امید واهی ایجاد دو دستگی در کشور وبا هدف فروپاشی نظام سیاسی صورت گرفت. نقش آگاهانه و مدبرانه مردم در حفظ یکپارچگی و انسجام ملی و محکومیت حمله نظامی و حمایت از نظام تاثیر بسیاری در شکست رژیم و دولت ترامپ ایفا کرد.
حبیب‌زاده حمله به ساختمان صداوسیما را مصداقی از نقض آشکار آزادی بیان و رسانه دانست و تصریح کرد: در هیچ جنگی رسانه‌ها و مراکز خبررسانی نباید به‌طور مستقیم هدف حمله قرار بگیرند، اما رژیم صهیونیستی همان‌طور که در غزه مراکز تجمع خبرنگاران را مورد حمله قرار می‌دهد و تاکنون 246 خبرنگار را ترور کرده است، در ایران نیز ساختمان صداوسیما را مورد هدف مستقیم قرار داد.

زیر سؤال رفتن نقش نظارتی آژانس بین‌المللی هسته‌ای
رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی همچنین حملات به تأسیسات هسته‌ای کشورمان را غیرقابل توجیه دانست و اظهار داشت: اگرچه در حقوق بین‌الملل به‌طور صریح ممنوعیت حمله به تأسیسات هسته‌ای ذکر نشده، اما با توجه به خطرات جدی زیست‌محیطی آن و مخاطرات علیه غیرنظامیان، چنین حملاتی به هیچ وجه از منظر حقوق بشردوستانه قابل پذیرش نیست.
ایمنی فیزیکی تاسیسات هسته‌ای باید به طور دائمی تضمین گردد.
وی افزود: این حملات از طرف دیگر، در واقع فلسفه و نقش نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را زیر سؤال ‌برد، چرا که فعالیت‌های هسته‌ای ایران تحت نظارت شدید آژانس بوده و هیچ کشوری به اندازه ایران تحت چنین نظارتی قرار نداشته است. اگر کشوری با طرح اتهامات موهوم در پی جلوگیری از فعالیت‌ هسته‌‍ای صلح‌آمیز کشور دیگر باشد، عملاً آژانس فلسفه وجود خود را از دست خواهد داد.
اقدامات مرکز در پیگیری امر مستندسازی خسارات ناشی از حملات نظامیوی در ادامه در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مستندسازی خسارات وارده به کشور و راهکارهای متصور پیگیری حقوقی موضوع گفت: به موجب مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، مرکز امور حقوقی بین‌المللی معاونت حقوقی ریاست جمهوری مأموریت یافته تا مستندسازی خسارات وارده در جریان دفاع مشروع ۱۲ روزه را پیگیری و مدیریت نماید.
در همین راستا دبیرخانه "ستاد ملی مستندسازی" در این مرکز تشکیل شده و علاوه بر مکاتبات متعدد، جلساتی با دستگاه‌های مختلف دولتی و حتی غیردولتی از جمله شهرداری تهران برگزار کرده است تا مستندات مربوط به خسارات وارده به زیرساخت‌ها، اماکن و اشخاص براساس اصول و ضوابط مشخصی گردآوری و ثبت شود تا قابلیت استناد قضایی در محاکم داخلی و مراجع بین‌المللی داشته باشد.
حبیب‌زاده با یادآوری تجربه ناخوشایند عدم مستندسازی دقیق و طبق ضوابط خسارات وارده به کشور در دوران دفاع مقدس 8 ساله افزود: در طول دفاع مقدس 8 ساله، اسناد و مدارک فراوانی تولید شده است، اما به دلیل پراکندگی و عدم رعایت ضوابط مربوط به ادله قضایی در گردآوری آن‌ها، مشکلاتی در دسترسی و استناد به آنها وجود دارد. وی گفت: در حال حاضر تمرکز ما بر جمع‌آوری مستندات است تا مجموعه‌ای جامع و دسته‌بندی‌شده از مستندات مربوط به خسارات ناشی از این تجاوز نظامی گردآوری شود، تا در مراحل بعدی از این اسناد برای پیگیری‌های حقوقی داخلی و بین‌المللی استفاده کنیم. این یک وظیفه سنگین و زمان‌بر است که با جدیت و همکاری دستگاه‌های ذیربط در حال انجام است.
از همه ظرفیت‌های حقوقی و قضایی برای دفاع از حقوق ملت ایران بهره می‌گیریم.
رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی معاونت حقوقی ریاست جمهوری در ادامه سخنان خود با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت پیگیری حقوقی این تجاوزات، درباره پیگیری حقوقی و کیفری حملات اخیر رژیم صهیونیستی و حامیان آن به ایران گفت: ما موظف هستیم حتی اگر این روند سال‌ها به طول بینجامد، از همه ظرفیت‌های حقوقی و قضایی برای دفاع از حقوق ملت ایران بهره ببریم. پیگیری‌ها هم در سطح داخلی و هم در سطح بین‌المللی انجام خواهد شد؛ در داخل کشور ظرفیت‌های قانونی از جمله ظرفیت «قانون اصلاح صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران» وجود دارد که به موجب آن دادگاه‌های ایران می‌توانند دعاوی حقوقی اتباع ایرانی علیه دولت امریکا را که مصونیت جمهوری اسلامی ایران را نقض کرده‌است، رسیدگی نموده و استماع نمایند.
حبیب‌زاده توضیح داد: بر اساس همین قانون، شعبه ۵۵ مجتمع قضایی شهید بهشتی به دعاوی اتباع ایرانی علیه دولت آمریکا رسیدگی می‌کند. همچنان که دادگاه‌های آمریکا با نقض اصل مصونیت دولت‌ ایران، دعاوی واهی اتباع آن کشور علیه جمهوری اسلامی ایران را رسیدگی می‌کنند و آرایی زیادی تاکنون صادر کرده‌اند. لذا شهروندان ایرانی نیز حق دارند علیه دولت آمریکا در این شعبه اقامه دعوی کنند. بخشی از مستنداتی که اکنون در حال گردآوری است، قطعاً منجر به طرح دعاوی جدید در این شعبه خواهد شد.
وی تأکید کرد: لازم به ذکر است که اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی بدون حمایت مستقیم و همه‌جانبه آمریکا امکان‌پذیر نبود.
حمایت‌های تسلیحاتی، سیاسی و حتی مدیریت مستقیم واشنگتن در آغاز و پایان این حملات، موجب می‌شود که اقدامات رژیم صهیونیستی قابل انتساب به دولت آمریکا، حداقل به عنوان دولت مشارکت کننده در حملات، باشد. بنابراین، علاوه بر رژیم صهیونیستی، ایالات متحده نیز در برابر حملات نظامی و خسارات وارده مسئولیت دارد و در دعاوی داخلی و بین‌المللی طرف دعوا قرار خواهد گرفت.
رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی معاونت حقوقی ریاست جمهوری در ادامه به ظرفیت‌های مراجع بین‌المللی اشاره کرد و گفت: صلاحیت دیوان بین‌المللی دادگستری اختیاری است و صرفاً میان دولت‌هایی اعمال می‌شود که صلاحیت آن دیوان را پذیرفته باشند. با این حال، برخی اسناد بین‌المللی در دست بررسی است که می‌تواند زمینه‌ساز طرح دعوی حقوقی علیه آمریکا در این دیوان باشد. امیدوارم به زودی مرجع بین‌المللی مناسب برای پیگیری این پرونده تعیین شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئولیت کیفری اشخاص درگیر در این حملات پرداخت و تصریح کرد: در جریان این تجاوز، جرایم متعددی از سوی مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی ارتکاب یافته است؛ از جمله تروریسم و جنایت جنگی. حملات عامدانه به اهداف غیرنظامی مانند مجتمع‌های مسکونی، ساختمان صداو سیما و زندان اوین، که به شهادت تعداد زیادی از شهروندان ایرانی منجر گردید، مصداق آشکار جنایت جنگی است. این موارد در اسناد بین‌المللی و حقوق بشردوستانه به طور صریح ممنوع شده و قابل پیگیری کیفری در مراجع ذی‌صلاح است.
حبیب‌زاده در ادامه تأکید کرد: مجموعه این اقدامات نشان می‌دهد بسیاری از اصول بنیادین حقوق بشردوستانه در این تجاوز نظامی رعایت نشده است. ما ضمن جمع‌آوری و مستندسازی دقیق همه خسارات، این پرونده را در سطح داخلی و بین‌المللی تا رسیدن به نتیجه دنبال کرده و اجازه نخواهیم داد این جنایات بدون پاسخ بماند.وی با اشاره به برخی چالش‌های حقوقی در داخل کشور تصریح کرد: سال‌هاست در زمینه جرایم بین‌المللی خلأ قانونی در کشور وجود دارد. اما اکنون لایحه مربوط به جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، نسل‌زدایی و تجاوز نظامی که توسط قوه محترم قضائیه آماده شده، در دولت در حال نهایی شدن است تا دراسرع وقت به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
وی افزود: با تصویب این لایحه، امکان رسیدگی به جرایم بین‌المللی در دادگاه‌های داخلی فراهم می‌شود، اگرچه موضوع رسیدگی غیابی همچنان یک معضل جدی خواهد بود، مگر آن‌که قانون برای این وضعیت پیش‌بینی لازم شده باشد.حبیب‌زاده یکی دیگر از راه‌های پیگیری کیفری جنایتکاران صهیونیستی را استفاده از اصل صلاحیت جهانی در نظام قضایی برخی کشورها دانست و گفت: در کشورهایی که صلاحیت جهانی را به رسمیت شناخته‌اند، امکان تعقیب کیفری جنایتکاران وجود دارد. هرچند این مسیر نیز با مشکلات و پیچیدگی‌های خاص خود مواجه است.به گفته وی، علی‌رغم تمام این ملاحظات، همکارانش در مرکز امور حقوقی بین‌المللی طی ماه‌های اخیر مطالعات فشرده‌ای انجام داده‌اند تا مسیرهای حقوقی و کیفری روشن‌تر شود.
استفاده از ظرفیت‌های ارکان سیاسی و غیرقضایی بین‌المللی
وی در پایان گفت: اگر در حوزه رسیدگی قضایی موانع و مشکلاتی پیش‌رو وجود دارد، اما سازمان‌های بین‌المللی و ارکان سیاسی و غیرقضایی آنها از ظرفیت‌های مناسبی برای انعکاس جرایم ارتکابی توسط رژیم صهیونیستی در جریان حملات نظامی و محکومیت این رفتارها برخوردارند.
در این راستا، وزارت محترم امور خارجه و ستاد محترم حقوق بشر و نیز هلال احمر گزارش‌های خوبی تهیه و نزد این سازمان‌ها به ثبت رسانده‌اند. در نتیجه این گزارشات که برای مثال، حمله به زندان اوین که به شهادت 79 نفر منجر شد، از سوی دفتر حقوق بشر سازمان و نیز عفو بین‌الملل و دیدبان حقوق بشر آن را به عنوان جنایت جنگی محکوم نمودند.

هاشمی‌نژاد: بازماندگان شهدا با ارائه اسناد در افشای جنایات تروریستی نقش داشته باشند
در ادامه نیز سیدمحمدجواد هاشمی‌نژاد، دبیرکل بنیاد هابیلیان (خانواده شهدای ترور کشور) بر اهمیت پیگیری حقوقی اقدامات تروریستی جنگ ۱۲ روزه تأکید کرد.
هاشمی‌نژاد در ابتدای سخنان خود ضمن گرامیداشت سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر، یاد و نام شهدایی که در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه به شهادت رسیدند را گرامی داشت و از حضور خانواده‌های این شهدا در مراسم تقدیر کرد.
Cdnfarsnews896745358


وی با بیان اینکه خود از بازماندگان شهدای ترور است، گفت: حدود ۲۰ سال است که موضوع شهدای ترور را پیگیری می‌کنیم و تلاش داریم حقوق از دست رفته آنان را احقاق کنیم.
تاکنون بیش از ۲۳ هزار شهید ترور شناسایی شده‌اند و بسیاری از قربانیان جنگ ۱۲ روزه به طرز ناجوانمردانه‌ای جان خود را از دست داده‌اند؛ از پیر و جوان تا کودک و زن و مرد، هیچ تفاوتی نداشت.
هاشمی‌نژاد افزود: پیگیری اقدامات تروریستی تنها به دولت‌ها محدود نمی‌شود؛ قربانیان نیز می‌توانند با ارائه اسناد و مدارک، نقش فعال در افشای جنایات تروریستی داشته باشند.وی تأکید کرد: تفکیک تروریسم گروهکی و تروریسم دولتی از اهمیت بالایی برخوردار است و نیازمند صبر، حوصله و بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی، دانشگاهی و جامعه است.
وی با اشاره به تجربه بنیاد هابیلیان در همکاری با نهادها و مجامع مختلف کشور تصریح کرد: هدف ما این است که نام شهدای ترور فراموش نشود و جای شهید و جلاد به هیچ‌وجه عوض نشود، همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب تأکید کرده‌اند.
وی تأکید کرد: خوشبختانه اقدامات خوبی در حوزه حقوقی جنگ ۱۲ روزه آغاز شده است و امیدواریم با حمایت مسئولان و دعاهای مردم، پیگیری‌ها به نتایج مؤثر بین‌المللی منجر شود.هاشمی‌نژاد در پایان ضمن تقدیر از حضور خانواده‌های شهدا و مسئولان، اظهار امیدواری کرد که تلاش‌ها و اقدامات انجام‌شده مشمول دعای حضرت رضا علیه‌السلام باشد و راه احقاق حقوق قربانیان تروریسم در سطح ملی و بین‌المللی ادامه یابد.

رونمایی از «گزارش سالانه تروریسم در ایران» در خبرگزاری فارس
در پایان این نشست از کتاب «گزارش سالانه تروریسم در ایران سال ۱۴۰۳» رونمایی شد. این کتاب که توسط بنیاد هابیلیان منتشر شده، تنها گزارش جامع در ایران است که به رصد و بررسی حوادث تروریستی علیه جمهوری اسلامی ایران و شهروندان ایرانی در داخل کشور و سراسر جهان می‌پردازد.
Cdnfarsnews05478574